Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Van diskjockey tot godsdienstdocent

    Hij groeide op in een reformatorisch gezin, maar raakte in de ban van het uitgaansleven en vooral de popmuziek. Totdat de Heere hem eruit haalde. Nu wijst hij als godsdienstdocent jongeren op de gevaren van wereldse muziek. Bart Bolier (26) uit Elspeet: „Met popmuziek zet je de deur wagenwijd open voor de duivel.”  

    Aan de keukentafel in zijn huis in Elspeet doet Bart Bolier zijn verhaal. Op de grond scharrelt een van zijn twee zoontjes, Abel van bijna twee.

    Vooraf wil Bart iets gezegd hebben. „Hier zit geen bijzonder mens. Wel een bijzonder goddeloos mens. M’n levensverhaal is me tot schande. En daar ga je toch niet mee pronken? Neem zo’n melaatse in de Bijbel. Nadat zo iemand genezen is verklaard, gaat hij toch ook niet breed uitmeten hoe erg hij stonk en hoe groot de etterbuilen waren?”

    Hij wijst op Abel. „Soms kan ik enorm opzien tegen de opvoeding van onze kinderen. Ik ben zo bang dat ze op mij lijken.”

    Bart zit in een spannende tijd. Deze week werd hij tijdens de ledenvergadering van zijn kerk, de gereformeerde gemeente in Nederland in Elspeet, gekozen tot diaken. „Het was alsof ik een vloek in de kerk hoorde toen mijn naam werd afgelezen. Ik schaam me op zo’n moment zo verschrikkelijk voor wie ik ben en wie ik ben geweest. Ik had wel onder de bank willen kruipen.

    Bart Bolier.

    Bart Bolier.

    Nog iets. Als ik terugkijk op m’n leven, ben ik geestelijk gezien een monster geweest. Maar de zonden die ik nu doe, vind ik veel erger dan die ik vroeger bedreef. Minder zonden doen, groter zondaar worden, zeggen ze dan heel treffend. Al zou ik nooit willen zeggen dat ik minder zonden doe. Sterker nog: je komt erachter dat niet alleen je zonden, maar zelfs je gérechtigheden een wegwerpelijk kleed zijn. Je gebed, je Bijbellezen: in Gods oog stinkend vuil!”

    Bart (1982) groeit op in Elspeet. Het gezin van zes kinderen waaruit hij komt, typeert hij als een warm nest. „Er is veel onderlinge verbondenheid.” Voor de rol van zijn ouders is hij dankbaar. „Ze waarschuwden wel als we tegen Gods Woord ingingen, maar ze lieten ons als kind nooit vallen, hoe je levenswandel ook was.”

    Al vroeg heeft Bart een hang naar de wereld. „Wanneer het precies begonnen is, weet ik niet. Maar al jong was ik op de hoogte van wat er speelde in de pop­muziek. Nota bene: op de basisschool in Uddel, uitgaande van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, was het liedje ”Dromen zijn bedrog” van Marco Borsato een hit. Als we in elkaars klassenboekje schreven, gaf menigeen als popidool Borsato aan, hoewel we niet eens wisten wie het was.”

    Als Bart naar de Fruytier gaat, zit hij midden in de pop. Op de fiets naar Apeldoorn luistert hij steevast naar deze muziek. „De Top 40 en cd’s met een selectie ervan. Ik herinner me ineens dat ik die muziek draaide op een walkman die van m’n oma was geweest. Zij beluisterde daar preken mee toen ze op haar sterfbed lag… Ontzettend!”

    Bart gaat als hij een jaar of veertien is samen met zijn broer zelf muziek maken op de computer. „Een melodie, een beat eronder, samplen, remixen: daar moet je talent voor hebben. Mannen als Armin van Buuren of DJ Tiësto hebben dat. Zij zijn echt geen criminelen of duivelaanbidders. Nee, het zijn hoogopgeleide, nette mensen.”

    De broers krijgen de smaak te pakken. „We had-den de ambitie door te breken in de popwereld. We specialiseerden ons in housemuziek, meestal zonder tekst. We maakten cd’s die we verspreidden onder vrienden in Elspeet. Op zeker moment zaten we zelfs op het niveau dat platenmaatschappijen ons benaderden.”

    Eveneens op veertienjarige leeftijd leert Bart de Elspeetse kroeg vanbinnen kennen. „Op zaterdagavond, voor de gezelligheid. Drinken, babbelen, een drive-inshow, voetbal kijken. Ik was een echte Ajaxfan. Later gingen we ook naar het stadion in Amsterdam. En als Nederland in het WK werd uitgeschakeld, was ik helemaal kapot.”

    Nick (r.) en Simon.

    Nick (r.) en Simon.

    Als Bart een jaar of zestien is, wordt in de kroeg zijn muzikaal talent opgemerkt. „Het begon met helpen opbouwen van de drive-inshow. Tot de vraag kwam: Wil je zelf een keer draaien? Al snel was ik de vaste diskjockey in Elspeet.”

    En toen ging het van kwaad tot erger.
    „Nee, ik ervoer het anders: het ging van leuk tot leuker. Ik had helemaal niet het gevoel dat ik het niet meer in de hand had. Voor de duidelijkheid: drugs speelden bij ons geen rol. Drank daarentegen volop, hoewel ik er niet van hield ladderzat thuis te komen. Ik had liever gezelligheid. En een vrouwenverslinder was ik ook niet, hoewel ik dingen gedaan heb die absoluut niet kunnen.”

    En zondags zat je in de kerk?
    „Elke zondag twee keer, meestal zonder morren. Ik had er een hekel aan ruzie te maken met m’n ouders. Ik geloofde ook wel. God bestaat, daarvan was ik overtuigd. Maar tegelijk leefde ik een leven dat haaks stond op de Bijbel.”

    Hoe reageerden je ouders?
    „Dat wij muziek zaten te maken op zolder, hadden ze denk ik niet zo door. Je wordt een ster in het camoufleren. Natuurlijk wisten ze op een gegeven moment wel dat ik naar de kroeg ging. Maar ik luisterde niet naar hun waarschuwingen.”

    En op het dorp vroeg ook niemand waar je mee bezig was?
    „Eigenlijk niet. Eén keer heb ik een anonieme brief gehad waarin ik werd gewaarschuwd. Ik had toen in de krant gezegd dat geloven en het uitgaansleven prima samen kunnen gaan. Die brief heb ik weggegooid.”

