Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan"

  Als jongen was hij verslingerd aan popmuziek. Hij luistert er nog steeds af en toe naar. Om bij te blijven, omdat hij lezingen over het onderwerp houdt en bezig is er een boekje over te schrijven. Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen: „Popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

  Op verzoek van deze krant geeft Van Leeuwen (31), werkzaam bij de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten, zijn commentaar op teksten van populaire popzangers.

  De Schotse zangeres Amy Macdonald scoort nummer één onder refojongeren. Haar populaire hit ”This is the life” heeft een tekst die verre van onschuldig is, stelt Van Leeuwen. „Het liedje gaat over feesten, het uitgaansleven en de kater die je de ochtend erna hebt. De boodschap: als je niet feest, heb je het meest ongelukkige leven dat je kunt bedenken. Dat staat haaks op de Bijbel.”

  Mineurboodschap
  Het liedje ”Mr Rock & Roll” heeft „eenzelfde mineurboodschap”, constateert de jeugdwerkadviseur. „Een man is aan het dansen, raakt in de problemen, er komt een meisje bij, ze gaan samen verder en het eindigt in de modder van het leven. Waar gaat het in dit liedje om? Vrouwen worden als lekker ding neergezet, je hebt er als man even een relatie mee en dan is het weer voorbij.”

  Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

  Jeugdwerkadviseur Sandor van Leeuwen.

  Ten diepste bezingt Amy Macdonald niet anders dan de leegte van het leven, vindt Van Leeuwen. „Kijk ook naar haar song ”Run”. De boodschap daarvan is: Als je alles uit het leven hebt gehaald wat erin zit, blijft er niets meer over om voor te leven. Dat is het individualisme ten top.”

  Waarom refojongeren daarvan in de ban raken? „Ze worden sterk door hun gevoel gedreven. Zo’n liedje van Amy luistert lekker en voelt goed. Haar muziek is voorspelbaar en spreekt daarom aan. Dat ze op nummer één staat bij refojongeren verbaast mij niet. Ze zingt over alledaagse thema’s, staat vanaf haar 15e op het podium, is verloofd met een bekende voetballer en heeft iets authentieks. Daar zoeken jongeren naar. Amy is voor hen herkenbaarder dan de dominee in zijn zwarte pak.”

  Plat
  Het populaire Nederlandse duo Nick & Simon gooit het volgens Van Leeuwen over een andere boeg. „Zij propageren in hun liedjes juist er het beste van te maken. Het leven is vaak niks, maar het komt een keer goed. Kijk maar naar ”Vallende sterren”. Je droomt, je mag een wens doen en die zal nog uitkomen ook. Daar is ogenschijnlijk weinig mis mee, maar er zit natuurlijk wel een heel plat wereldbeeld achter zo’n boodschap.”

  Bij ”De dag dat alles beter is” vraagt Van Leeuwen zich af wat Nick & Simon bedoelen met: alles beter. „Daar kom je in het liedje zelf niet goed achter.” De jeugdwerkadviseur zet z’n computer aan. „Weet je wat helpt? De videoclip bekijken. Popzangers trekken er niet voor niets tienduizenden euro’s voor uit om zo’n clip te maken.”

  Er rijdt een oude ”Amerikaan” over het scherm. Twee jongens erin. Onderweg pikken ze twee meiden op. De clip eindigt rond een behaaglijk vuur. Onschuldig? „Het gaat om mooie billen, mooie borsten en een beetje frunniken aan dames. Dat bedoelen Nick & Simon dus met de dag dat alles beter is. Dat is heel wat anders dan wat artikel 37 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis schrijft over de grote dag, waar christenen met verlangen naar uitzien. Jongeren denken daar misschien niet aan, maar het verschil is aangrijpend.”

  Trampoline
  Van Leeuwen citeert twee regels uit ”Rosanne”, een ander populair nummer van Nick & Simon: „Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn/ elke keer weer een ander en mij doet ’t pijn.” Hij vraagt zich hardop af: „Welk beeld van relaties, van seksualiteit krijgen jongeren hiermee voorgeschoteld? Ik hoorde dat een ventje van elf van de gereformeerde gemeente in Rijssen dit liedje op de trampoline stond te zingen... Opvoeders moeten daarover praten. Op een goede manier. Wie gelijk zegt dat popmuziek allemaal herrie is, plaatst zich voor jongeren buiten de discussie.”

  Jan Smit staat nummer vier onder refojongeren. Van Leeuwen verwijst naar zijn liedje ”Zeven zonden”. „Hoeveel toelichting is hier nodig? Jan Smit propageert openlijk de zonde om een meisje te krijgen met wie hij de nacht wil doorbrengen. In een ander liedje van hem, ”Stilte in de storm”, wordt seks neergezet als iets wat je moet doen en niet iets waarover je moet praten. Hoeveel invloed zou deze meest begeerde vrijgezel van Nederland op christelijke jongeren hebben?”

  Rode handpalm
  Van Leeuwen realiseert zich dat er veel verschillende soorten popteksten zijn. „Maar hoe je het ook wendt of keert, de boodschap van veel popliedjes staat haaks op de Bijbel, op een leven met God. Popmuziek hoort niet bij de Heere en Zijn dienst. Sterker nog: popmuziek komt bij Gods tegenstander vandaan. Ook die van Marco Borsato.”

  Is dat laatste niet te stellig? Van Leeuwen grijpt weer naar zijn computer en laat een stukje uit Borsato’s film ”Wit licht” zien. „Kijk, Marco neemt de houding aan van een gekruisigde Jezus. Zijn handpalm is rood. Een duidelijker verwijzing kan niet. Dit durf ik gerust het werk van de duivel te noemen.”

  En als jongeren geen videoclips bekijken en de teksten niet verstaan, is popmuziek dan ook schadelijk? „Absoluut. Ik heb zelf als jongere veel pop geluisterd. Het akelige van popmuziek is dat die zondige liedjes je je leven lang blijven achtervolgen. Ik hoef maar een klein stukje te horen en ik weet direct de woorden weer. Eens geluisterd blijft geluisterd.”

  Lastigvallen
  Dat popteksten invloed hebben op de gedachtewereld van jongeren, staat voor Van Leeuwen vast. „Als je voortdurend het beeld krijgt voorgeschoteld dat meisjes lustobjecten zijn die je seksueel mag lastigvallen, dan ga je dat gewoon vinden. Dat verzin ik niet, maar dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.”

  De invloed van pop moet absoluut niet onderschat worden, stelt Van Leeuwen. Hij doet voor de derde keer een beroep op z’n computer en laat een optreden van Robbie Williams zien. Wijzend naar het scherm: „Williams krijgt de zaal helemaal hysterisch en roept: „The power of popmusic, it might be everything!” Hij heeft gelijk! Muziek is emotie en heeft een enorme impact op jongeren. Popmuzikanten hebben een vreselijk machtig wapen in handen.”

  Als jeugdwerkadviseur stimuleert Van Leeuwen jongeren met „goede geestelijke en klassieke muziek” bezig te zijn. „Dat is niet makkelijk, want veel van die muziek spreekt jongeren niet aan. Ouders hebben hierin een belangrijke taak. Uit onderzoek van de Jeugdbond blijkt dat als ouders dit terrein braak laten liggen, de duivel het met popmuziek invult.”

  Vaak krijgt Van Leeuwen van jongeren te horen dat er ook goede popliedjes zijn. „Ik reageer altijd: Zoek er eentje op en stuur het naar mij toe. Ik heb tot nu toe niets gehad...”

  Dit is deel 3 in een serie over jongeren en popmuziek. Vrijdag deel 4.

  Reacties (70)

  1  2  3  4  5  »  
  Mauritaz
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:33

  Ik ben best benieuwd of deze man naast teksten ook nog iets te zeggen heeft over de muzieksoort. Zo niet, dan ken ik een héleboel goeie popliedjes. En ik stuur ze graag dus als ik de contactgegevens van Van Leeuwen toegespeeld kan krijgen?

  Aaltjuh
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1774

  Meneer van Leeuwen heeft helemaal gelijk...!! Hij heeft het goed verwoordt en onderzocht.

