Voorpagina2 juli 2001

Boze veehouders
blokkeren snelwegen

Van onze redactie economie
DEN HAAG – Boze veehouders en veehandelaren hebben vanmorgen met trekkers en vrachtwagens verschillende snelwegen in Nederland geblokkeerd. Ze protesteerden tegen de sluiting van de veemarkten en de administratieve rompslomp waarmee boeren na de mond- en klauwzeercrisis zijn geconfronteerd.

De wegen werden meestal vastgezet met tien tot vijftien tractoren en vrachtwagens. Uiteindelijk liep het aantal blokkades op tot zeventien. Die leidden tot een extra filelengte van zo'n 100 kilometer, aldus het verkeersinformatiecentrum TIC in Utrecht. Even na negen uur werden op diverse locaties blokkades opgeheven. De boeren en handelaren keerden huiswaarts. Even voor tien uur was het gros van de blokkades verdwenen.

Bij het Binnenhof in Den Haag verzamelden zich ongeveer twintig boeren en handelaren om leden van het kabinet op te wachten. De actievoerders bij het Binnenhof werden om negen uur door de politie tegengehouden. De boeren en handelaren waren voorzien van stokken. Ze stelden in de buurt van het torentje van premier Kok een 'veemarkt' te willen houden, maar dat kwam er niet van. Een aantal handelaren vertrok naar het Malieveld om de actie daar voort te zetten. Daar werden zo'n veertig tractoren opgesteld.

Een delegatie van de actievoerders bood rond halfelf een petitie aan bij de Tweede Kamer. Die werd in ontvangst genomen door een fractiemedewerker van de SGP, omdat de kamerleden op bezoek zijn in Oene om daar de gevolgen van de mkz-crisis in ogenschouw te nemen. In de Tweede Kamer wordt morgen gestemd over een motie van CDA, SGP, ChristenUnie en VVD waarin wordt gevraagd de strengere eisen aan de veemarkten terug te draaien.

Verkeerspleinen
De wegen werden onder meer geblokkeerd op de verkeerspleinen Beekbergen bij Apeldoorn, Oudenrijn bij Utrecht en Hoevelaken bij Amersfoort. De Afsluitdijk werd aan weerszijden afgesloten. Ook op de A27 bij Lexmond stond het stil, alsmede op de A58 bij Wouw, de N50 bij Kampen, de N343 bij Slagharen, de A1 bij Oldenzaal, de A4 (Amsterdam-Den Haag), de A44 bij Oegstgeest en de A50 bij Oss. Ook enkele doorgaande provinciale wegen gingen tijdelijk dicht.

Zie ook:
„Brinkhorst is bezig als vos in kippenhok”

„Alleen de catering is waardeloos”