    En je geweten?
    „Dat sprak wel, zo nu en dan. Ik herinner me dat een meisje erg ziek in het ziekenhuis lag. Ze had heel veel spijt van haar vroegere leven. Toen m’n ouders erover begonnen dat mij dat ook zou kunnen overkomen, voelde ik dat ze gelijk hadden. Tegelijk dacht ik: Houd er maar over op. Iets anders: ik ging heel lang trouw naar catechisatie. Gewoon een uurtje zitten. Als ik daar m’n ouders een plezier mee doe… Toen ik een keer toch wegbleef en met m’n auto achteruit tegen een boom reed, wist ik: dat komt daardoor.”

    In 2002 leert Bart in de kroeg een meisje kennen: Evelise. „In het huwelijksformulier staat dat God als met Zijn hand man en vrouw bij elkaar brengt. In de kroeg…”

    Evelise woont ook in Elspeet, maar kerkt in de hervormde gemeente van Ermelo. Vanaf dat moment gaat het stel afwisselend in Elspeet en Ermelo naar de kerk. Intussen zet Bart z’n uitgaansleven gewoon voort.

    Totdat hij in contact komt met een jongen die veel met het geloof bezig is. Als die jongen een keer in de kroeg geweest is, vraagt Bart hem aan het eind van de avond of hij het gezellig heeft gevonden. „God was hier niet”, antwoordt de jongen. „Dat raakte me even, hoewel ik gewoon doorging met platen draaien.”

    Marco Borsato.

    Marco Borsato.

    Een poosje later, in 2004, wordt de jongen in Ermelo uitgezonden om voor een tijd op het schip de Doulos te werken. Bart en Evelise gaan naar de uitzenddienst. „Wat er allemaal gezegd is, weet ik niet meer. Maar één ding werd me duidelijk: ik dien de satan, terwijl de dienst van de Heere een veel betere dienst is. Ik was helemaal van de wereld. Ik was zo jaloers op mensen die God mochten dienen. M’n hart stond in brand.”

    Bart beleeft naar eigen zeggen een evangelische periode. „Aanvankelijk ging ik nog naar de kroeg. Maar als ze vroegen of ik nog een biertje moest, zei ik: Nee, doe maar niet. Met drank op kan ik niet tot een heilig God bidden. Ik praatte over Gods heiligheid, terwijl ik er niets van begreep.”

    Bart kan over niets anders meer praten dan het geloof. „Mensen zullen er moe van geworden zijn. Ik getuigde overal. Ik durfde zelfs te zeggen dat ik niet bang meer was om te sterven. Ik schreef gedichten. Er was alleen maar liefde in mijn hart.” Lachend: „Niet echt taal van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.” Serieus: „Ik geloof dat het een toeleidende weg is geweest.”

    Bij Bart thuis reageerden ze gereserveerd. „Ze waren natuurlijk wel blij dat ik brak met m’n oude leven. Maar ik was zo evangelisch.” In het dorp bleef de verandering van Bart niet onopgemerkt. „Ik werd aangesproken door jongeren die ik uit de kroeg kende: Kom je niet meer? Ik legde dan uit waarom niet. Meestal zeiden ze: Oké, prima, jouw mening.”

    Het duurt niet lang of Bart komt in de knoop met zichzelf. „Ik was een bezittend mens geworden. Ik was in één keer bekeerd. Ik kreeg moeite met de oppervlakkige manier van geloven bij velen om mij heen.”

    Er vindt een tweede ommekeer plaats. „Ik was bekeerd van de kroeg naar de kerk. Maar dat is niet genoeg. Al gooi je al je popmuziek weg en keer je de kroeg de rug toe, het moet verder komen.”

    Hij leest een boekje over het leven van ouderling Mulder uit Elspeet. „Dit is echt, zei ik tegen Evelise. Ik heb me bedrogen. Ik sta erbuiten. Die man was door recht verlost.”

    Er breekt een moeilijke periode aan voor het stel. „We zijn een diepe weg gegaan. Maar ik ben dankbaar dat de Heere heeft gegeven dat we er samen uit zijn gekomen.” Als ze in 2006 trouwen besluiten ze zich samen aan te sluiten bij de gemeente waarin Bart is grootgebracht. „Ik wist: Hier moet ik zijn. Er was vanbinnen aansluiting op de preken die daar gelezen werden.”

    Bart leest in het begin ontzettend veel. „Ik had zo weinig kennis. Ik zat, als ik vrij was, de hele dag Bijbel te lezen.”

    Hoe is het nu?
    „Er zijn momenten geweest waarvan ik mag zeggen: toen was het geloof in beoefening. Maar op andere momenten ervaar ik dat de schuld nog openstaat. Bij Brakel heb ik gelezen dat je nooit moet ontkennen wat je bezit, maar je ook niet moet toe-eigenen wat je niet bezit. Als de Heere overkomt, kan ik het voor mezelf geloven. Maar een volgend moment wordt alles weer bestreden en zegt de duivel dat het inbeelding en gevoel was. Ik heb wel geleerd dat je onder de prediking die ik nu mag beluisteren op een eerlijke manier zalig kunt worden.”

    In november 2007, Bart heeft inmiddels een eigen bedrijfje als tuinarchitect, wordt de ex-diskjockey voor drieënhalve dag bij de Fruytier in Uddel aangenomen als godsdienstdocent. Een van zijn taken is de pre-examenklassen voor te lichten over de gevaren van popmuziek.

    Hoe benader je de jongeren over popmuziek?
    „Ik zeg altijd twee dingen. Het eerste: ga niet af op je gevoel. Je kunt het luisteren naar popmuziek niet goedpraten omdat het goed voelt. Het tweede: draai de zaken niet om. Nogal eens kom ik de gedachte tegen, vooral in de rechterflank van de gereformeerde gezindte, dat als God iemand bekeert, hij vanzelf zal stoppen met popmuziek. Daar ga ik radicaal tegenin. Je moet bréken met de zonde.”

    Popmuziek staat op één lijn met zonde?
    „Ja. Ik stel altijd heel zwart-wit richting jongeren: je moet er goed rekening mee houden welke mogelijkheden je de duivel geeft door deze muziek te draaien. Eigenlijk zet je de deur wagenwijd voor hem open en zeg je: Hartelijk welkom. Ik denk dat we in onze kring de realiteit van de duivel enorm onderschatten. Hij kan komen in een Marco Borsatopak, maar ook in een zwart pak. Het maakt hem niet uit.”

    Er zijn geen onschuldige popliedjes?
    „Er lijkt een groot grijs gebied te zijn van onschuldige popmuziek die niet zo veel kwaad kan. Maar je moet je afvragen: wie wordt ermee gediend? God of de satan? Als Marco Borsato in een stadion een concert geeft, wie zou daar dan blij mee zijn: de Heere of de duivel? Als je het zo benadert, verdwijnt het onschuldige karakter van deze muziek.”

