Kerk & religie

Zeker zeventien missionarissen vermoord in 2022

Zeker twaalf priesters en vijf religieuze zusters werden in 2022 vermoord tijdens het vervullen van hun missie.

Redactie kerk
31 December 2022 09:34Gewijzigd op 31 December 2022 09:37
Zeker twaalf priesters en vijf religieuze zusters werden in 2022 vermoord tijdens het vervullen van hun missie. beeld Getty Images
Zeker twaalf priesters en vijf religieuze zusters werden in 2022 vermoord tijdens het vervullen van hun missie. beeld Getty Images

Dat maakte de rooms-katholieke hulporganisatie Kerk in Nood vrijdag bekend. Nigeria was een van de gevaarlijkste landen voor missionarissen, daar werden afgelopen jaar vier priesters vermoord, stelt de organisatie. In Mexico werden drie priesters vermoord door leden van drugskartels. Twee geestelijken werden doodgeschoten in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

In hetzelfde jaar werden in verschillende landen in totaal 42 priesters ontvoerd, waarvan er 36 werden vrijgelaten. Drie van de ontvoerden in Nigeria werden vermoord. Kerk in Nood kon geen informatie krijgen over de status van twee van de ontvoerde Nigeriaanse priesters in 2022. In Mali blijft de verblijfplaats onbekend van de in november ontvoerde Duitse missionaris pater Hans-Joachim Lohre. Twee priesters die in 2019 werden ontvoerd, pater Joel Yougbaré uit Burkina Faso en pater John Shekwolo uit Nigeria, zijn nog steeds vermist, wat het totale aantal vermiste priesters op vijf brengt.

Nigeria is het land waar de meeste ontvoeringen plaatsvonden, in totaal 28 in 2022. Kameroen volgt met zes, van wie er vijf tegelijkertijd in september werden ontvoerd. Zij werden vijf weken later vrijgelaten. Haïti is een van de meest gewelddadige plaatsen in Midden-Amerika. Vijf priesters werden in de loop van het jaar ontvoerd door bandieten en bendes, maar zijn inmiddels allemaal vrijgelaten. In Ethiopië, de Filippijnen en Mali werd elk één priester ontvoerd. Met uitzondering van pater Hans-Joachim Lohre in Mali werden allen vrijgelaten.

Nigeria voert ook de lijst aan van de meeste ontvoerde religieuze zusters, namelijk zeven. Eén zuster werd ontvoerd in Burkina Faso, en een ander meegenomen in Kameroen. Al deze zusters werden door hun ontvoerders vrijgelaten.

Ten minste 32 geestelijken zijn gevangen gezet. De meest recente gevallen betreffen vier priesters van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk die in het door Rusland bezette Oekraïne werkten en die tijdens hun pastorale activiteiten werden gearresteerd. Twee van hen zijn sindsdien vrijgelaten en ‘uitgezet’ naar Oekraïens grondgebied. De andere twee blijven in hechtenis en kunnen worden beschuldigd van terrorisme. De vrees bestaat dat zij in de gevangenis worden gemarteld.

Nicaragua is volgens Kerk in Nood „een zeer zorgwekkend land”. Elf geestelijken werden gearresteerd of vastgehouden vanwege een conflict tussen de regering en de Rooms-Katholieke Kerk. Onder hen zijn ten minste twee seminaristen, een diaken, een bisschop en zeven priesters. De Nicaraguaanse bisschop Rolando Alvarez, die momenteel onder huisarrest staat, moet op 10 januari voor de rechter verschijnen op beschuldiging van „bedreiging van de nationale integriteit”. Er zijn ook meldingen van priesters die hun parochies niet mogen verlaten en van minstens tien geestelijken die van de regering niet naar het land mogen terugkeren.

Een ander recent geval betreft de gevangenneming van een bisschop en twee priesters in Eritrea. Twee maanden zijn verstreken sinds hun verdwijning, zonder uitleg van de autoriteiten.

Het aantal katholieke priesters en bisschoppen dat in 2022 in China werd vastgehouden is niet bekend. Geestelijken van de ondergrondse kerk worden herhaaldelijk door de autoriteiten ontvoerd om hen te dwingen zich aan te sluiten bij de door de staat erkende Driezelfkerk. Een voorbeeld was de verdwijning van ten minste tien priesters, allen behorend tot de ondergrondse gemeenschap van Baoding (Hebei), tussen januari en mei 2022.

Naast deze gevallen werd een priester gearresteerd in Myanmar tijdens protesten tegen het regime, en werden diverse zusters en twee diakens eind 2021 in Ethiopië gearresteerd tijdens het conflict in Tigray, maar in 2022 vrijgelaten.

Kerk in Nood roept alle betrokken landen op hun uiterste best te doen om de veiligheid en vrijheid te garanderen van priesters, religieuze zusters en andere pastorale medewerkers die zich inzetten voor de meest behoeftigen. De internationale katholieke hulporganisatie vraagt ook aan alle vrienden en weldoeners om te bidden voor degenen die in gevangenschap blijven, alsook voor de gemeenschappen en families van degenen die het leven lieten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer