Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan"

  Als jongen was hij verslingerd aan popmuziek. Hij luistert er nog steeds af en toe naar. Om bij te blijven, omdat hij lezingen over het onderwerp houdt en bezig is er een boekje over te schrijven. Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen: „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

  Op verzoek van deze krant geeft Van Leeuwen (31), werkzaam bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, zijn commentaar op teksten van populaire popzangers.

  De Schotse zangeres Amy Macdonald scoort nummer één onder refojongeren. Haar populaire hit ”This is the life” heeft een tekst die verre van onschuldig is, stelt Van Leeuwen. „Het liedje gaat over feesten, het uitgaansleven en de kater die je de ochtend erna hebt. De boodschap: als je niet feest, heb je het meest ongelukkige leven dat je kunt bedenken. Dat staat haaks op de Bijbel.”

  Mineurboodschap
  Het liedje ”Mr Rock & Roll” heeft „eenzelfde mineurboodschap”, constateert de jeugdwerkadviseur. „Een man is aan het dansen, raakt in de problemen, er komt een meisje bij, ze gaan samen verder en het eindigt in de modder van het leven. Waar gaat het in dit liedje om? Vrouwen worden als lekker ding neergezet, je hebt er als man even een relatie mee en dan is het weer voorbij.”

  Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

  Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

  Ten diepste bezingt Amy Macdonald niet anders dan de leegte van het leven, vindt Van Leeuwen. „Kijk ook naar haar song ”Run”. De boodschap daarvan is: Als je alles uit het leven hebt gehaald wat erin zit, blijft er niets meer over om voor te leven. Dat is het individualisme ten top.”

  Waarom refojongeren daarvan in de ban raken? „Ze worden sterk door hun gevoel gedreven. Zo’n liedje van Amy luistert lekker en voelt goed. Haar muziek is voorspelbaar en spreekt daarom aan. Dat ze op nummer één staat bij refojongeren verbaast mij niet. Ze zingt over alledaagse thema’s, staat vanaf haar 15e op het podium, is verloofd met een bekende voetballer en heeft iets authentieks. Daar zoeken jongeren naar. Amy is voor hen herkenbaarder dan de dominee in zijn zwarte pak.”

  Plat
  Het populaire Nederlandse duo Nick & Simon gooit het volgens Van Leeuwen over een andere boeg. „Zij propageren in hun liedjes juist er het beste van te maken. Het leven is vaak niks, maar het komt een keer goed. Kijk maar naar ”Vallende sterren”. Je droomt, je mag een wens doen en die zal nog uitkomen ook. Daar is ogenschijnlijk weinig mis mee, maar er zit natuurlijk wel een heel plat wereldbeeld achter zo’n boodschap.”

  Bij ”De dag dat alles beter is” vraagt Van Leeuwen zich af wat Nick & Simon bedoelen met: alles beter. „Daar kom je in het liedje zelf niet goed achter.” De jeugdwerkadviseur zet z’n computer aan. „Weet je wat helpt? De videoclip bekijken. Popzangers trekken er niet voor niets tienduizenden euro’s voor uit om zo’n clip te maken.”

  Er rijdt een oude ”Amerikaan” over het scherm. Twee jongens erin. Onderweg pikken ze twee meiden op. De clip eindigt rond een behaaglijk vuur. Onschuldig? „Het gaat om mooie billen, mooie borsten en een beetje frunniken aan dames. Dat bedoelen Nick & Simon dus met de dag dat alles beter is. Dat is heel wat anders dan wat artikel 37 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis schrijft over de grote dag, waar christenen met verlangen naar uitzien. Jongeren denken daar misschien niet aan, maar het verschil is aangrijpend.”

  Trampoline
  Van Leeuwen citeert twee regels uit ”Rosanne”, een ander populair nummer van Nick & Simon: „Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn/ elke keer weer een ander en mij doet ’t pijn.” Hij vraagt zich hardop af: „Welk beeld van relaties, van seksualiteit krijgen jongeren hiermee voorgeschoteld? Ik hoorde dat een ventje van elf van de gereformeerde gemeente in Rijssen dit liedje op de trampoline stond te zingen... Opvoeders moeten daarover praten. Op een goede manier. Wie gelijk zegt dat popmuziek allemaal herrie is, plaatst zich voor jongeren buiten de discussie.”

