Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan"

  Als jongen was hij verslingerd aan popmuziek. Hij luistert er nog steeds af en toe naar. Om bij te blijven, omdat hij lezingen over het onderwerp houdt en bezig is er een boekje over te schrijven. Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen: „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

  Op verzoek van deze krant geeft Van Leeuwen (31), werkzaam bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, zijn commentaar op teksten van populaire popzangers.

  De Schotse zangeres Amy Macdonald scoort nummer één onder refojongeren. Haar populaire hit ”This is the life” heeft een tekst die verre van onschuldig is, stelt Van Leeuwen. „Het liedje gaat over feesten, het uitgaansleven en de kater die je de ochtend erna hebt. De boodschap: als je niet feest, heb je het meest ongelukkige leven dat je kunt bedenken. Dat staat haaks op de Bijbel.”

  Mineurboodschap
  Het liedje ”Mr Rock & Roll” heeft „eenzelfde mineurboodschap”, constateert de jeugdwerkadviseur. „Een man is aan het dansen, raakt in de problemen, er komt een meisje bij, ze gaan samen verder en het eindigt in de modder van het leven. Waar gaat het in dit liedje om? Vrouwen worden als lekker ding neergezet, je hebt er als man even een relatie mee en dan is het weer voorbij.”

  Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

  Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

  Ten diepste bezingt Amy Macdonald niet anders dan de leegte van het leven, vindt Van Leeuwen. „Kijk ook naar haar song ”Run”. De boodschap daarvan is: Als je alles uit het leven hebt gehaald wat erin zit, blijft er niets meer over om voor te leven. Dat is het individualisme ten top.”

  Waarom refojongeren daarvan in de ban raken? „Ze worden sterk door hun gevoel gedreven. Zo’n liedje van Amy luistert lekker en voelt goed. Haar muziek is voorspelbaar en spreekt daarom aan. Dat ze op nummer één staat bij refojongeren verbaast mij niet. Ze zingt over alledaagse thema’s, staat vanaf haar 15e op het podium, is verloofd met een bekende voetballer en heeft iets authentieks. Daar zoeken jongeren naar. Amy is voor hen herkenbaarder dan de dominee in zijn zwarte pak.”

  Plat
  Het populaire Nederlandse duo Nick & Simon gooit het volgens Van Leeuwen over een andere boeg. „Zij propageren in hun liedjes juist er het beste van te maken. Het leven is vaak niks, maar het komt een keer goed. Kijk maar naar ”Vallende sterren”. Je droomt, je mag een wens doen en die zal nog uitkomen ook. Daar is ogenschijnlijk weinig mis mee, maar er zit natuurlijk wel een heel plat wereldbeeld achter zo’n boodschap.”

  Bij ”De dag dat alles beter is” vraagt Van Leeuwen zich af wat Nick & Simon bedoelen met: alles beter. „Daar kom je in het liedje zelf niet goed achter.” De jeugdwerkadviseur zet z’n computer aan. „Weet je wat helpt? De videoclip bekijken. Popzangers trekken er niet voor niets tienduizenden euro’s voor uit om zo’n clip te maken.”

  Er rijdt een oude ”Amerikaan” over het scherm. Twee jongens erin. Onderweg pikken ze twee meiden op. De clip eindigt rond een behaaglijk vuur. Onschuldig? „Het gaat om mooie billen, mooie borsten en een beetje frunniken aan dames. Dat bedoelen Nick & Simon dus met de dag dat alles beter is. Dat is heel wat anders dan wat artikel 37 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis schrijft over de grote dag, waar christenen met verlangen naar uitzien. Jongeren denken daar misschien niet aan, maar het verschil is aangrijpend.”

  Trampoline
  Van Leeuwen citeert twee regels uit ”Rosanne”, een ander populair nummer van Nick & Simon: „Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn/ elke keer weer een ander en mij doet ’t pijn.” Hij vraagt zich hardop af: „Welk beeld van relaties, van seksualiteit krijgen jongeren hiermee voorgeschoteld? Ik hoorde dat een ventje van elf van de gereformeerde gemeente in Rijssen dit liedje op de trampoline stond te zingen... Opvoeders moeten daarover praten. Op een goede manier. Wie gelijk zegt dat popmuziek allemaal herrie is, plaatst zich voor jongeren buiten de discussie.”