   

  "Goede" popliedjes bestaan niet, het ís allemaal zonde...!

   

  Vraag jezelf eens af: "Vindt God het goed dat ik hiernaar luister?" Als dan je antwoord "Nee" is, waarom luisterje dan nog, als je het zo goed weet...!

  tfk
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:87

   

  Mauritaz
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 10:04

  Ik ben best benieuwd of deze man naast teksten ook nog iets te zeggen heeft over de muzieksoort. Zo niet, dan ken ik een héleboel goeie popliedjes. En ik stuur ze graag dus als ik de contactgegevens van Van Leeuwen toegespeeld kan krijgen?

  Noem maar een nummer waarvan de tekst niet tegen God's wet ingaat. Waarbij het de artiest NIET om zichzelf te doen is, en waarmee je God ook nog eens kunt eren.

  er is geen grijs gebied!

  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

   

  Mauritaz
  bezorger schreef op maandag 22 juni 2009 - 10:04

  Ik ben best benieuwd of deze man naast teksten ook nog iets te zeggen heeft over de muzieksoort. Zo niet, dan ken ik een héleboel goeie popliedjes. En ik stuur ze graag dus als ik de contactgegevens van Van Leeuwen toegespeeld kan krijgen?

  http://www.jbgg.nl/Page/nctrue/sp267/index.html
   

  daar kan je contact opnemen..

  zijn mail is sj.v.leeuwen@jbgg.nl

  hoeveel mailtjes worden het???

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

  egt helemaal mee eens!!

  ik heb het ook wel eens geluisterd, maar het ging alleen over liefde en ik!!

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  Akire
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:36

  Gegevens van Sandor:

  www.jbgg.nl - links op 'organisatie' klikken - dan op 'personeel'

   

  smurfje
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1570

  popmuziek is ook nog eens slecht...

  want een psalm kan je zo wat nog niet langer als 1 uur onthouden...

  en popliedjes daar weet je nog stukjes van naar 2 maand!!

  Sandor Van Leeuwen heeft alles goed gezegd, en ook niet bang om wat te zeggen, top

   D0 M@@ GW00N D@$ @L GK GN0G!!!
  GJH
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:20

  ‘alle popmuziek komt van de duivel’, geconcludeerd op basis van wat teksten van Amy McDonald, Nick en Simon, Jan Smit en Marco Borsato. Zo’n zware uitspraak gebaseerd op flinterdun materiaal is vragen om problemen, Sandor van Leeuwen. Het lijkt op de hysterische bangmakerij van Joe Schimmel in ‘They sold their souls for rock ’n roll’, een documentaire die bomvol staat met uit hun verband gerukte fragmenten, insinuaties en feitelijke onwaarheden.

   

  Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat er een verkeerde invloed uit kan gaan van (teksten van) popmuziek, en dat hier aandacht aan besteed moet worden. Maar dat moet je m.i. vooral niet doen door alle popmuziek tot ‘komt van de duivel’ te bestempelen. Wat is er qua muziek trouwens wél geoorloofd als het aan Van Leeuwen ligt? Alleen psalmen, al dan niet ritmisch? Een bepaalde gezangenbundel? Opwekking? Gospel- / praisemuziek zoals Michael W. Smith? Christelijk georiënteerde rock/metal zoals Tourniquet?

   

  Als je het contact en het gesprek met de jonge generatie overeind wilt houden moet je vooral niet met dit soort generaliserende dooddoeners komen.

  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  Popmuziek an sich is niet verkeerd, maar helaas wel heel veel van de liedjes die gedraaid worden en populair zijn, want daarin wordt idd gezongen over de moraal van de wereld die haaks staat op de boodschap van Jezus, waar Hij voor staat.

  Neem verantwoordelijkheid voor wat je luistert en schuif het niet af met 'ik versta engels niet goed' of 'het gaat mij niet om de tekst' etc. Want ongemerkt heeft het toch invloed of iig werk wel mee aan populariteit van dergelijke nummers.

  Maar daarmee kan popmuziek van christelijke artiesten wel goed zijn.

  Want daarmee kan juist een goede boodschap overgebracht worden.

  BB
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:33

  Hoe zit het met muziek met vrijwel geen teksten als bij trance. Dat luistert meneer van Leeuwen wel?

  Ga is een plaat van Gigi d'agostino luisteren en zeg me wat er verkeerd aan is.

  Music68
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2078

  Allereerst moet we stoppen een scheiding te maken tussen goede en slechte muziek en daarmee popmuziek afschilderen als slecht.

   

  Muziek is muziek, met of zonder drumstel, het maakt niets uit.

   

  Dan nog iets: "Why Should the devil has all the good music?"

   

  De onderbouwing gebeurt vanuit een reformatorische gedachte....en die is ook wel eens niet goed. "No Compromise" van Keith Green heeft mij op een heel ander spoor gebracht. Popmuzikanten zijn gewoon met hun vak bezig. Ben je dan ook nog Christen asl popmuzikant (bijvoorbeeld Cliff Richard, Bono, Elly & Rikkert...) dan ben je verplicht je werk zo goed mogelijk te doen. Want je bent met muziek bezig, muziek is één gave van God. En welke stijl dan ook, je moet dat serieus nemen.

   

  klavertje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:83

  al die reacties. van leeuwen het gelijk goede popmuziek besta nie!!!

  elainee
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Ik vind het een heel goed artikel.. Ben het ermee eens dat popmuziek een slechte invloed heeft! Wel vind ik het jammer dat er staat dat jongeren met goede geestelijke en klassieke muziek bezig moeten zijn. Want in ogen van veel refo's is alle Gospelmuziek verkeerd! Dan heb je naast popmuziek dus geen andere goede muziekstijl die jongeren aanspreekt.. En stappen jongeren dus gauwer over op popmuziek.. 

  omdatikikbenenjijniet
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:30

  Wat is z'n mailadres?? Ik ga egt wel een mailsturen! Wat een onzin! Er kunnen alleen maar slechte dingen over popmuziek gezegd worden:s

  Ikw eet er genoeg die wél goed zijn!!

   

  TI
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Matig onderbouwd artikel, waarin de auteur toch enkele opvallende conclusies trekt ten aanzien van de liedjes van Amy McDonald. Wellicht moet hij de teksten nog eens lezen, maar de boodschap van 'This Is The Life' is volgens mij niet dat 'als je niet feest, heb je het meest ongelukkige leven dat je kunt bedenken.' In dit liedje draait het helemaal niet zo om een duidelijke boodschap. Het enige dat Amy McDonald eigenlijk doet, is een liedje schrijven waarin ze beschrijft hoe het voelt om jong te zijn en na een feestje weer naar huis te gaan. De algehele toon van dit liedje is zelfs een beetje melancholisch. Toen ik het las, vroeg ik me direct af waar Sandor van Leeuwen toch vandaan haalt dat dit liedje gaat om het ongelukkig zijn als je niet feest?

  Wat betreft de bewering dat er geen teksten zijn te vinden die wel door de beugel kunnen, dat lijkt me ook een conclusie die wat te snel getrokken wordt. Ik zou, bij wijze van voorbeeld, eens willen wijzen op het album The Rising van de Amerikaanse muzikant Bruce Springsteen. Hij schreef dit album als een reactie op de gebeurtenissen van 9/11. Check de lyrics van het nummer You're Missing eens (www.songmeanings.net/songs/view/3458764513820554685/). Het nummer gaat over een gezin waarvan de vader bij de aanslagen is omgekomen, hetzij doordat hij werkzaam was in de Twin Towers, hetzij dat hij als reddingswerker om het leven is gekomen. Dit liedje verbeeldt, op een voor mij prachtige wijze, de gevoels die achterblijven. En overkomt het ook christenen niet dat ze na een erge gebeurtenis zich afvragen waar God is? (God's drifting in heaven m.a.w.: hij bemoeit zich niet zo met de mensen) Afgezien van deze regel, zie ik zelf niet hoe dit liedje af te keuren is!

  1  2  3  4  5  »