  Jan Smit staat nummer vier onder refojongeren. Van Leeuwen verwijst naar zijn liedje ”Zeven zonden”. „Hoeveel toelichting is hier nodig? Jan Smit propageert openlijk de zonde om een meisje te krijgen met wie hij de nacht wil doorbrengen. In een ander liedje van hem, ”Stilte in de storm”, wordt seks neergezet als iets wat je moet doen en niet iets waarover je moet praten. Hoeveel invloed zou deze meest begeerde vrijgezel van Nederland op christelijke jongeren hebben?”

  Rode handpalm
  Van Leeuwen realiseert zich dat er veel verschillende soorten popteksten zijn. „Maar hoe je het ook wendt of keert, de boodschap van veel popliedjes staat haaks op de Bijbel, op een leven met God. Popmuziek hoort niet bij de Heere en Zijn dienst. Sterker nog: popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

  Is dat laatste niet te stellig? Van Leeuwen grijpt weer naar zijn computer en laat een stukje uit Borsato’s film ”Wit licht” zien. „Kijk, Marco neemt de houding aan van een gekruisigde Jezus. Zijn handpalm is rood. Een duidelijker verwijzing kan niet. Dit durf ik gerust het werk van de duivel te noemen.”

  En als jongeren geen videoclips bekijken en de teksten niet verstaan, is popmuziek dan ook schadelijk? „Absoluut. Ik heb zelf als jongere veel pop geluisterd. Het akelige van popmuziek is dat die zondige liedjes je je leven lang blijven achtervolgen. Ik hoef maar een klein stukje te horen en ik weet direct de woorden weer. Eens geluisterd blijft geluisterd.”

  Lastigvallen
  Dat popteksten invloed hebben op de gedachtewereld van jongeren, staat voor Van Leeuwen vast. „Als je voortdurend het beeld krijgt voorgeschoteld dat meisjes lustobjecten zijn die je seksueel mag lastigvallen, dan ga je dat gewoon vinden. Dat verzin ik niet, maar dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.”

  De invloed van pop moet absoluut niet onderschat worden, stelt Van Leeuwen. Hij doet voor de derde keer een beroep op z’n computer en laat een optreden van Robbie Williams zien. Wijzend naar het scherm: „Williams krijgt de zaal helemaal hysterisch en roept: „The power of popmusic, it might be everything!” Hij heeft gelijk! Muziek is emotie en heeft een enorme impact op jongeren. Popmuzikanten hebben een vreselijk machtig wapen in handen.”

  Als jeugdwerkadviseur stimuleert Van Leeuwen jongeren met „goede geestelijke en klassieke muziek” bezig te zijn. „Dat is niet makkelijk, want veel van die muziek spreekt jongeren niet aan. Ouders hebben hierin een belangrijke taak. Uit onderzoek van de Jeugdbond blijkt dat als ouders dit terrein braak laten liggen, de duivel het met popmuziek invult.”

  Vaak krijgt Van Leeuwen van jongeren te horen dat er ook goede popliedjes zijn. „Ik reageer altijd: Zoek er eentje op en stuur het naar mij toe. Ik heb tot nu toe niets gehad...”

  Dit is deel 3 in een serie over jongeren en popmuziek. Vrijdag deel 4.

  Reacties (70)

  «  1  2  3  4  5  »  
  Akire
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:36

  Even een kleine correctie op je redenering. Niemand zegt dat Sandor van Leeuwen zijn uitspraken baseert op enkel de teksten van Amy McDonald, Nick en Simon etc! Hij geeft aan dat hij regelmatig popmuziek (in bredere zin) bestudeert en geeft deze zangers aan als voorbeeld, juist omdat zij in het onderzoek van het RD populair bleken onder jongeren.

   

  Als ik zeg dat bloemen mooi zijn, omdat ik er veel bestudeerd heb, en ik zeg: kijk maar eens naar de roos, en naar de lelie. Dan wil dat toch niet zeggen dat ik om tot mijn eigen standpunt te komen alleen rozen en lelies heb bekeken?!

   

  GJH
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 14:23

  ‘alle popmuziek komt van de duivel’, geconcludeerd op basis van wat teksten van Amy McDonald, Nick en Simon, Jan Smit en Marco Borsato. Zo’n zware uitspraak gebaseerd op flinterdun materiaal is vragen om problemen, Sandor van Leeuwen. Het lijkt op de hysterische bangmakerij van Joe Schimmel in ‘They sold their souls for rock ’n roll’, een documentaire die bomvol staat met uit hun verband gerukte fragmenten, insinuaties en feitelijke onwaarheden.

   

  Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat er een verkeerde invloed uit kan gaan van (teksten van) popmuziek, en dat hier aandacht aan besteed moet worden. Maar dat moet je m.i. vooral niet doen door alle popmuziek tot ‘komt van de duivel’ te bestempelen. Wat is er qua muziek trouwens wél geoorloofd als het aan Van Leeuwen ligt? Alleen psalmen, al dan niet ritmisch? Een bepaalde gezangenbundel? Opwekking? Gospel- / praisemuziek zoals Michael W. Smith? Christelijk georiënteerde rock/metal zoals Tourniquet?

   

  Als je het contact en het gesprek met de jonge generatie overeind wilt houden moet je vooral niet met dit soort generaliserende dooddoeners komen.


   

  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

   

  omdatikikbenenjijniet
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 17:43

  Wat is z'n mailadres?? Ik ga egt wel een mailsturen! Wat een onzin! Er kunnen alleen maar slechte dingen over popmuziek gezegd worden:s

  Ikw eet er genoeg die wél goed zijn!!

   

  sj.v.leeuwen@jbgg.nl
   

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  GJH
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:20

  Van Leeuwen haalt enkele (bij reformatorische jongeren kennelijk populaire) artiesten aan en komt tot de conclusie

   

  "Maar hoe je het ook wendt of keert, de boodschap van veel popliedjes staat haaks op de Bijbel, op een leven met God. Popmuziek hoort niet bij de Heere en Zijn dienst. Sterker nog: popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato."

   

  Daar schiet Van Leeuwen enorm ver door. Natuurlijk is het goed om eens na te denken over de teksten van popnummers waar je naar luistert en de achterliggende moraal. Maar ik kan me echt totaal niet voorstellen dat iemand die naar eigen zeggen geregeld naar popmuziek luistert om "bij te blijven" tot zo'n conclusie kan komen. Dan weet je m.i. echt veel te weinig van popmuziek af, en krijg ik het donkerbruine vermoeden dat persoonlijke muzikale voorkeur een rol speelt in het advies om alleen naar "goede geestelijke of klassieke muziek" te luisteren.

  PieterJan
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

  Ik wil kort reageren op de zin: 'Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan'.

  Dit is, naast een gewaagde uitspraak, ook nog eens een hele brede uitspraak. Wat verstaan we eigenlijk onder popmuziek, en wat niet?

  Veel verstand heb ik niet van de vroegere muziekstijlen, maar wel herken ik dat de populaire muziek is begonnen in de barok-tijd. De barokmuziek is lichtvoetig en vrolijk, en wil zich duidelijk afzetten tegen de voorgaande 'ernstige' muziek. Zo is de populaire muziek tot op heden gebleven.

  Vanuit dit perspectief is het gewaagd om zulke boute uitspraken te doen.

  We kunnen popmuziek ook anders zien. We maken dan de scheiding tussen popmuziek en klassieke muziek. (In hoeverre dat duidelijk te scheiden valt.) Popmuziek is van de duivel, klassieke muziek niet. Is dit echt zo?

  Er worden verschillende redenen gegeven om aan te geven dat popmuziek fout is. Zo zijn er slechte teksten en laat je je er door in vervoering brengen. We kunnen voorop stellen dat ALLE muziek ervoor dient om je in vervoering te brengen, om wat met je emotie te doen. Voorts kunnen we stellen dat in de dance, trance en house vrij weinig tot geen teksten zitten. In de andere hoofdvormen van muziek zitten wel teksten. In hoeverre zijn die altijd fout... Maar goed, dit is een stukje tekst tussen mijn betoogje wat ik ook even kwijt wilde.