  Jan Smit staat nummer vier onder refojongeren. Van Leeuwen verwijst naar zijn liedje ”Zeven zonden”. „Hoeveel toelichting is hier nodig? Jan Smit propageert openlijk de zonde om een meisje te krijgen met wie hij de nacht wil doorbrengen. In een ander liedje van hem, ”Stilte in de storm”, wordt seks neergezet als iets wat je moet doen en niet iets waarover je moet praten. Hoeveel invloed zou deze meest begeerde vrijgezel van Nederland op christelijke jongeren hebben?”

  Rode handpalm
  Van Leeuwen realiseert zich dat er veel verschillende soorten popteksten zijn. „Maar hoe je het ook wendt of keert, de boodschap van veel popliedjes staat haaks op de Bijbel, op een leven met God. Popmuziek hoort niet bij de Heere en Zijn dienst. Sterker nog: popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

  Is dat laatste niet te stellig? Van Leeuwen grijpt weer naar zijn computer en laat een stukje uit Borsato’s film ”Wit licht” zien. „Kijk, Marco neemt de houding aan van een gekruisigde Jezus. Zijn handpalm is rood. Een duidelijker verwijzing kan niet. Dit durf ik gerust het werk van de duivel te noemen.”

  En als jongeren geen videoclips bekijken en de teksten niet verstaan, is popmuziek dan ook schadelijk? „Absoluut. Ik heb zelf als jongere veel pop geluisterd. Het akelige van popmuziek is dat die zondige liedjes je je leven lang blijven achtervolgen. Ik hoef maar een klein stukje te horen en ik weet direct de woorden weer. Eens geluisterd blijft geluisterd.”

  Lastigvallen
  Dat popteksten invloed hebben op de gedachtewereld van jongeren, staat voor Van Leeuwen vast. „Als je voortdurend het beeld krijgt voorgeschoteld dat meisjes lustobjecten zijn die je seksueel mag lastigvallen, dan ga je dat gewoon vinden. Dat verzin ik niet, maar dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.”

  De invloed van pop moet absoluut niet onderschat worden, stelt Van Leeuwen. Hij doet voor de derde keer een beroep op z’n computer en laat een optreden van Robbie Williams zien. Wijzend naar het scherm: „Williams krijgt de zaal helemaal hysterisch en roept: „The power of popmusic, it might be everything!” Hij heeft gelijk! Muziek is emotie en heeft een enorme impact op jongeren. Popmuzikanten hebben een vreselijk machtig wapen in handen.”

  Als jeugdwerkadviseur stimuleert Van Leeuwen jongeren met „goede geestelijke en klassieke muziek” bezig te zijn. „Dat is niet makkelijk, want veel van die muziek spreekt jongeren niet aan. Ouders hebben hierin een belangrijke taak. Uit onderzoek van de Jeugdbond blijkt dat als ouders dit terrein braak laten liggen, de duivel het met popmuziek invult.”

  Vaak krijgt Van Leeuwen van jongeren te horen dat er ook goede popliedjes zijn. „Ik reageer altijd: Zoek er eentje op en stuur het naar mij toe. Ik heb tot nu toe niets gehad...”

  Dit is deel 3 in een serie over jongeren en popmuziek. Vrijdag deel 4.

  Reacties (70)

  «  1  2  3  4  5  »  
  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

   

  bmwfan
  redacteur schreef op maandag 22 juni 2009 - 21:36

   

  NeroStix
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 20:59

  Wat is de "tegenstander" als ik vragen mag? De duivel? Zo ja, is iedereen die jullie geloof niet deelt dan een "duivels aanbidder"?

  Dit is een serieuze vraag en geen aanvallende opmerking.


  stuur het naar de krant dan antwoorden ze je wel


   

  aantwoord op je vragen:

  sj.v.leeuwen@jbgg.nl

   

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  GJH
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:20

  "Jij weet er dus te veel van af, laten we het daar maar op houden. Als je jezelf zo opstandig optreed is je geweten gewoon niet goed, anders zou je jezelf niet zo druk maken en verdedigen..."

  Een opmerking over mijn geweten vind ik buitengewoon aanmatigend, uit de hoogte en vervelend, liezzz. Mijn geweten is een kwestie tussen God en mij. Oordeel niet opdat gij... etc., je kent het vast wel.

  Een andere bijbeltekst zegt iets over alles onderzoeken en het goede behouden. In dat licht snap ik niet hoe je het kunt hebben over 'te veel' weten. Ja ik ken behoorlijk wat popmuziek, ja ik weet dat bepaalde teksten of de houding van artiesten absoluut niet stroken met God en de bijbel. Maar dat is lang niet alle popmuziek.

  Ik zou de stelling van Van Leeuwen eens willen omdraaien: leg mij uit waar in de volgende songs de hand van de tegenstander van God zichtbaar wordt:

  U2 - Miracle drug (nee gaat niet over drugs, gewoon tekst even goed lezen)

  U2 - Crumbs from your table (gaat over rechtvaardigheid, titel refereert aan gelijkenis van Jezus)

   Verder ben ik erg benieuwd naar de mening van Van Leeuwen over christelijk georiënteerde popmuziek.

  lopske
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:27

  1. U2 is ook christelijk:P. maar dat terzijde.

  2. weet niet wie het precies zei maar ben ermee eens dat mensen hierop meer hun eigen mening moeten gaan vormen. niet hun ouders of dominee napraten. Kijk gewoon eens naar de muziek en onderzoek het een keer. kom dan met goede argumenten waarom het verkeerd is en WAT er verkeerd is. dat mis ik nu een beetje.

  Aaltjuh
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1774

   

  benna
  stagiair schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 09:18

  Noem maar een nummer waarvan de tekst niet tegen God's wet ingaat. Waarbij het de artiest NIET om zichzelf te doen is, en waarmee je God ook nog eens kunt eren. er is geen grijs gebied!

   

   

  Vraag jezelf eens af: "Vindt God het goed dat ik hiernaar luister?" Als dan je antwoord "Nee" is, waarom luisterje dan nog, als je het zo goed weet...!

   

   

  Ach joh, maak je niet zo druk! Als je het idd niet met hem eens ben, waarom ga je dan zo'n kabaal maken...

   

   

  Diep in je hart weet je ook wel welke muziek er wel en niet goed is...

  Ik wil graag reageren op bovenstaande reacties. Mijn advies is; kijk eens iets verder dan je tot nu toe hebt gedaan; ga niet automatisch het pad wat je ouders hebben uitgestippeld maar vorm zelf een mening. Hieruit blijkt overduidelijk dat jullie nooit popmuziek luisteren of er althans niet in thuis zijn. Jullie zetten je er al bij voorbaat tegen af. Je mag best wel eens denken; just because it is, doesn't mean it should be! Alle gewoontes zijn niet altijd goed. Klassieke muziek is niet per definitie de (enige) goede muziek. Kijk bijvoorbeeld eens op wikipedia.nl zoek de bekende klassiekers eens op. Ze zijn ten eerste bijna allemaal rooms. Zij schreven hun muziek ook vaak voor het hof of ander goed betaald doel. Verder zijn alleen de titels (al heeft de muziek geen tekst) soms alleen al in strijd met onze geloofsovertuiging. Daarbij komt bij bv Mozart ook nog eens een relatie bij. Kijk eens naar de midzomernachtsdroom van Mendelssohn. En zo kun je nog even doorgaan.

  Verder zijn er absoluut popliedjes die wel kunnen, en ja is het tot eer van God... in ieder geval dan niet tot oneer. En welk boek lees jij tot eer van God? Je moet ook niet vallen over de term popmuziek. Populaire muziek is niet verkeerd. Wat nu klassiek heet; was destijds populaire muziek. Dat is net als met de dvd; je moet kijken wat er op staat. Het schijfje wat dvd heet is niet vanzelfsprekend verkeerd.

