Voorpagina27 april 2001

Boze varkensboeren
blokkeren snelwegen

Van onze redactie economie
APELDOORN – Boze varkensboeren hebben vanmorgen verschillende snelwegen geblokkeerd. Een rechterlijke uitspraak en een oproep van de Nederlandse Vakbond Varkenshouderij (NVV) konden blokkadeacties niet voorkomen. Op zes plaatsen in Nederland legden boeren vanmorgen het verkeer plat. Dat leidde tot 60 kilometer extra files, aldus verkeerscentrale TIC. Rond een uur of tien was de situatie op de wegen weer redelijk normaal.

De boeren protesteerden tegen het uitblijven van een in hun ogen fatsoenlijke opkoopregeling. Door de maatregelen rond mond- en klauwzeer zitten vele stallen overvol. Daar wordt de situatie zo langzamerhand onhoudbaar, aldus de boeren.

Op de A67 tussen de Belgische grens en knooppunt De Hogt hielden de boeren een betoging. Ook de A1 (Amersfoort-Utrecht) stond tussen Hoevelaken en Amersfoort-Noord een uur lang geblokkeerd. Op een kruising van de autoweg N65 (Tilburg-Den Bosch) in Udenhout deelden boeren pamfletten uit aan automobilisten die wachtten voor een rood verkeerslicht.

Dwangsom
Verder stonden er boeren met landbouwvoertuigen op de A58 onder Tilburg, op de A2 onder Den Bosch en rondom knooppunt Ewijk (A73, A50). Op dat laatste punt nam de politie enkele actie voerende varkensboeren mee naar het politiebureau in Wijchen. Een politiewoordvoerder benadrukt dat ze niet zijn aangehouden, maar zijn meegenomen voor een gesprek. Ze gaven geen gehoor aan een oproep van de politie om de wegversperring op te heffen.

NVV-bestuurslid J. Brok uit de regio Twente had gisteren acties aangekondigd. De NVV vindt de compensatieregeling voor boeren die door de mkz-crisis zijn getroffen te mager. Door een uitspraak van de president van de rechtbank in Arnhem, moest Brok gisteravond echter een oproep doen om te voorkomen dat varkensboeren en sympathisanten vandaag de weg op zouden gaan.

De uitspraak was het gevolg van een kort geding dat verladersorganisatie EVO had aangespannen. De organisatie eiste een dwangsom van 1 miljoen gulden als de wegblokkades van varkensboeren zou doorgaan. Ondanks de oproep van Brok werd er in de regio Twente toch actie gevoerd. Op de A1 (Apeldoorn-Hengelo) wierpen boeren een blokkade op tussen de afrit Rijssen en knooppunt Azelo. De president van de rechtbank in Arnhem wees de eis van EVO tegen de NVV als overkoepelende organisatie overigens af. Brok wordt gezien als organisator van de acties en daarom hoefde de NVV als bond geen stappen te ondernemen.

De acties hebben niet de steun van LTO-Nederland. De grootste boerenorganisatie zegt dat de acties in het nadeel van de boeren kunnen uitpakken. LTO heeft zelf al druk uitgeoefend op het ministerie van Landbouw om een betere opkoopregeling af te dwingen. LTO vindt wel dat die te lang op zich laat wachten. „De regeling zou afgelopen maandag ingaan.”

Koningin Beatrix
De mkz-crisis heeft ook de aandacht van koningin Beatrix. In Epe –in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle– ontmoette zij gisteren getroffen boeren en vertegenwoordigers van enkele andere sectoren die schade door de veeziekte ondervinden. Het ging onder andere om de hervormde predikant ds. A. J. van den Herik uit Oene, een veetransporteur en de baas van slachterij Gosschalk die bijna een week lang door boze melkveehouders werd geblokkeerd.

Zie ook:
„Boeren hebben recht op volledige vergoeding”

Acties: Plakje grilworst voor het wachten

Brinkhorst steunt solidariteitsheffing voor veehouders

Stellingwerf: „Brinkhorst maakt Kamer monddood”

Mkz kost vele tientallen miljoenen aan wachtgeld

Mkz verstoort feestelijkheden Koninginnedag

„Koningin Beatrix zeer meelevend”

Britse boeren willen bedrijf inkrimpen