Voorpagina7 maart 2001

Prins komt op voor
vader Máxima

Van onze redacteuren
NEW YORK – Prins Willem-Alexander heeft het stilzwijgen rond de discussie over Máxima's vader doorbroken. De prins vindt dat die gevoerd mag worden. In een poging het blazoen van zijn mogelijke schoonvader op te poetsen, wees de prins op een ingezonden brief van ex-juntaleider Videla in een Argentijnse krant. Het militaire bewind van Videla was verantwoordelijk voor de verdwijning van tienduizenden Argentijnen.

De prins reageerde gisteren tegenover de hem vergezellende Nederlandse journalisten in New York op een bericht in NRC Handelsblad van vrijdag. Daarin zeggen auteurs van de biografie ”El Dictador” over Videla dat Zorreguieta een van de mensen was die de militaire coup in 1976 hebben helpen voorbereiden. Zorreguieta was als burger minister van Landbouw tijdens het regime-Videla. Voor het boek zeggen de Argentijnse journalisten interviews te hebben gehad met Videla.

Videla heeft dat ontkend in een ingezonden brief die op 27 februari in de Argentijnse krant La Nación is verschenen. Prins Willem-Alexander wees gisteren op die brief, zonder daarbij te vermelden dat die van Videla was. Hij verwees naar de brief toen hem gevraagd werd wat hij vond van de discussie in Nederland over Zorreguieta. „In die brief staat dat de interviews nooit hebben plaatsgevonden. Als ik het zeg, komt het misschien over in Nederland.”

Daarmee suggereerde de prins dat ook hetgeen in het boek over Máxima's vader wordt beweerd, niet juist is. Hij riep de journalisten op om alle beschikbare bronnen over het verleden van Zorreguieta te raadplegen en zorgvuldig te werk te gaan.

De prins verklaarde de discussie over Máxima's vader wel te volgen. Inhoudelijk wilde hij er niets over zeggen. „Ik ben nu in New York en concentreer me op het programma.” Het gedoe rond de vader van zijn vriendin ergert de prins niet. „Er is geen enkel moment waarop ik kan zeggen: Tot hiertoe en niet verder.” Bij zijn broer Johan-Friso was dat twee weken geleden wel het geval, zo merkte hij op. Die weersprak toen via de Rijksvoorlichtingsdienst berichten dat hij homoseksueel zou zijn.

„Niet verstandig”
De SGP-fractie vindt dat kroonprins Willem-Alexander zich ter verdediging van zijn schoonvader „beter niet” op een ingezonden brief van dictator Videla had kunnen beroepen. De SGP noemt het wel „erg begrijpelijk” dat ook de kroonprins zelf zijn hart eens wil luchten in het debat over zijn schoonvader. „Willem Alexander is daarin zelf de hoofdpersoon en iedereen heeft inmiddels zijn zegje gedaan.”

„Maar tegelijkertijd moeten we vaststellen”, aldus fractievoorlichter De Bruyne, „dat het niet erg verstandig is van de kroonprins. Het is, constitutioneel gezien, toch vooral aan de premier om zich hierover uit te laten. Bovendien zullen Willem-Alexanders uitlatingen een averechtse uitwerking hebben, omdat zij de discussie over zijn schoonvader en zijn huwelijk met Máxima alleen maar weer zullen oprakelen.”

Ook GroenLinks plaatste vraagtekens bij de uitlatingen van de prins. De Tweede-Kamerleden Rosenm”ller en Halsema hebben premier Kok gevraagd wat de motieven zijn voor de stelling van de kroonprins dat de media zorgvuldiger moeten zijn in het raadplegen van bronnen. Ze willen weten of Kok vooraf wist van de opmerkingen over de Nederlandse pers.

Lik-op-stukbeleid
De prins gelooft niet dat het lik-op-stukbeleid van de New Yorkse politie in Nederland ingevoerd kan worden. In Nederland zou het niet geaccepteerd worden als de voorgeleiding van verdachten in twee minuten werd afgewikkeld. Zoiets past niet in het Nederlandse rechtssysteem en rechtsgevoel.” Invoering van het zero-tolerance-beleid is in Nederland ook niet nodig. „Gelukkig is de situatie in Nederland niet te vergelijken met die van New York in de jaren zeventig en tachtig, zodat dergelijke drastische maatregelen niet nodig zijn.

Zie ook:
Prins gebruikt verkeerde bron

Commentaar

Onrust militairen Argentinië door schrappen wetten

Special Maxima