Buitenland
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

ANP

Ook in andere delen van Soedan laait het conflict weer op. In Omdurman is volgens getuigen een militair vliegtuig neergestort en in de westelijke regio Darfur wordt ook weer gevochten.

De strijdende partijen sloten op 20 mei een wapenstilstand onder bemiddeling van Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. Die werd nog een keer verlengd, maar in de nacht van zaterdag op zondag liep het staakt-het-vuren af. Het bestand werd ook regelmatig geschonden, maar nu het is afgelopen is het geweld verder toegenomen.

De bedoeling van de wapenstilstand was om humanitaire hulp mogelijk te maken. De bemiddelaars erkenden bij de verlenging al dat het staakt-het-vuren „niet perfect werd nageleefd”, maar volgens hen had het toch meer humanitaire hulp mogelijk gemaakt. Zonder wapenstilstand kunnen burgers nauwelijks naar buiten, zeker in Khartoem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer