Economie2 juli 2001

Actieleider Van 't Hof wil versoepeling eisen

„Brinkhorst is bezig als
vos in kippenhok”

Door drs. H. van den Berge
WOUW – „We zijn de opstelling van minister Brinkhorst van Landbouw meer dan zat. Met onze acties willen we duidelijk maken dat het de hoogste tijd is dat het beleid verandert, want op deze manier houden we geen boeren meer over”, stelt stierenmester H. van 't Hof uit Sint Annaland, een van de organisatoren van de wegblokkades vanmorgen.


Op de A58 van Bergen op Zoom naar Roosendaal staat bij Wouw alles stil. Samen met zo'n veertig collega's blokkeerde Van 't Hof vanmorgen van zes tot acht uur met trekkers en vrachtwagens de snelweg.

Achter de blokkade wordt de file snel langer. Bang voor boze reacties is Van 't Hof niet. „Het is begrijpelijk dat sommige automoblisten de actie niet prettig vinden, maar over het algemeen krijgen wij toch een positieve respons van de burgerij. Veel mensen zien dat de boeren door de minister worden gekleineerd en tal van negatieve regels krijgen opgelegd.”

Veemarkten
Sinds eind vorig jaar zitten vooral stierenmesters en veehandelaren in de hoek waar de klappen vallen. „Eerst kelderden de rundveeprijzen door het uitbreken van de bse-crisis in Europa en vervolgens werden we dit voorjaar getroffen door de mkz-crisis”, stelt Van 't Hof, die op het Zeeuwse eiland Tholen een veehouderij heeft met 200 stieren en bovendien ook in vee handelt.

Behalve met financiële problemen werd de veehouderij ook geconfronteerd met nieuwe strenge regels van minister Brinkhorst om het uitbreken van dierziekten tegen te gaan. Zo mogen de veemarkten alleen open als ze aan scherpe hygiëne- en welzijnseisen voldoen. Volgens de veemarkten zijn de regels te streng en daarom blijven ze dicht. Ondanks druk van de Tweede Kamer om de eisen iets te versoepelen wil Brinkhorst dat toch niet doen.

Voor Van 't Hof was de opstelling van de minister om de veemarkten niet tegemoet te komen „de druppel die de emmer deed overlopen. We hebben inmiddels al zoveel negatieve dingen over ons heen gekregen, dat we het zat zijn.” De stierenmester somt een paar van zijn ergernissen op. „We hebben nog meer regels gekregen waaraan we moeten voldoen. Zo moeten we sinds kort alle bezoekers op ons bedrijf registreren, zodat in het geval van een besmetting met een veeziekte snel achterhaald kan worden wie er allemaal zijn geweest.”

Op zich is dat toch niet verkeerd, want op die manier kan de verspreiding van een ziekte worden tegengegaan?

„Het belang van deze extra administratieve rompslomp is niet aangetoond. Wij zijn het slachtoffer van de mkz-crisis. Mond- en klauwzeer is via Engeland naar ons land gekomen. Het komt niet door de situatie op onze bedrijven, maar nu worden we wel geconfronteerd met regels die leiden tot extra kosten, terwijl het voor ons geen rendement heeft.”

Een punt wat Van 't Hof ook erg dwarszit, zijn de kosten voor het bse-onderzoek. „In omliggende landen hoeven de veehouders niets te betalen, maar ons kost het 150 tot 170 gulden per rund. Zelf lever ik 300 dieren per jaar aan de slachterij, waardoor ik nu ineens ruim 45.000 gulden extra kwijt ben. Wie zou dat pikken in Nederland als zijn nettosalaris plotseling zo sterk werd verlaagd?”

Minachting
De houding van Brinkhorst, die zich keer op keer erg kritisch over de boeren uitlaat, is de Zeeuwse stierenmester ook een doorn in het oog. Dat ergert hem mateloos. „Brinkhorst is bezig als een vos in het kippenhok. Hij veroorzaakt ontzettend veel schade. Het is de hoogste tijd dat dat een keer verandert. Het moet gewoon een keer stoppen.”

Om duidelijk te maken dat de nood echt aan de man is, gingen vanmorgen honderden boeren en veehandelaren de weg op. „Ik begrijp best dat het opwerpen van wegblokkades een rigoureuze manier van optreden is, maar we doen dit niet omdat we het leuk vinden. Het is voor ons vijf over twaalf. Als we nu niks doen gaat de hele sector eraan.

De eisen van de actievoerders zijn: open veemarkten, een versoepeling van de regelgeving en compensatie van de kosten van het bse-onderzoek. Van 't Hof verwacht niet dat Brinkhorst over de brug zal komen. „Die heeft een diepe minachting voor ons. Wij hopen niet op de minister, maar op de Tweede Kamer.”

De acties worden niet gesteund door de boerenorganisatie LTO-Nederland en de organisatie van veehandelaren, zegt Van 't Hof. „Dat hadden we ook niet verwacht. Maar wat hebben wij aan zulke clubs? Die zijn al jaren bezig en hebben niets bereikt. Wij zijn vrije boeren en handelaren.”

Morgen vergadert de Tweede Kamer over onder andere de veemarkten. Als de eisen dan niet worden versoepeld, zullen de actievoerders doorgaan, voorspelt de stierenmester. „Niet door het blokkeren van snelwegen, dat was eenmalig, maar er zijn nog verschillende andere manieren.”