    Veel jongeren zeggen meer aangesproken te worden door een zanger als Marco Borsato dan door de dominee.
    „Dat is heel erg. Maar er zit ook een andere kant aan. Predikanten, ambtsdragers, ouders, docenten, we moeten ons de vraag stellen: Komt dat misschien door mij? Spreek ik de taal van de jeugd?”

    Hoe doe je dat zelf in de klas?
    „Ik probeer jongeren heel direct te benaderen. Als ze het op maandagmorgen hebben over het feestje waar ze vrijdagavond zijn geweest, kun je een preek houden over hoe slecht zulke feestjes zijn. Ik kies liever voor een confronterende benadering: Hoe zou het geweest zijn als je vrijdagavond voor Gods rechterstoel had moeten verschijnen? Dat werkt vaak beter, en iedereen beseft wat er bedoeld wordt. We moeten niet om de zaken heen draaien.”

    Welke muziek luister je zelf nog?
    „Ik luister niet vaak meer naar muziek. Stilte is voor mij heel belangrijk geworden. En stilte kun je ook verdringen door mannenkoormuziek. Maar als ik luister, zijn het vooral psalmen. Dat klinkt saai hè?”

    Is je muzieksmaak veranderd na je omkeer?
    „Als ik in de winkelstraat loop en muziek van Armin van Buuren of DJ Tiësto hoor, moet ik m’n best doen het niet mooi te vinden. Dan denk ik: Knap zeg, had ik kunnen maken. Maar ik wíl het niet meer mooi vinden, vanwege de inhoud en de achtergrond ervan. De andere kant is: als je een psalm een keer van harte mag meezingen, wordt-ie je ontzettend dierbaar.”

    Je prijst jongeren alleen de psalmen aan?
    „Uiteraard is er meer mogelijk dan alleen de psalmen. Denk maar aan de instrumenten uit Psalm 150. Ik zou wensen dat er mensen waren die liederen maakten die én Bijbels zuiver zijn én in de taal van vandaag. Zoals Jacob Groenewegen en Jodocus van Lodenstein vroeger in eigen taal de Bijbel naspraken. Dat worden de beste liederen: als muzikale gaven samengaan met genade. Ik heb die gave zelf niet.”

    Als je terugblikt op je gang van diskjockey tot godsdienstdocent, wat komt er dan boven?
    „Een gevoel van grote verwondering en onwaardigheid. Ik loop wel eens door de gangen van de Fruytier met de gedachte: Dat ík hier mag lopen! Dat is nooit te begrijpen!”

    Dit is het vierde deel in een serie. Lees meer artikelen in het dossier 'Jongeren en popmuziek'.

    Reacties (148)

    [1]  «  2  3  4  5  6  7  8  »  [10]
    janusju
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:639

    Goed artikel.

    En dat het meerdere malen over de popmuziek gaat is niet verkeerd. Er wordt zo vele malen voor gewaarschuwd. Je hoort toch ook niet één keer in je leven dat de duivel listig is? Dat hoor je hopenlijk elke zondag. Ook voor de popmuziek moeten we oppassen. En een verhaal van iemand die er ervaring mee heeft en uit ervaring spreekt is het meest aangrijpend. Ik heb het al eerder gezegd. Mijn zwager houd ook wel eens een avond op JV. (voor info pannenkoek@yord.nl) die spreekt ook uit ervaring. Als je dan die beelden ziet op de presentatie die hij  houd dan krijg je kippenvel. Vreselijk, waar vele mensen en jongeren zich mee bezig houden. Het lijkt zo onschuldig, maar pas op!

    Het onze Vader zegt "leidt ons niet in verzoeking...." dan moeten we het ook niet opzoeken.

     Jezus heeft niet geleefd om anderen te doden, maar Hij zou sterven, opdat anderen zouden leven.
    maj
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:973

     

    Music68
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 19:56

     

    snoepiemy
    bezorger schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 17:33

    absoluut g1 afknapper, msgien btj niet jouw smaak, music68

     

    mr wrom worden di cd's van bart bolier nog steeds verkogt, als hij drmee gekapt is??

    ten eerste: Dat boekje van die bijzondere ouderling....wij mogen geen popidolen hebben en hij komt met een boekje over een bijzondere ouderling....of weet ik veel. Is dat dan geen idool? Zo nee, waarom zou je dan geen popidolen mogen hebben? Wees dan radicaal en zeg zowel het één als het ander.

     

    Ten tweede: Maleachi zegt op een gegeven moment: "Dit vol gaat ten onder omdat zij geen kennis hebben." Dat proef ik zo overduidelijk in dit relaas, maar ook in die van de vorige. Hij luistert het liefst naar psalmen. De melodie van de geneefse psalmen zijn voor een grrot deel afgeleid van andere melodieën. Psalm 42, die melodie komt van een drinklied uit de middeleeuwen, Psalm 80 komt van het Rooms Katholieke 'Victimae pascali lauda Sion'

    Zo zijn er nog wel eens stel.

    Ergerlijk is het dat hier een hele muziekstijl verketterd wordt terwijl men niet eens de ins en outs weet van deze muziek. Het ergste ervan is dat er gewoon domweg een wetje door de strot wordt gejaagd: Je mag geen piopmuziek luisteren. Als dat zo zou zijn, wees dan (nogmaals) radicaal, luister dan helemaal geen muziek meer, ook geen Psalmen. 

     

    Ik ken nogal wat muzikanten die in de lichte muziek bezig zijn, hebben een hele goede conservatorium opleiding gehad, en zien dit gewoon als een vak. Men is echt niet stelsel matig bezig om jongeren te verleiden.

     

    Zou dat wel zo zijn, wat zegt dat over de jongeren die daadwerkelijk hierdoor verleidt worden?

     

    Wat zegt het dan over jouw?

     

    Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over dit artikel, maar ik heb wat zinnigers te doen.


    Van die bijzondere ouderling? Sorry maar dan moet je het artikel nog een keer lezen zodat je het wel snapt. Bart zegt heel duidelijk dat het niet om die ouderling gaat maar wel om de inhoud van dat boekje. Ik zou het je toch een keer aanraden om te lezen.

     

    'Men is echt niet stelsel matig bezig om jongeren te verleiden'.. Nee hoor dat doet ons eigen vlees en de duivel wel.. Maar ze zijn wel instrumenten in de hand van de duivel. Weet je wat jij wilt.. En een beetje van het slechte en een beetje van het goede. Muziek is niet zo onschuldig als dat het lijkt. Muziek heeft een grote impact op je. Muziek doet iets met je gevoelens. (onbewust) En daarom is het zo gevaarlijk om popmuziek te luisteren.

     Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
    GJH
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:20

    "music68: natuurlijk zijn er altijd bepaalde punten die discutabel zijn, sommige opmerkingen van je zijn ook terecht. Maar als je gaat kijken naar wat in dit artikel hoofdzaak en wat bijzaak is, stel ik vast dat jij bijzaken bekritiseert, en aan de hoofdzaak voorbijgaat. De hoofdzaak is namelijk dat een verloren persoon weer gevonden is, en daar hoor ik jou niet over.

    Het is geweldig als een verloren persoon teruggevonden wordt, maar de strekking van dit artikel is dat je als verloren beschouwd kan worden als je van popmuziek houdt of in een cafe komt. Voor Bolier was het wellicht een goede zaak om te breken met zijn oude leven omdat het hem oppervlakkig maakte en bij God vandaan hield. Maar lees nou eens de argumenten van music68 (die ook de mijne zijn). Je mag m.i. genieten van muziek, als je maar goed weet waar je naar luistert. Net zoals je mag genieten van een mooi schilderij, een klassiek concert, een lekkere bak koffie en een goede maaltijd.

    boerinnetje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:30

     

    Music68
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 23:01

     

    omatruus
    bezorger schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 20:29

     

    Music68
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 19:56

     

    snoepiemy
    bezorger schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 17:33

    absoluut g1 afknapper, msgien btj niet jouw smaak, music68

     

    mr wrom worden di cd's van bart bolier nog steeds verkogt, als hij drmee gekapt is??

    ten eerste: Dat boekje van die bijzondere ouderling....wij mogen geen popidolen hebben en hij komt met een boekje over een bijzondere ouderling....of weet ik veel. Is dat dan geen idool? Zo nee, waarom zou je dan geen popidolen mogen hebben? Wees dan radicaal en zeg zowel het één als het ander.

     

    Ten tweede: Maleachi zegt op een gegeven moment: "Dit vol gaat ten onder omdat zij geen kennis hebben." Dat proef ik zo overduidelijk in dit relaas, maar ook in die van de vorige. Hij luistert het liefst naar psalmen. De melodie van de geneefse psalmen zijn voor een grrot deel afgeleid van andere melodieën. Psalm 42, die melodie komt van een drinklied uit de middeleeuwen, Psalm 80 komt van het Rooms Katholieke 'Victimae pascali lauda Sion'

    Zo zijn er nog wel eens stel.

    Ergerlijk is het dat hier een hele muziekstijl verketterd wordt terwijl men niet eens de ins en outs weet van deze muziek. Het ergste ervan is dat er gewoon domweg een wetje door de strot wordt gejaagd: Je mag geen piopmuziek luisteren. Als dat zo zou zijn, wees dan (nogmaals) radicaal, luister dan helemaal geen muziek meer, ook geen Psalmen. 

     

    Ik ken nogal wat muzikanten die in de lichte muziek bezig zijn, hebben een hele goede conservatorium opleiding gehad, en zien dit gewoon als een vak. Men is echt niet stelsel matig bezig om jongeren te verleiden.

     

    Zou dat wel zo zijn, wat zegt dat over de jongeren die daadwerkelijk hierdoor verleidt worden?

     

    Wat zegt het dan over jouw?

     

    Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over dit artikel, maar ik heb wat zinnigers te doen.


     

     

    Als jij nou voor de Heere moet verschijnen? Zul je dit verhaal dan ophouden?

    Beste persoon, denk alsjeblieft na met wat je zegt en doet. Als je de Heere recht hebt leren kennen, dan wil je Hem dienen, oprecht.. En dat kan dan echt niet met zulke muziek, dat wil je dan niet dat doe je dan niet als satan je ervoor behoedt. Alsjeblieft, zie dan toch (kan niet vanuit jezelf) Wie God wil zijn voor een zondaar zoals ik en jij... Dan kun je dit niet meer. Dan is een ouderling geen idool van je maar een reisgenoot op weg naar Boven!..

    Als jij nou voor de Heere moet verschijnen? Zul je dit verhaal dan ophouden?

    Mijn antwoord is: Ja!

    Ben sinds 2002 christen en weet precies waar ik over praat aangaande alle stijlen van de muziek, dus ook over popmuziek.

     

    Mijn mening blijft staan: Je mag er naar luisteren, je mag er van genieten, maar het mag je leven niet gaan beheersen.

    Ik luister er naar, geniet ervan (erger me heel erg vaak ook zeker als ik iemand als Jan Smit hoor, of Madonna) ik kan zelfs heel nuchter constateren dat Michaël Jackson een ongelooflijk goede artiest was (alleen jammer dat zijn eigen ego hem fataal is geworden) maar ik kan best zonder. Sterker nog: Er gaan heel veel dagen voorbij dat ik niet naar popmuziek luister.

     

    Geen enkele muziekstijl kun je de schuld geven van welke invloed op de mens ook. Het ligt aan jouw dat je dergelijke invloeden ook toelaat of niet.

     

    Daarom vind ik het verschrikkelijk dat er een muziekstijl wordt afgeschoten, terwijl er bij deze man elke zondag wordt geleerd dat de mens zo ellendig is. JIJ bent schuldig/verantwoordelijk(desnoods) aan dat wat muziek met jou doet, niet de muziek zelf. Zoals Adam de schuld gaf aan Eva omdat hij van de verboden vrucht had gegeven, zo wordt er hier de schiuld gegeven aan de popmuziek omdat het zo 'slecht is voor mensen'. Net zoals Adam van de vrucht genomen heeft (hij had het ook kunnen weigeren) zo kunnen wij onszelf laten beinvloeden door muziek terwijl we die invloed ook kunnen weigeren.

     

    Ik weiger dat pertinent. Domweg omdat mijn leven er veel mooier zonder de invloed van muziek. Dan heb ik het dus over alle muziek. Dus geniet ik ervan en daar blijft het bij, want muziek is om te genieten en niet om je leven te beheersen. Datzelfde geldt ook voor Popmuziek.

     

    Wat betreft mijn opmerking over die Elspeetse meneer Mulder: Ik heb dat soort dingen niet nodig. De Bijbel is voor mij genoeg. Heb heel veel boeken gelezen over personen (Nelson mandela, Billl Clinton, Keith Green, Billy Graham, Miachail Gorbatsov) erg indrukwekkend allemaal, maar het heeft mijn houding en mening niet veranderd of tot God gebracht. Nou ja, geen één, er zijn vier belangrijke boeken geschreven die gaan over één persoon, en die vier boeken hebben mijn leven veranderd. Waarschijnlijk hebben jullie ze zelf ook: Het zijn de eerste 4 boeken van het Nieuwe Testament.

     

    Ik ken veel mensen in de lichte muziek en daar zitten zeer gelovige christenen onder. Niet zeggen dat dat niet kan, of dat het dan GEEN christenen zij, ik sta hier niet te liegen.