  Wat ik aan wil geven is dat de popmuziek helemaal niet zoveel verschilt van de klassieke muziek. Muziek is emotie, vervoering en genieten.

  Moeten we, reagerend op de uitspraak dan niet zeggen dat:

  'ALLE muziek komt bij Gods tegenstander vandaan'.

  Ik kan jullie gedachten nu wel raden, en geef jullie mee om na te denken over één vraag. Wat is waarheid?

  lopske
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:27

  Ik zit met lichtelijke verbazing de serie over popmuziek te lezen. Blijkbaar vind het RD het nodig om elk jaar de jongeren te waarschuwen voor deze muziek. Maar mij valt een aantal dingen toch op. Ten eerste ben ik benieuwd hoe het RD aan de onderzoeksresultaten komt van de meest populaire zangers onder jongeren. A.M.D is namelijk al een lange tijd van de top af vanwege drugs en drankproblemen. Maar goede muziek na This is the life heb ik niet meer van haar gehoord. En zo iemand staat dan op nummer 1???? Verder vind ik het ook appart dat er in elk artikel wordt gezegd dat er geen goede popmuziek kan zijn. Maar wat door iemand anders al werd gezegd zijn er ook liedjes na 11/9 en bijvoorbeeld ook marco borsato met 'speeltuin'. En als je even gaat zoeken dan kan je er met gemak nog meer vinden.

  Ik vind het dus jammer dat jongeren zovaak op een negatieve mannier worden benaderd door deze krant. Waarom zoveel aandacht aan de gevaren van muziek terwijl de duivel ook via psalmen, kerkdiensten en klassieke muziek kan werken. Waarom niet eens een goed artikel wat dieper ingaat op de jongeren en hun denkwereld. Als iemand zegt dat die in de muziek zich beter begrepen voelt dan in de kerk. Waarom dan geen artikel daarover. Wat is er mis met de kerk? wat kunnen wij daar aan doen? wat trekt er dan zo aan popmuziek? in plaats van door 3 verschillende mensen in 3 verschillende artikelen zeggen dat popmuziek van de duivel komt. Ik vind dat kort door de bocht.

  Ik zou het fijn vinden als op dit vlak ook een keer op een positieve mannier de jongeren worden benaderd inplaats van heel de leefwereld van de jongeren op de duivel af te schuiven.

  ForLife
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

  Goedzo meneer van Leeuwen!! Het is helemaal waar wat u zegt. Klasse! Er zijn ook geen goede popliedjes te vinden vind ik. Dus waarschijnlijk krijgt hij geen 1 mailtje van een 'goed' popliedje! Maar verder goed hoor.

  ForLife
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

   

  Aaltjuh
  verslaggever schreef op maandag 22 juni 2009 - 10:20

  Meneer van Leeuwen heeft helemaal gelijk...!! Hij heeft het goed verwoordt en onderzocht.

   

  "Goede" popliedjes bestaan niet, het ís allemaal zonde...!

   

  Vraag jezelf eens af: "Vindt God het goed dat ik hiernaar luister?" Als dan je antwoord "Nee" is, waarom luisterje dan nog, als je het zo goed weet...!


   

  Ja idd. Of denk na wat veel jongeren op het bandje hebben staan (waar ik het overigens niet mee eens ben) WWJD! What Would Jezus Do?

  Akire
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:36

  @ PieterJan:

   

  ALLE muziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ja, tenzij het gericht is op Gods eer! Als iets uit het geloof niet is, dan is het uit de duivel, daar is de Bijbel duidelijk in. Ook Psalmen zingen is dan verkeerd als je het gedachteloos en niet op Gods eer gericht zingt!