  Ik zal nog een voorbeeld geven van een 'pop'liedje dat mij persoonlijk erg aanspreekt. Het heet 'There you'll be' van Faith Hill en komt uit de film Pearl Harbor. Dit zijn niet meer dan gevoelens over iemand die er niet meer is; maar die ze altijd bij zich zal dragen in haar hart waar ze ook is. Je kunt er met opzet iets in zoeken; maar ook als je dit liedje in de context bekijkt, is het niet meer dan een bijzonder mooi soort 'afscheidslied'.

   

   

  @ Benna: ik weet wél wat het is. En dit IS mijn eigen mening, en niet wat mn ouders ervan vinden. En ja, ze zijn het wel helemaal met me eens. Ik weet precies wat popmuziek met je doet, en wat het is. Dus kom niet met: dat ik niet weet wat het is of dat ik mn ouders napraat, want dat is dus niet zo...!

   

  Je moet geen conclusies trekken waarvan je niet weet of het wel zo is. En ik weet heus wel wat popmuziek is. Juist daarom zeg ik dat...!

  zeiler
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Van Leeuwen vindt ik persoonlijk erg naief... "goede en KLASSIEKE muziek?" Dan vind ik dat je ook niet naar Mozart mag luisteren... Mozart, maar ook Haydn, was vrijmetselaar, Paganini was satanist, Moessorgski schreef een satansmis...

  Daarnaast zegt Van Leeuwen: "Waarom refojongeren daarvan in de ban raken?" Hij geeft hier naar mijn mening een verkeerd antwoord op! Ten eerste wil ik de overbekende psalm 150 aanhalen. Looft Hem met de trommel en fluit; looft Hem met snarenspel en orgel! (kanttekening bij vers 4, in de tijd dat de bijbel geschreven werd bestonden er nog geen orgels...) vers 5 gaat verder: Looft Hem met hel klinkende cimbalen; looft Hem met cimbalen van vreugdegeluid!!!

  Vindt hij het gek dat mensen, en dan voornamelijk jongeren weglopen bij de muziek die men in de kerk hoort? Het antwoord is ja, maar mogelijk met oogkleppen voor! "Alles, wat adem heeft, love den HEERE! Hallelujah!" zegt vers 6! Een lofzang, Jezus mogen loven, aanbidden en Hem zien als onze enige hoop om ons te redden omdat wij zondig zijn! Dat God er voor ons is, is iets om te mogen jubelen, Hem te mogen prijzen! Maar wat horen wij in de kerk? Psalmen op hele noten, langzaam, geen spatje vreugde, en begrijp mij niet verkeerd, ik vind psalmen mooi... Erg mooi zelfs. Ik wil ook niet zeggen dat wij meteen opwekking of andere geestelijke liederen moeten gaan zingen, maar... men dient goed te bezinnen op dit onderwerp. Waar is de vreugde die herhaaldelijk terug komt in de bijbel?

  Als je jeugd wegloopt, en gaat zoeken naar andere muziek, moet je bij de kern beginnen, waar komt het vandaan?! Niet gaan smijten met Nick en SImon is slecht etc. Is wel zo, maar er wordt structureel niets aan de basis gedaan! En dan sla je de plank mis! Laat je jeugd zien dat Jezus leeft! Dat onze machtige God, dat alleen Hij redding brengt!!!

  Ik kan altijd erg genieten van Luther. "Met het oog op de jeugd, moeten wij lezen, zingen, preken, schrijven en verzen componeren en telkens wanneer het nuttig en heilzaam is, zou ik alle klokken maar laten luiden, alle orgels laten dreunen en alles geluid laten maken waar geluid in zit"

  Ik moet nu naar school, mogelijk komt er een deel 2 en ben bereid in discussie te gaan :)!

  lopske
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:27

   

  zeiler
  stagiair schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 11:31

  Van Leeuwen vindt ik persoonlijk erg naief... "goede en KLASSIEKE muziek?" Dan vind ik dat je ook niet naar Mozart mag luisteren... Mozart, maar ook Haydn, was vrijmetselaar, Paganini was satanist, Moessorgski schreef een satansmis...

  Daarnaast zegt Van Leeuwen: "Waarom refojongeren daarvan in de ban raken?" Hij geeft hier naar mijn mening een verkeerd antwoord op! Ten eerste wil ik de overbekende psalm 150 aanhalen. Looft Hem met de trommel en fluit; looft Hem met snarenspel en orgel! (kanttekening bij vers 4, in de tijd dat de bijbel geschreven werd bestonden er nog geen orgels...) vers 5 gaat verder: Looft Hem met hel klinkende cimbalen; looft Hem met cimbalen van vreugdegeluid!!!

  Vindt hij het gek dat mensen, en dan voornamelijk jongeren weglopen bij de muziek die men in de kerk hoort? Het antwoord is ja, maar mogelijk met oogkleppen voor! "Alles, wat adem heeft, love den HEERE! Hallelujah!" zegt vers 6! Een lofzang, Jezus mogen loven, aanbidden en Hem zien als onze enige hoop om ons te redden omdat wij zondig zijn! Dat God er voor ons is, is iets om te mogen jubelen, Hem te mogen prijzen! Maar wat horen wij in de kerk? Psalmen op hele noten, langzaam, geen spatje vreugde, en begrijp mij niet verkeerd, ik vind psalmen mooi... Erg mooi zelfs. Ik wil ook niet zeggen dat wij meteen opwekking of andere geestelijke liederen moeten gaan zingen, maar... men dient goed te bezinnen op dit onderwerp. Waar is de vreugde die herhaaldelijk terug komt in de bijbel?

  Als je jeugd wegloopt, en gaat zoeken naar andere muziek, moet je bij de kern beginnen, waar komt het vandaan?! Niet gaan smijten met Nick en SImon is slecht etc. Is wel zo, maar er wordt structureel niets aan de basis gedaan! En dan sla je de plank mis! Laat je jeugd zien dat Jezus leeft! Dat onze machtige God, dat alleen Hij redding brengt!!!

  Ik kan altijd erg genieten van Luther. "Met het oog op de jeugd, moeten wij lezen, zingen, preken, schrijven en verzen componeren en telkens wanneer het nuttig en heilzaam is, zou ik alle klokken maar laten luiden, alle orgels laten dreunen en alles geluid laten maken waar geluid in zit"

  Ik moet nu naar school, mogelijk komt er een deel 2 en ben bereid in discussie te gaan :)!


  AMEN!!!. ik zou het niet zo kunnen verwoorden maar ben het 100% met je eens.

  Annemarije92
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

  Het is onzin om te zeggen dat álle popliedjes FOUT zijn! Bijvoorbeeld het liedje "somewhere somehow" van M.W. Smith heeft geen foute teksten of wat dan ook. Er wordt gezongen over twee geliefden die afscheid moeten nemen omdat de ene een lange reis gaat maken. De ander zegt dat ze een licht zal ontsteken zodat hij zelfs in het donker de weg terug kan vinden naar haar. Daar is toch niets mis mee!?

  Maar de inhoud van popmuziek is vaak zo leeg. Michael W. Smith is een gospelzanger, dus een christelijke die ook zulke liedjes heeft. Maar de echte pop, zoals Nick & Simon en Marco Borsato, is vaak zo leeg en zonder boodschap. bijvoorbeeld het liedje "Kijk omhoog" van Nick&Simon gaat over omhoog kijken, je niet laten leiden door verdriet, kop op en de schouders eronder terwijl je het juist als het moeilijk van God mag (en moet) verwachten. En die boodschap zou nu juist in het populaire genre gezongen moeten worden zodat iedere jongeren te horen zou krijgen dat er een God is die jouw leven leidt en die met alles een bedoeling heeft...

   Wat is verdraagzaamheid ook alweer? :s
  Annemarije92
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

   

  tfk
  stagiair schreef op maandag 22 juni 2009 - 13:09

   

  Mauritaz
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 10:04

  Ik ben best benieuwd of deze man naast teksten ook nog iets te zeggen heeft over de muzieksoort. Zo niet, dan ken ik een héleboel goeie popliedjes. En ik stuur ze graag dus als ik de contactgegevens van Van Leeuwen toegespeeld kan krijgen?

  Noem maar een nummer waarvan de tekst niet tegen God's wet ingaat. Waarbij het de artiest NIET om zichzelf te doen is, en waarmee je God ook nog eens kunt eren.

  er is geen grijs gebied!

  Sorry hoor, maar er staat in de Bijbel dat iedereen zijn of haar talenten voor God moet gebruiken! Bij bv. Michael W. Smith is zijn talent zijn stem en die gebruikt hij voor God! volgens mij is daar niets mis mee...
  Het is onzin om een discussie te starten (als sommigen dat misschien willen) over de inhoud van zijn liedjes (hij bezingt God op een evangelische manier). Hij is nu eenmaal niet van de Gereformeerde Gemeente... maar dat betekend niet dat God zijn werk niet zegend! Haalt God niet overal Zijn kinderen vandaan...

   Wat is verdraagzaamheid ook alweer? :s
  omdatikikbenenjijniet
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

   ik zou het niet naar sj.v.leeuwen@jbgg.nl doen. Maar dan moet je op die site kijken, en dan (volgens mij) óf bi jongeren óf bij daniel, en dan links in een kolom kan je antwoord op je vragen aanklikken, dat werkt beter;) want sandor van leeuwen gaat daar geloof ik niet over;) alleen ds terlouw en nog 1..weet ff nie wie..

   

  smurfje
  verslaggever schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 09:19

   

  bmwfan
  redacteur schreef op maandag 22 juni 2009 - 21:36

   

  NeroStix
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 20:59

  Wat is de "tegenstander" als ik vragen mag? De duivel? Zo ja, is iedereen die jullie geloof niet deelt dan een "duivels aanbidder"?

  Dit is een serieuze vraag en geen aanvallende opmerking.


  stuur het naar de krant dan antwoorden ze je wel


   

  aantwoord op je vragen:

  sj.v.leeuwen@jbgg.nl

   


   

  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

   

  omdatikikbenenjijniet
  bezorger schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 17:16

   ik zou het niet naar sj.v.leeuwen@jbgg.nl doen. Maar dan moet je op die site kijken, en dan (volgens mij) óf bi jongeren óf bij daniel, en dan links in een kolom kan je antwoord op je vragen aanklikken, dat werkt beter;) want sandor van leeuwen gaat daar geloof ik niet over;) alleen ds terlouw en nog 1..weet ff nie wie..

   

  smurfje
  verslaggever schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 09:19

   

  bmwfan
  redacteur schreef op maandag 22 juni 2009 - 21:36

   

  NeroStix
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 20:59

  Wat is de "tegenstander" als ik vragen mag? De duivel? Zo ja, is iedereen die jullie geloof niet deelt dan een "duivels aanbidder"?

  Dit is een serieuze vraag en geen aanvallende opmerking.


  stuur het naar de krant dan antwoorden ze je wel


   

  aantwoord op je vragen:

  sj.v.leeuwen@jbgg.nl

   


   


  sandor van leeuwen gaat er wel over....

  mede....

  maar naar hem kan je regelrecht een mail sturen...

  want het gaat tog over ZIJN artikel...

  niet over die van ds. terlouw....

  die heeft daar zich niet echt in verdiept etc.

  en die liedjes wat moet ds. terlouw daar nou meer...

  die wou sandor hebben, ds terlouw niet!!

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

   

  Annemarije92
  bezorger schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 14:18

   

  tfk
  stagiair schreef op maandag 22 juni 2009 - 13:09

   

  Mauritaz
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 10:04

  Ik ben best benieuwd of deze man naast teksten ook nog iets te zeggen heeft over de muzieksoort. Zo niet, dan ken ik een héleboel goeie popliedjes. En ik stuur ze graag dus als ik de contactgegevens van Van Leeuwen toegespeeld kan krijgen?