    Music68. Je mag best weten da ik heel erg van jou schrok!! Ik vin het niet normaal hoe jij reageert! Ik wil niet zeggen da ik zo goed ben, maar toch zie ik bij jou wel veel dingen die niet goed zijn.

    Jij zegt heel duidelijk ja op de vraag of je dit nog zal zeggen als je voor God moet verschijnen. Als ik jou was zou ik dat nooit zeggen, want ik weet zeker da je dan met een mond vol tanden zal staan!!

    Ben erg blij da je christen ben geworden, maar er zijn ok nog verschillende soorten christenen! Er zijn mondchristenen, en hartbelijders!

    Popmuziek. Ik vind popmuziek absoluut niet goed! Er zijn liederen die absoluut tegen Gods Woord zijn! En dan vin ik da je niks mag luisteren. Ook al neem je liederen die goed zijn, toch geniet de duivel!! En wat heb ie aan muziek?! Je mag wel God loven en prijzen, en volgens mij kan dat alleen met psalmen! Of heb ik da nou verkeerd?!

    Jij zegt da jij zulk soort boekjes niet nodig heb?! Waarom ga je dan naar de kerk? Of ga je niet naar de kerk? De dominees enz zijn werktuigen in Gods hand. Die boekjes zijn ok werktuigen. Waarom is dat dan overbodig? Je kan ok beter boekjes lezen van oude dominees die al lang niet meer leven..

    Nogmaals, ik zeg niet dat ik zo goed ben. Maar toch wil ik je wel op deze dingen wijzen! Ik hoop da je erover nadenkt, en nog een reactie geeft!

    Gegroet, Heline

     Gepieker is de rente die je betaalt op de moeilijkheden, voordat ze komen.
    Noortje3
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:35

    @music68

    First of all, Ik heb respect voor je reacties en de manier waarop. Mensen die het niet begrijpen, raad ik aan het gewoon rustig nog keer door te lezen. Het is duidelijk uitgelegd... En vooral niet gelijk reageren van 'dat het niet normaal is zoals hij reageert'. Dit getuigt van geen respect! Zelf luister ik ook  popmuziek. Je gaat er in mee, geniet ervan. Ook ik kan prima zonder.. En ben het met je eens, dat je kunt genieten van muziek. Alleen, wat ik bij mezelf merk: het gevaar is soms dat je liedjes gaat luisteren waarvan je de tekst niet weet. Overigens ben ik door al die artikelen wel kritischer naar teksten van popmuziek gaan kijken. Maar, het is niet altijd zo dat mensen die popmuziek luisteren daarvan in 'de ban zijn'. Ik kan weken zonder. Tuurlijk, het moet je leven niet gaan beheersen. Dat is niet gezond.. Maar, dat hoeft ook niet. Alleen raad ik wel aan, de teksten van popmuziek na te kijken. Vaak luister je (onbewust) naar teksten, waar je niet achter kunt staan...

    bassie1
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:13

     

    Music68
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 23:01

     

    omatruus
    bezorger schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 20:29

     

    Music68
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 19:56

     ten eerste: Dat boekje van die bijzondere ouderling....wij mogen geen popidolen hebben en hij komt met een boekje over een bijzondere ouderling....of weet ik veel. Is dat dan geen idool? Zo nee, waarom zou je dan geen popidolen mogen hebben? Wees dan radicaal en zeg zowel het één als het ander.

     

    Ten tweede: Maleachi zegt op een gegeven moment: "Dit vol gaat ten onder omdat zij geen kennis hebben." Dat proef ik zo overduidelijk in dit relaas, maar ook in die van de vorige. Hij luistert het liefst naar psalmen. De melodie van de geneefse psalmen zijn voor een grrot deel afgeleid van andere melodieën. Psalm 42, die melodie komt van een drinklied uit de middeleeuwen, Psalm 80 komt van het Rooms Katholieke 'Victimae pascali lauda Sion'

    Zo zijn er nog wel eens stel.

    Ergerlijk is het dat hier een hele muziekstijl verketterd wordt terwijl men niet eens de ins en outs weet van deze muziek. Het ergste ervan is dat er gewoon domweg een wetje door de strot wordt gejaagd: Je mag geen piopmuziek luisteren. Als dat zo zou zijn, wees dan (nogmaals) radicaal, luister dan helemaal geen muziek meer, ook geen Psalmen. 

     

    Ik ken nogal wat muzikanten die in de lichte muziek bezig zijn, hebben een hele goede conservatorium opleiding gehad, en zien dit gewoon als een vak. Men is echt niet stelsel matig bezig om jongeren te verleiden.

     

    Zou dat wel zo zijn, wat zegt dat over de jongeren die daadwerkelijk hierdoor verleidt worden?

     

    Wat zegt het dan over jouw?

     

    Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over dit artikel, maar ik heb wat zinnigers te doen.


     

     

    Als jij nou voor de Heere moet verschijnen? Zul je dit verhaal dan ophouden?

    Beste persoon, denk alsjeblieft na met wat je zegt en doet. Als je de Heere recht hebt leren kennen, dan wil je Hem dienen, oprecht.. En dat kan dan echt niet met zulke muziek, dat wil je dan niet dat doe je dan niet als satan je ervoor behoedt. Alsjeblieft, zie dan toch (kan niet vanuit jezelf) Wie God wil zijn voor een zondaar zoals ik en jij... Dan kun je dit niet meer. Dan is een ouderling geen idool van je maar een reisgenoot op weg naar Boven!..

    Als jij nou voor de Heere moet verschijnen? Zul je dit verhaal dan ophouden?

    Mijn antwoord is: Ja!

    Ben sinds 2002 christen en weet precies waar ik over praat aangaande alle stijlen van de muziek, dus ook over popmuziek.

     

    Mijn mening blijft staan: Je mag er naar luisteren, je mag er van genieten, maar het mag je leven niet gaan beheersen.

    Ik luister er naar, geniet ervan (erger me heel erg vaak ook zeker als ik iemand als Jan Smit hoor, of Madonna) ik kan zelfs heel nuchter constateren dat Michaël Jackson een ongelooflijk goede artiest was (alleen jammer dat zijn eigen ego hem fataal is geworden) maar ik kan best zonder. Sterker nog: Er gaan heel veel dagen voorbij dat ik niet naar popmuziek luister.

     

    Geen enkele muziekstijl kun je de schuld geven van welke invloed op de mens ook. Het ligt aan jouw dat je dergelijke invloeden ook toelaat of niet.