  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

  Sandor heeft het goed gezegd. En de popmuziek dat is gewoon kant en klaar zo tegenstrijdig als ik weet niet wat met de Bijbel. Hij heeft er onderzoek naar gedaan. En nou doet iedereen verontwaardigd; maar ik denk dat iedereen naar dit stuk te hebben gelezen, diep in het binnenste wel een gevoel hebben, dat het eigenlijk helemaal niet kan. Of niet? Dat denk ik. Ik hoor in de kleedkamer met gym ook wel eens liedjes, van alles komt langs, het is engelstalig (waar je meestal geen eens vertaling van weet), of nederlandstalig (dan is het liefde en alles eromheen, en eigen ik). En Amy Macdonald lijkt leuk, maar tot je de vertalingen leest, dan is het tog wel even oh hep ik dat gluistert, of denk ik dat verkeerd? Sandor die heeft zanger(essen)(s) uit top-40 genomen, en die onder de loep genomen, dus dan wordt er wel gezegd, dat het maar een paar liedjes zijn, maar volgens mij zijn al die liedjes hetzelfde, nou ja ik bedoel het draait om hetzelfde. Dit wou ik nog wel zeggen, al die reactie's, nou jah, dan denk je egt horen die wel thuis op de website yord.nl?

  vr. gr.

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  PieterJan
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:5

  @ Akire

  Dan zou men in de gereformeerde gezindte toch allereerst dat duidelijk moeten maken, en niet alleen dat er over het idee 'popmuziek' wordt gestruikeld. Want eigenlijk zijn de gevaren van binnenuit weer groter dan die van buitenaf. En verder kan niemand dan bepalen wanneer iets tot Gods eer is, en wanneer niet. De appel valt niet ver van de boom, we moeten gewoon maar bij onszelf blijven. Ook ik probeer dat, gewetensvol te leven, inclusief het gegeven dat ik amateur dj ben en allerlei stijlen muziek beluister.

  macjacky
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:10

  Wat dacht je van trance muziek dan? Tiesto etc maken heel wat nummers waarin geen enkel woord voorkomt. Wat is daar dan dus mis mee? En kom niet aanzetten met: die hele sfeer rond die muziek, want dat slaat helemaal nergens op, ik luister gewoon die muziek, ik ga niet maar dance parties, dus wat is er dan mis aan die muziek?

  97HOIHOIHOI97
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:471

   

  Mauritaz
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 10:04

  Ik ben best benieuwd of deze man naast teksten ook nog iets te zeggen heeft over de muzieksoort. Zo niet, dan ken ik een héleboel goeie popliedjes. En ik stuur ze graag dus als ik de contactgegevens van Van Leeuwen toegespeeld kan krijgen?

  POPMUZIEK KOMT BIJ DE TEGENSTANDERS VAN GOD VANDAAN!!!!

  ksnap je wel. de wereld is aantrekkelijk, maar probeer er toch buiten te blijven!!! Want als je eenmaal in die mooie(?) wereld zit kom je een hoop ellende tegen: drugs, verslaving en veel ergere dingen.

   

   


   

   everyoneweb.com/christelijkforum
  lopske
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:27

   

  smurfje
  verslaggever schreef op maandag 22 juni 2009 - 20:19

  Sandor die heeft zanger(essen)(s) uit top-40 genomen, en die onder de loep genomen, dus dan wordt er wel gezegd, dat het maar een paar liedjes zijn, maar volgens mij zijn al die liedjes hetzelfde, nou ja ik bedoel het draait om hetzelfde.

  vr. gr.

  weet niet welke top 40 maar dit is de huidige top 40. http://www.top40.nl/ dus als christelijke kritische analist is het makkelijk om oude liedjes te nemen en dan goed te benadrukken hoe slecht ze zijn. Dus mijn tip: begin in de eerste plaats met actuele liedjes zodat je wel bij de tijd blijft. dat blijft de jeugd namelijk ook.;)
   

  nadine
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:202

  k heb een hekel aan radio & pop muziek

  wil er ook nix van weten

  hebben we weer es pauze.. blablaa wil je nog een liedje? ken je dit liedje? en op tv.. blalala,, ja mooie serie :S :S:;s

  nou en ik zit op de pz :S

  stom,, hoornbeeck is veel beter en strenger!!

   

   *** Je Word Niet Boos Door Wat Er Gebeurd.. Maar Door Je Eigen Gedachten!! ***
  NeroStix
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  Wat is de "tegenstander" als ik vragen mag? De duivel? Zo ja, is iedereen die jullie geloof niet deelt dan een "duivels aanbidder"?

  Dit is een serieuze vraag en geen aanvallende opmerking.

  «  1  2  3  4  5  »