  Noem maar een nummer waarvan de tekst niet tegen God's wet ingaat. Waarbij het de artiest NIET om zichzelf te doen is, en waarmee je God ook nog eens kunt eren.

  er is geen grijs gebied!

  Sorry hoor, maar er staat in de Bijbel dat iedereen zijn of haar talenten voor God moet gebruiken! Bij bv. Michael W. Smith is zijn talent zijn stem en die gebruikt hij voor God! volgens mij is daar niets mis mee...
  Het is onzin om een discussie te starten (als sommigen dat misschien willen) over de inhoud van zijn liedjes (hij bezingt God op een evangelische manier). Hij is nu eenmaal niet van de Gereformeerde Gemeente... maar dat betekend niet dat God zijn werk niet zegend! Haalt God niet overal Zijn kinderen vandaan...

  ja precies op evangelische manier...
   

  en dat vindt ik in onze kringen niet passen...

  ben jij op EO jongerendag gweest??

  nou als ik foto's en filmpjes bekijk....

  dan klappen de mensen voor de zanger/zangeres naar het liedje!!

  of is dat niet zo?

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

   

  zeiler
  stagiair schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 11:31

  Van Leeuwen vindt ik persoonlijk erg naief... "goede en KLASSIEKE muziek?" Dan vind ik dat je ook niet naar Mozart mag luisteren... Mozart, maar ook Haydn, was vrijmetselaar, Paganini was satanist, Moessorgski schreef een satansmis...

  Daarnaast zegt Van Leeuwen: "Waarom refojongeren daarvan in de ban raken?" Hij geeft hier naar mijn mening een verkeerd antwoord op! Ten eerste wil ik de overbekende psalm 150 aanhalen. Looft Hem met de trommel en fluit; looft Hem met snarenspel en orgel! (kanttekening bij vers 4, in de tijd dat de bijbel geschreven werd bestonden er nog geen orgels...) vers 5 gaat verder: Looft Hem met hel klinkende cimbalen; looft Hem met cimbalen van vreugdegeluid!!!

  Vindt hij het gek dat mensen, en dan voornamelijk jongeren weglopen bij de muziek die men in de kerk hoort? Het antwoord is ja, maar mogelijk met oogkleppen voor! "Alles, wat adem heeft, love den HEERE! Hallelujah!" zegt vers 6! Een lofzang, Jezus mogen loven, aanbidden en Hem zien als onze enige hoop om ons te redden omdat wij zondig zijn! Dat God er voor ons is, is iets om te mogen jubelen, Hem te mogen prijzen! Maar wat horen wij in de kerk? Psalmen op hele noten, langzaam, geen spatje vreugde, en begrijp mij niet verkeerd, ik vind psalmen mooi... Erg mooi zelfs. Ik wil ook niet zeggen dat wij meteen opwekking of andere geestelijke liederen moeten gaan zingen, maar... men dient goed te bezinnen op dit onderwerp. Waar is de vreugde die herhaaldelijk terug komt in de bijbel?

  Als je jeugd wegloopt, en gaat zoeken naar andere muziek, moet je bij de kern beginnen, waar komt het vandaan?! Niet gaan smijten met Nick en SImon is slecht etc. Is wel zo, maar er wordt structureel niets aan de basis gedaan! En dan sla je de plank mis! Laat je jeugd zien dat Jezus leeft! Dat onze machtige God, dat alleen Hij redding brengt!!!

  Ik kan altijd erg genieten van Luther. "Met het oog op de jeugd, moeten wij lezen, zingen, preken, schrijven en verzen componeren en telkens wanneer het nuttig en heilzaam is, zou ik alle klokken maar laten luiden, alle orgels laten dreunen en alles geluid laten maken waar geluid in zit"

  Ik moet nu naar school, mogelijk komt er een deel 2 en ben bereid in discussie te gaan :)!


  okay, ik ben het met je eens...

  maar meestal laat je door zulk zingen, de zanger loven en niet God!!

  en ik ben zeer benieuwd naar deel 2!!