     

    Daarom vind ik het verschrikkelijk dat er een muziekstijl wordt afgeschoten, terwijl er bij deze man elke zondag wordt geleerd dat de mens zo ellendig is. JIJ bent schuldig/verantwoordelijk(desnoods) aan dat wat muziek met jou doet, niet de muziek zelf. Zoals Adam de schuld gaf aan Eva omdat hij van de verboden vrucht had gegeven, zo wordt er hier de schiuld gegeven aan de popmuziek omdat het zo 'slecht is voor mensen'. Net zoals Adam van de vrucht genomen heeft (hij had het ook kunnen weigeren) zo kunnen wij onszelf laten beinvloeden door muziek terwijl we die invloed ook kunnen weigeren.

     

    Ik weiger dat pertinent. Domweg omdat mijn leven er veel mooier zonder de invloed van muziek. Dan heb ik het dus over alle muziek. Dus geniet ik ervan en daar blijft het bij, want muziek is om te genieten en niet om je leven te beheersen. Datzelfde geldt ook voor Popmuziek.

     

    Wat betreft mijn opmerking over die Elspeetse meneer Mulder: Ik heb dat soort dingen niet nodig. De Bijbel is voor mij genoeg. Heb heel veel boeken gelezen over personen (Nelson mandela, Billl Clinton, Keith Green, Billy Graham, Miachail Gorbatsov) erg indrukwekkend allemaal, maar het heeft mijn houding en mening niet veranderd of tot God gebracht. Nou ja, geen één, er zijn vier belangrijke boeken geschreven die gaan over één persoon, en die vier boeken hebben mijn leven veranderd. Waarschijnlijk hebben jullie ze zelf ook: Het zijn de eerste 4 boeken van het Nieuwe Testament.

     

    Ik ken veel mensen in de lichte muziek en daar zitten zeer gelovige christenen onder. Niet zeggen dat dat niet kan, of dat het dan GEEN christenen zij, ik sta hier niet te liegen.


     

    Beste Music68,

    Wat duidelijk uit je verhaal naar voren komt, en wat je ook zelf zegt, is dat je geen uitleg nodig hebt bij de Bijbel maar dat de Bijbel zelf genoeg is. Ik wil je erop wijzen dat dat voor niemand geldt. Durf jij te beweren dat je de complete bijbel helemaal snapt? Dat als ik een willekeurig vers ergens uitkies en dat je er een uitleg bij kunt geven, inclusief het verband met de rest van de tekst en de diepere betekenis? Even een voorbeeld: weet je wat de betekenis van de Goede Herder is in Johannes 10? Het is een aanklacht tegen de geestelijke leiders van Israël. Ik denk dat je dat nog nooit beseft hebt. Toch kun je deze conclusie trekken, door simpelweg naar de context te kijken (vorige hoofdstuk). En zo zijn er ongelooflijk veel voorbeelden, die uitgelegd worden in boeken.

    En wat je eigenlijk zegt is dit: Ik heb geen hulp nodig, ik kan het allemaal zelf wel!

    En daar schrik ik echt van. Als je op deze manier gelooft, is het geen waar geloof, je zult ermee verloren gaan.

    Ook zeg je dat popmuziek alleen slecht is als je je erdoor laat beinvloeden, anders niet. En dat je die invloed buiten kunt sluiten. Maar er is geen mens die dat zal kunnen, omdat ons hart neigt naar de zonde. Ongemerkt zul je er toch door beinvloed worden.

    Ik hoop dat je hier serieus naar wilt kijken en eens goed nadenken. Ik wens je echt van harte toe dat God je ogen mag openen en dat je tot inkeer zult komen, anders zul je voor eeuwig verloren gaan.

    Bas

    Hanniballie
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:82

    Dit artikel draait helemaal om de mens en zijn ellende in plaats van de grote genade en liefde van God. Hoezo...ik gericht...en dan commentaar op evanglischen? Beetje hypocriet...die zijn meer op de genade van God gericht en beseffen Gods grootheid dan uit dit artikel blijkt hoor.

    God heeft ons mensen gemaakt om in deze wereld te staan en te leven tot eer van Hem. Dit moet in alle facetten van ons leven, van kleding tot werk tot studie tot muziek. Deze discussie over popmuziek raakt kant nog wal. Je moet het in een groter perspectief zien. Het gaat er namelijk om welke plek God in ons leven hebben en of wij een relatie met Hem hebben. Dus dat geldt net zo goed voor hoeveel geld je uitgeeft aan kleding of hoe belangrijk je werk voor je is of je studie. Popmuziek an sich is een muziekstijl die niet verkeerd is. Wél zijn er songs die verkeerd zijn door hun inhoud.

    God loven en prijzen kan met veel meer dan alleen psalmen, door je hele levenshouding kan dat en daarmee ook met andere liederen. Er is goede popmuziek, zoek maar songteksten op van U2, die zijn puur christelijk. Even wat voorbeelden:

    You broke the bonds
    And you loosed the chains
    Carried the cross of my shame
    Oh my shame, you know I believe it.

     

    en ook

     

    The rule has been disproved
    The stone, it has been moved
    The grave is now a grove
    All debts are removed

    en ook

    One man come in the name of love
    One man come and go
    One come he to justify
    One man to overthrow
    One man betrayed with a kiss
    In the name of love...

    Dit zijn nummers die gaan over wat Jezus voor ons heeft overgehad, Zijn leven om ons te redden. Popmuziek is níet van de duivel, geef hem die eer niet. Wanneer wij dingen op de eerste plaats zetten en niet Jezus dan is dát zonde, maakt niet uit wat het is.

    Het is aan mensen zelf om zich af te vragen...wat ik nu doe...kan dat? Kan Jezus nu bij mij zijn...? Maar die vraag moet ieder voor zich stellen en die moet jij niet voor een ander gaan stellen. De uitkomst kan verschillend zijn. De een vindt misschien dat popmuziek met goede teksten wél kan, de ander liever niet. Zie 1 Korinthe 8. De een heeft wel de vrijheid om popmuziek te luisteren, de ander niet. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het verkeerd is.

    Aanrader: luister muziek van christelijke artiesten als Michael W Smith, Ralph van Manen, Rebbeca st. James, Hillsong etc. Mooie muziek (er is qua muziekstijl voor elk wat wils) die gericht is op God en Hem te eren. Dan hoef je ook niet te twijfelen of het wel of geen goede teksten zijn.

     

    MusicLover
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:279

     

    Hanniballie
    stagiair schreef op zaterdag 27 juni 2009 - 11:37

    Dit artikel draait helemaal om de mens en zijn ellende in plaats van de grote genade en liefde van God. Hoezo...ik gericht...en dan commentaar op evanglischen? Beetje hypocriet...die zijn meer op de genade van God gericht en beseffen Gods grootheid dan uit dit artikel blijkt hoor.

