Dossier MKZ27 april 2001

Vorstin heeft in gesprek oog voor nood en ellende in mkz-gebied

„Koningin Beatrix zeer meelevend”

Door Bea Versteeg
STROE/EPE – Koningin Beatrix heeft gisteren in Stroe en Epe uren gesproken met door mkz gedupeerde boeren, andere ondernemers en hulpverleners. De Koningin toonde zich tijdens de gesprekken volgens burgemeester Eland van Epe „meegeëmotioneerd. Zij was zeer meelevend.”

Bij het gemeentehuis in het Veluwse Epe hadden zich vele honderden mensen verzameld. Een flink aantal van hen had zwarte vlaggen bij zich. Op spandoeken uitten zij hun ongenoegen over het doden van gezonde dieren. Een van hen vond het koninklijk bezoek aan de late kant: „Interesse is leuk, maar voor de 54.000 gezonde dieren is het te laat.” Alle ingeënte runderen in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle moeten worden vernietigd. Onder omstanders ontstond consternatie toen de Koningin en haar gezelschap de ontsmettingsbak bij de ingang van het gemeentehuis links lieten liggen.

„Hartelijk amen”
Boerin J. Jonas, een van de getroffenen die bij het gesprek aanwezig was, toonde zich ingenomen met de koninklijke belangstelling. „Koningin Beatrix was heel geïnteresseerd en heeft veel vragen gesteld. Vooral naar dingen die nader de aandacht vroegen. Ze heeft er alle tijd voor genomen.”

Dat laatste viel ook de hervormde predikant A. J. van den Herik uit Oene op. „De burgemeester wilde na enige tijd het gesprek afronden. Koningin Beatrix reageerde daarop met: „Dit is te belangrijk, daar moeten we verder over praten.” Hij vindt dat de vorstin „oog heeft voor de nood en ellende die zich in Oene afspeelt.”

Ds. Van den Herik vertelde de Koningin welk een geweldige zaak het is „om juist nu het Woord van God te mogen brengen. Ik mag de mensen wijzen op de kracht die God geeft. In Oene betekent mkz ook: Mijn Koning Zorgt.” De predikant benadrukte dat na deze crisis gediscussieerd moet worden over de manier waarop met de dieren wordt omgegaan. „Is dat goed rentmeesterschap?”

Koningin Beatrix gaf ds. Van den Herik –„net als in de kerk, zei ze”– het laatste woord. Daarin vertelde hij haar dat in de kerk voorbede wordt gedaan voor alle betrokkenen dus ook voor de overheid en Brussel. „Ik heb benadrukt dat het daarbij niet past om iemand de zwartepiet toe te schuiven. Haar reactie was toen ik uitgesproken was: „Daar zeg ik hartelijk amen op.” De predikant heeft de indruk dat het gesprek, waarbij ook minister Brinkhorst en RVV-directeur De Cloo aanwezig waren „een positieve uitwerking op de aanwezigen heeft gehad. Het is goed geweest om elkaar eens in de ogen te kijken.”

Boerenleider Jalink uit Twello vond dat de vorstin „een open oor had” voor de verhalen van de getroffenen. Iedereen heeft kunnen „verwoorden wat er in het gebied speelt. Ik heb er een goed gevoel aan overgehouden. Het is prima dat ze hier is. Dit bezoek straalt haar betrokkenheid uit.”

Knelpunten
Voorzitter J. Roemaat van de gewestelijke boerenorganisatie GLTO was onder de indruk van de waardige manier waarop de mensen koningin Beatrix hun verhaal deden. „Zij vertelden hoe de crisis hun bedrijf was binnengekomen en welke spanning en emotie dat gaf”. Zelf deed hij de Koningin uit de doeken hoe zijn organisatie de leden van informatie voorziet en welke knelpunten zich in het contact met het ministerie van Landbouw voordoen. De kritische opmerkingen over onder andere de uitvoering van allerlei regelingen deponeerde koningin Beatrix direct op het bordje van de haar vergezellende minister Brinkhorst.

Koningin Beatrix vroeg Roemaat door over de reacties die hij gekregen had nadat LTO-Nederland minister Brinkhorst had geadviseerd de ingeënte dieren in de driehoek Zwolle-Apeldoorn-Deventer te ruimen. „Zij wilde weten welke spanningen dat in de organisatie had gegeven en hoe wij daarmee waren omgegaan.” Roemaat waardeert het dat koningin Beatrix direct naar het gebied is gekomen nu het risico van verspreiding door de vaccinatie is afgenomen.