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  flipp
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  Mensen kunnen ook klappen of juichen voor God. Dat zijn we in onze kerken niet zo gewend, maar in Israël gebeurde dat ook (Psalm 47:2). En ik heb christelijke artiesten dat ook zien doen, dat ze bij een applaus naar boven (God) wezen.

  lopske
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:27

  gaat wel een heel andere kant op in de discussie. misschien beter om dit voort te zetten bij de artikelen over gospelmuziek. maar wil wel wat kwijt. ik denk niet dat je het moet zien als het toejuichen van een zanger. het gebeurt ook. maar is dat fout??? als iemand overkomt uit amerika om te zingen mag je toch best ff klappen en juichen. zo iemand zie je toch ook niet elke dag?? en wordt er nooit geklapt tijdens een orgelconcert of een concert van dat populaire meisje onder de reformatorische aanhang/(naam ben ik kwijt) is dat dan ook fout??

  Jenn
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

   

  benna
  stagiair schreef op dinsdag 23 juni 2009 - 09:18

  Noem maar een nummer waarvan de tekst niet tegen God's wet ingaat. Waarbij het de artiest NIET om zichzelf te doen is, en waarmee je God ook nog eens kunt eren. er is geen grijs gebied!

   

   

  Vraag jezelf eens af: "Vindt God het goed dat ik hiernaar luister?" Als dan je antwoord "Nee" is, waarom luisterje dan nog, als je het zo goed weet...!

   

   

  Ach joh, maak je niet zo druk! Als je het idd niet met hem eens ben, waarom ga je dan zo'n kabaal maken...

   

   

  Diep in je hart weet je ook wel welke muziek er wel en niet goed is...

  Ik wil graag reageren op bovenstaande reacties. Mijn advies is; kijk eens iets verder dan je tot nu toe hebt gedaan; ga niet automatisch het pad wat je ouders hebben uitgestippeld maar vorm zelf een mening. Hieruit blijkt overduidelijk dat jullie nooit popmuziek luisteren of er althans niet in thuis zijn. Jullie zetten je er al bij voorbaat tegen af. Je mag best wel eens denken; just because it is, doesn't mean it should be! Alle gewoontes zijn niet altijd goed. Klassieke muziek is niet per definitie de (enige) goede muziek. Kijk bijvoorbeeld eens op wikipedia.nl zoek de bekende klassiekers eens op. Ze zijn ten eerste bijna allemaal rooms. Zij schreven hun muziek ook vaak voor het hof of ander goed betaald doel. Verder zijn alleen de titels (al heeft de muziek geen tekst) soms alleen al in strijd met onze geloofsovertuiging. Daarbij komt bij bv Mozart ook nog eens een relatie bij. Kijk eens naar de midzomernachtsdroom van Mendelssohn. En zo kun je nog even doorgaan.

  Verder zijn er absoluut popliedjes die wel kunnen, en ja is het tot eer van God... in ieder geval dan niet tot oneer. En welk boek lees jij tot eer van God? Je moet ook niet vallen over de term popmuziek. Populaire muziek is niet verkeerd. Wat nu klassiek heet; was destijds populaire muziek. Dat is net als met de dvd; je moet kijken wat er op staat. Het schijfje wat dvd heet is niet vanzelfsprekend verkeerd.

  Ik zal nog een voorbeeld geven van een 'pop'liedje dat mij persoonlijk erg aanspreekt. Het heet 'There you'll be' van Faith Hill en komt uit de film Pearl Harbor. Dit zijn niet meer dan gevoelens over iemand die er niet meer is; maar die ze altijd bij zich zal dragen in haar hart waar ze ook is. Je kunt er met opzet iets in zoeken; maar ook als je dit liedje in de context bekijkt, is het niet meer dan een bijzonder mooi soort 'afscheidslied'.


   

  Helemaal mee eens!!!

  «  1  2  3  4  5  »