    God heeft ons mensen gemaakt om in deze wereld te staan en te leven tot eer van Hem. Dit moet in alle facetten van ons leven, van kleding tot werk tot studie tot muziek. Deze discussie over popmuziek raakt kant nog wal. Je moet het in een groter perspectief zien. Het gaat er namelijk om welke plek God in ons leven hebben en of wij een relatie met Hem hebben. Dus dat geldt net zo goed voor hoeveel geld je uitgeeft aan kleding of hoe belangrijk je werk voor je is of je studie. Popmuziek an sich is een muziekstijl die niet verkeerd is. Wél zijn er songs die verkeerd zijn door hun inhoud.

    God loven en prijzen kan met veel meer dan alleen psalmen, door je hele levenshouding kan dat en daarmee ook met andere liederen. Er is goede popmuziek, zoek maar songteksten op van U2, die zijn puur christelijk. Even wat voorbeelden:

    You broke the bonds
    And you loosed the chains
    Carried the cross of my shame
    Oh my shame, you know I believe it.

     

    en ook

     

    The rule has been disproved
    The stone, it has been moved
    The grave is now a grove
    All debts are removed

    en ook

    One man come in the name of love
    One man come and go
    One come he to justify
    One man to overthrow
    One man betrayed with a kiss
    In the name of love...

    Dit zijn nummers die gaan over wat Jezus voor ons heeft overgehad, Zijn leven om ons te redden. Popmuziek is níet van de duivel, geef hem die eer niet. Wanneer wij dingen op de eerste plaats zetten en niet Jezus dan is dát zonde, maakt niet uit wat het is.

    Het is aan mensen zelf om zich af te vragen...wat ik nu doe...kan dat? Kan Jezus nu bij mij zijn...? Maar die vraag moet ieder voor zich stellen en die moet jij niet voor een ander gaan stellen. De uitkomst kan verschillend zijn. De een vindt misschien dat popmuziek met goede teksten wél kan, de ander liever niet. Zie 1 Korinthe 8. De een heeft wel de vrijheid om popmuziek te luisteren, de ander niet. Maar daarmee is nog niet gezegd dat het verkeerd is.

    Aanrader: luister muziek van christelijke artiesten als Michael W Smith, Ralph van Manen, Rebbeca st. James, Hillsong etc. Mooie muziek (er is qua muziekstijl voor elk wat wils) die gericht is op God en Hem te eren. Dan hoef je ook niet te twijfelen of het wel of geen goede teksten zijn.

     

    Ik ben het deels met je eens, maar kijk even naar het zinnetje wat ik dikgedrukt heb: daar ben ik het niet helemaal mee eens. Neem nou Eminem, Madonna, Lady Gaga, etc. die muziek is gewoon ronduit fout en gaat regelrecht tegen de 10 geboden in. dat betitel ik wel degelijk als duivels!
     

    Die munnemrs van U2 zijn inderdaad wel goed! Een van die bandleden is ook christelijk!

     

    Heb nog een paar aanraders: Switchfoot (Christianrock), Jeremy Camp, David Crowder Band, Barlow Girl, Casting Crowns, Disciple (ook Christianrock), etc..

     Sometimes you wonder if the road you're on has a reason... Try to go on when you just don't know! --
    postbezorger
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:25

     

    smurfje
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 17:34

     

    Marietje
    correspondent schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 15:49

    supergoed artikel! 'k kende 't verhaal al wel, want 'k heb godsdienst van 'm. hij is een hele goede leraar, en ook een man, waar ik ECHT jaloers op ben!

    enne.. by the way: 'n afknapper is het ZEKER niet, Music68! jaloers, soms???


    hej,

    lijkt me mooi om hem te hebben als leraar!!

    jah die music 68 doet gwoon dom!!


    het is een prachtig artikel maar dan hoef je anderen nog niet uit te gaan schelden voor dom. Dat vind ik niet echt christelijk, laat anderen in hun waarde a.u.b.

    GJH
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:20

    Hanniballie, ik heb je reactie met bewondering zitten lezen. Het gaat idd. om je hele levenswandel en -houding en je relatie met God, blijf niet teveel hangen bij individuele thema's als popmuziek (al is het erg goed om jongeren duidelijk te maken dat ze op moeten letten waar ze naar luisteren en dat ze niet blindelings mee moeten gaan in een hedonistische oppervlakkige cultuur).

     

    Een voor mij aansprekende boodschap komt juist van een pop-artiest: de Amerikaanse predikant Bill Hybels had eens een interview met de zanger van U2. Het ging over het oordeel, en de zanger zei ongeveer het volgende:

    "De enige keer dat Jezus in de Bijbel spreekt over Zijn oordeel, is Mattheus 25, bij de gelijkenis van de schapen en de bokken. En dan wordt het interessant: wie zal veroordeeld worden? De homo's, of de mannen met lang haar?

    Nee, degenen die de naakte kleedden, die de hongerige voedden, die de gevangene bezochten, dát zijn de mensen die bij Jezus horen, dát bepaalt of je bij het Koninkrijk hoort of niet".

    Hanniballie
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:82

    @Bas

    Zoals gewoonlijk ligt de waarheid wat meer in het midden.

    Ik geloof dat als ik de Bijbel lees, God door de Bijbel heen tot mij wil spreken en dat ook zal doen. De Bijbel is genoeg, dat is het Woord van God, Sola Scriptura.

    Tuurlijk is het soms handig en goed om bepaalde verklaringen of boeken te lezen die uitleg geven of bepaalde interpretaties. Maar dat is niet de Bijbel zelf, dat is niet het Woord van God. Daar kunnen fouten in staan, in de Bijbel niet! Het zijn ook maar interpretaties van mensen. Dat kan wel door God geleid zijn maar is niet gelijk te stellen aan zelf de Bijbel te lezen en God tot je te laten spreken.

    Wat betreft de Goede Herder dat het aanklacht is tegen de geestelijke leiders is idd waar, maar het is ook waar dat met die gelijkenis gedoeld wordt op Jezus die naar ons op zoek gaat en ons terugbrengt in Zijn veilige stal.

    Tuurlijk heb ik uitleg nodig als ik de Bijbel lees, maar God geeft die, soms direct soms via mensen of bepaalde boeken. Maar...de Bijbel is genoeg!

    HDL
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:0

    Eindelijk eens een oprecht artikel over iemand die echt in het wereldje heeft gezeten en daar wat heeft voorgesteld. Eén van de weinige artikelen binnen deze reeks die me echt aansprak.

    Maar enkele reacties hier zijn best wel teleurstellend. Wanneer er wordt gezegd 'Zeg jij dit ook als je tegenover God staat?' Dan ga je echt te ver en dring je je eigen moraal op aan die van een ander. Oordeel niet te snel over je naasten. Iemand kan popmuziek, die in zijn/haar ogen wel door de beugel kan, persoonlijk verantwoorden tegenover God. Daar hoeft een medemens helemaal geen verdekt oordeel over te vellen. Helemaal niet als die persoon de ander probeert te overtuigen dat er wel degelijk goede popmuziek bestaat, wat ook mijn mening is. Wanneer je zegt 'diep van binnen weet je wel dat het verkeerd is' Dan ga je helemaal van jezelf uit. Een ander hoeft dat helemaal niet zo te ervaren. Pas op met nederigheid, want ook in die nederigheid kan je boven je naasten gaan staan.  

    Bart Bolier luistert helemaal geen pomuziek meer. Logisch en verstandig als je zo diep in dat wereldje hebt gezeten. De verleidingen blijven groot. Een alcoholist zal, als het goed is, ook geen druppel alcohol meer drinken wanneer hij genezen is van zijn verslaving. Maar dat zegt nog niets over het drinken van alcohol opzich. Iemand die daar daar goed en met mate mee om weet te gaan kan dat tegenover God verantwoorden. Wanneer je dat niet kan, geldt; bij twijfel, niet inhalen. Zo werkt het ook met Popmuziek. Geniet, maar luister kritisch!

    Er bestaan talloze schitterende gedichten en boeken over net zoveel onderwerpen. Vaak geschreven door niet-christelijke schrijvers. Die lezen we graag en daar is niets mis mee zolang het niet indruist tegen ons geloof. Maar op muziekgebied kan dat ineens niet en wordt alles bij voorbaat al afgedaan als verkeerd. Dat is toch krom? Het zou het RD sieren als ze toe zouden geven dat er wel degelijk goede moderne muziek bestaat, maar dat je het met voorzichtigheid moet behandelen. Dat bevordert alleen maar de dialoog tussen jongeren.

    Door de toon in de reeks artikelen worden de jongeren die popmuziek luisteren niet aangesproken. Ze weten ook dat de geciteerde teksten selectief zijn en dat de muziek hier éénzijdig benaderd wordt.. (Waarschuwende) artikelen die in de toekomst worden geschreven over dit onderwerp zullen door een groot deel bij voorbaat niet meer serieus genomen worden. Net als de schrijvers die pomuziek bij voorbaat al afkeuren. En zo is het doel niet bereikt en werk het averechts. Jammer en een gemiste kans.

    grapjas
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:1033

     

    maj
    redacteur schreef op zaterdag 27 juni 2009 - 09:47

     

    Music68
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 19:56

     

    snoepiemy
    bezorger schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 17:33

    absoluut g1 afknapper, msgien btj niet jouw smaak, music68

     

    mr wrom worden di cd's van bart bolier nog steeds verkogt, als hij drmee gekapt is??

    ten eerste: Dat boekje van die bijzondere ouderling....wij mogen geen popidolen hebben en hij komt met een boekje over een bijzondere ouderling....of weet ik veel. Is dat dan geen idool? Zo nee, waarom zou je dan geen popidolen mogen hebben? Wees dan radicaal en zeg zowel het één als het ander.

     

    Ten tweede: Maleachi zegt op een gegeven moment: "Dit vol gaat ten onder omdat zij geen kennis hebben." Dat proef ik zo overduidelijk in dit relaas, maar ook in die van de vorige. Hij luistert het liefst naar psalmen. De melodie van de geneefse psalmen zijn voor een grrot deel afgeleid van andere melodieën. Psalm 42, die melodie komt van een drinklied uit de middeleeuwen, Psalm 80 komt van het Rooms Katholieke 'Victimae pascali lauda Sion'

    Zo zijn er nog wel eens stel.

    Ergerlijk is het dat hier een hele muziekstijl verketterd wordt terwijl men niet eens de ins en outs weet van deze muziek. Het ergste ervan is dat er gewoon domweg een wetje door de strot wordt gejaagd: Je mag geen piopmuziek luisteren. Als dat zo zou zijn, wees dan (nogmaals) radicaal, luister dan helemaal geen muziek meer, ook geen Psalmen. 

     

    Ik ken nogal wat muzikanten die in de lichte muziek bezig zijn, hebben een hele goede conservatorium opleiding gehad, en zien dit gewoon als een vak. Men is echt niet stelsel matig bezig om jongeren te verleiden.

     

    Zou dat wel zo zijn, wat zegt dat over de jongeren die daadwerkelijk hierdoor verleidt worden?

     

    Wat zegt het dan over jouw?

     

    Ik kan nog wel een tijdje doorgaan over dit artikel, maar ik heb wat zinnigers te doen.


    Van die bijzondere ouderling? Sorry maar dan moet je het artikel nog een keer lezen zodat je het wel snapt. Bart zegt heel duidelijk dat het niet om die ouderling gaat maar wel om de inhoud van dat boekje. Ik zou het je toch een keer aanraden om te lezen.

     

    'Men is echt niet stelsel matig bezig om jongeren te verleiden'.. Nee hoor dat doet ons eigen vlees en de duivel wel.. Maar ze zijn wel instrumenten in de hand van de duivel. Weet je wat jij wilt.. En een beetje van het slechte en een beetje van het goede. Muziek is niet zo onschuldig als dat het lijkt. Muziek heeft een grote impact op je. Muziek doet iets met je gevoelens. (onbewust) En daarom is het zo gevaarlijk om popmuziek te luisteren.


    heel goed gezegd... ik ben het helemaal met je eens!

    Hanniballie
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:82

    @MusicLover,

    De artiesten die jij noemt als Eminem en Madonna, helemaal mee eens: dat is verkeerd. Maar daarmee is de muziekstijl nog niet verkeerd, dat wil ik zeggen. Popmuziek is een muziekstijl dat niet duivels is.

    Pas als de inhoud verkeerd is, kan het duivels worden zoals bij genoemde artiesten.

    sgoorsteentjuhh
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:169

     

    smurfje
    verslaggever schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 17:34

     

    Marietje
    correspondent schreef op vrijdag 26 juni 2009 - 15:49

    supergoed artikel! 'k kende 't verhaal al wel, want 'k heb godsdienst van 'm. hij is een hele goede leraar, en ook een man, waar ik ECHT jaloers op ben!

    enne.. by the way: 'n afknapper is het ZEKER niet, Music68! jaloers, soms???


    hej,

    lijkt me mooi om hem te hebben als leraar!!

    jah die music 68 doet gwoon dom!!


    ik krijg em volgend jaar wrsgeinlijk weer als leraar.. tis egt een hele fijne leraar!!!!!!

    [1]  «  2  3  4  5  6  7  8  »  [10]