Kerk & religie
Kerk van Schotland verloor helft leden sinds 2000

De Kerk van Schotland heeft sinds het jaar 2000 bijna de helft van haar leden verloren, volgens een rapport aan de generale synode.

Redactie kerk
Eerdere bijeenkomst van generale synode van de Kerk van Schotland. beeld Andrew O'Brien
Eerdere bijeenkomst van generale synode van de Kerk van Schotland. beeld Andrew O'Brien

Dat berichtte de Amerikaanse nieuwsdienst Christian Today deze week. Het rapport bevat statistische informatie over het kerkgenootschap en werd deze week overhandigd aan leden van de generale synode die bijeenkwamen in Edinburgh.

Het ledental van de Kerk van Schotland nam in een jaar tijd af met 4,6 procent tot 283.600 leden in 2021. Sinds het jaar 2000 heeft de kerk bijna 46,6 procent van haar leden verloren. Het aantal predikanten daalde met 60 procent sinds 2000. In de jaren vijftig telde de Kerk van Schotland nog 1,3 miljoen leden.

De dalende ledentallen zijn een trend die niet te keren is, stelt het rapport. „Dit is niet de schuld van een groep mensen of van welk besluitvormend orgaan dan ook. In heel Schotland krimpt de omvang van bijna elk kerkverband.”

Een op de drie gemeenten van de Kerk van Schotland is vacant. „We hebben leden en predikanten verloren, maar we hebben het aantal lokale gemeenten niet aangepast. Predikanten gaan met pensioen en er komen onvoldoende nieuwe mensen om hen te vervangen. Het goede nieuws van Jezus bereikt de meerderheid van de mensen in Schotland niet.”

De meerderheid van de predikanten in de kerk is ouder dan vijftig. Zeker de helft van hen zal het komende decennium met pensioen gaan.

Het aantal mensen die de kerk bezochten was in 2021 60.000. Voor de coronapandemie lag dit hoger, op ongeveer 88.000 mensen. „Zo’n 45.000 mensen volgen nu online de erediensten en 8275 op andere manieren.”

De gemiddelde leeftijd van de kerkgangers is 62 jaar. „De dalende trend zal dus waarschijnlijk niet veranderen zonder dat we actie ondernemen en ons demografisch profiel aanpakken.”

Sinds 2019 neemt het aantal giften geleidelijk aan af, na jaren grotendeels stabiel te zijn geweest ondanks de aanzienlijke daling van het ledental. In 2019 bedroegen de inkomsten 87 miljoen pond, in 2022 zal dit waarschijnlijk uitkomen op 73,4 miljoen pond, en in 2024 naar verwachting op 68,7 miljoen pond. „Slechts 30 procent van de gemeenten heeft genoeg inkomsten om hun lokale kosten te dekken.”

Ds. David Cameron zei maandag op de synode dat het rapport over de teruggang van het aantal leden „een realistisch beeld geeft van waar onze kerk zich bevindt”.

Hij wil essentiële veranderingen doorvoeren die nodig zijn om een duurzame basis voor de toekomst te leggen. „Wij zullen de kerk samen hervormen voor een missie en dienst met minder gebouwen en minder lasten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer