Dossier MKZ27 april 2001

Vooral in Oost-Nederland blijft het stil op Koninginnedag

Mkz verstoort feestelijkheden

RIJSWIJK – De dreiging dat mond- en klauwzeer zich verder verspreidt, leidt vooral in het oosten van Nederland tot een verstoring van de viering van Koninginnedag. Terwijl elders in het land vrijwel alle festiviteiten gewoon doorgaan, zijn in Gelderland en Overijssel in diverse gemeenten sommige of zelfs alle activiteiten afgelast.

In de gemeenten Olst/Wijhe, Epe, Putten, Ommen, Heerde, Raalte, Oldebroek, Hardenberg, Dalfsen en Nunspeet zijn er 30 april geen vrijmarkten of optochten. Ook in Kootwijkerbroek en Diepenveen zien de organisatoren af van festiviteiten. Niet alleen het gevaar van mkz-besmetting speelde daarbij een rol. In sommige plaatsen beschouwt men het schrappen van de festiviteiten als een blijk van medeleven aan de gedupeerde boeren.

In Zwolle is een streep getrokken door twee grote optochten met praalwagens. De kleinere activiteiten gaan wel door. In Steenwijk, Kampen en Harderwijk kunnen de mensen genieten van de meeste zaken die waren gepland. In Kampen, evenals in Apeldoorn, blijft het vuurwerk opgeborgen. Het afsteken ervan trekt jaarlijks grote drommen belangstellenden. Twente moet het dit jaar zonder een defilé van oldtimers en classic cars stellen.

Ingrijpend
Ook voor het Drentse Meppel en Hoogeveen heeft de mkz-crisis ingrijpende gevolgen op Koninginnedag. De Koningin besloot haar bezoek aan deze twee plaatsen een jaar uit te stellen omdat ze het risico van verspreiding van mkz te groot vond. Nijeveen en Roden schrapten eveneens alle activiteiten.

Fietsers hoeven in Friesland niet meer te rekenen op georganiseerde tochten. In Dokkum en Kollum is op de dertigste ook weinig te vieren. Dat is ook te merken in het westelijk deel van de provincie Groningen. Alle activiteiten rond Koninginnedag in Marum, Loppersum, Oldehove, Bedum en Grijpskerk vinden geen doorgang. In Zuidhorn moet men het dit jaar zonder vrijmarkt stellen.

In Noord-Brabant is er eind april weinig te merken van de mkz-perikelen. In steden als Tilburg en Waalwijk, dat enkele weken geleden nog in de ban was van een mogelijke besmetting in het nabijgelegen Sprang-Capelle, kan gewoon worden genoten van rommelmarkten en braderieën. Datzelfde geldt voor Rotterdam en de gemeenten in Zeeland, Limburg en Noord-Holland. Ook in de hoofdstad, waar van oudsher de grootste massa mensen te vinden is op Koninginnedag, kan worden gefeest net als in voorgaande jaren.

In Utrecht, Zuid-Holland en Flevoland merken feestvierders wel de gevolgen van de mkz. Zo is in de Utrechtse wijk Zuilen de viering van Koninginnedag in het fraaie Julianapark verplaatst naar een groot grasveld elders in de wijk. Het park is namelijk gesloten wegens het risico op mkz-verspreiding. In het dorp Achterberg (gemeente Rhenen) is alles afgelast.

Koninginnenach
In Zwijndrecht, Papendrecht en Alblasserdam gaat het ringsteken niet door. Arresleeclub Glijen en Rijen vindt het „ethisch niet verantwoord” feest te vieren terwijl veel boeren in de problemen zitten. Ook verschillende activiteiten met dieren vinden in Zuid-Holland geen doorgang. Zo slaat kinderspeel- en dierenpark De Oude Zustertuin in Bodegraven de jaarlijkse open dag over. De traditionele Koninginnenach in Den Haag gaat gewoon door. De organisatoren rekenen op zeker 230.000 bezoekers.

Zeewolde in Flevoland beperkt de viering tot wat kinderactiviteiten en een rommelmarkt. Biddinghuizen heeft eveneens een streep gezet door alle activiteiten. De burgemeester maakt daar één uitzondering: hij hijst officieel de vlag.