Voorpagina2 februari 2001

Dossier Crisis Midden-Oosten

Barak blaast top
met Arafat af

JERUZALEM – De Israëlische premier Ehud Barak heeft een topontmoeting met de Palestijnse leider Yasser Arafat afgeblazen vanwege het voortdurende geweld. Dat hebben Israëlische functionarissen gisteren gezegd.

Ook het feit dat de verkiezingen steeds dichterbij komen zou een rol hebben gespeeld in Baraks beslissing om af te zien van een top. Israël kiest op 6 februari een nieuwe premier en volgens alle peilingen zal oppositieleider Ariel Sharon het in deze verkiezingen van Barak winnen. Sharon heeft geëist dat Barak zijn contacten met de Palestijnen stopzet zolang het geweld voortduurt.

Woensdag waren nog goede vorderingen gemeld bij de onderhandelingen met de Palestijnen en waren Baraks medewerkers druk in de weer om een top tussen Barak en Arafat te organiseren. Analisten hebben gezegd dat een vredesverdrag of een andere positieve uitkomst van zo'n top Baraks enige kans zou zijn om Sharon te verslaan.

Barak heeft niet toegegeven aan de druk om zijn kansloos geachte verkiezingsstrijd tegen Sharon op te geven en de eer te laten aan zijn partijgenoot Shimon Peres, die aanzienlijk meer kans zou maken tegen Sharon. Gisteren was de laatste dag dat de partijen nog van kandidaat konden wisselen. Na eerder te hebben gezegd dat de echte verkiezingsstrijd pas vandaag zou beginnen, gaf Barak woensdag aan dat hij niet van plan was zich terug te trekken. „Dit idee maakt geen kans”, zei hij.

Barak gelooft dat de kiezers die hem in mei 1999 aan een enorme overwinning hebben geholpen, maar sindsdien teleurgesteld zijn geraakt, massaal zullen terugkeren als zij alleen nog de keuze hebben tussen hem en Sharon. De cijfers spreken echter een andere taal. Volgens een kiezersonderzoek dat gisteren, zes dagen voor de verkiezingen, werd gepubliceerd is er geen sprake van dat Barak zijn achterstand van rond de 20 procentpunten op Sharon aan het inlopen is.

In hun prognoses voor de premiersverkiezing van 6 februari hebben de kranten naast de stand Barak–Sharon ook steeds de kansen van Peres bijgehouden. Een week geleden meldde de krant Maariv dat Peres op 45 procent uitkwam tegen 46 voor Sharon, een nek-aan-nekrace dus. Sommige peilingen gaven Peres zelfs een minieme voorsprong. Op dezelfde dag publiceerde de krant Ha'aretz op zijn voorpagina een oproep van drie parlementsleden van de Arbeiderspartij aan Barak om plaats te maken voor Peres.

”Eenzijdige scheiding”
Barak zei gisteren overigens dat als een vredesakkoord met de Palestijnen niet haalbaar blijkt, Israël dan afgelegen Joodse nederzettingen zal opdoeken en eigenmachtig een grens met het Palestijnse gebied zal trekken, waarbij delen van de Westoever zullen worden geannexeerd.

Plannen voor een eventuele ”eenzijdige scheiding” circuleren al maanden in Israël. Het was voor het eerst dat Barak details van de plannen prijsgaf. Hij deed dit bij een campagnebezoek aan de nederzetting Alfei Menashe op de Westoever.

Barak brengt het scheidingsplan nu kennelijk ter sprake in een poging extra stemmen te winnen. Veel Israëliërs hebben zo genoeg van het aanhoudende Palestijns-Israëlische geweld dat ze een eenzijdige Israëlische actie verkiezen boven een eindeloze voortzetting van het vredesoverleg.

„We moeten gescheiden worden van de Palestijnen. Alleen daarin ligt onze toekomst”, aldus Barak. Hij zei dat het plan in tweeënhalf tot drie jaar kan worden doorgevoerd. Tachtig procent van de Joodse kolonisten zullen volgens het plan onder Israëlische soevereiniteit blijven, in grote clusters van nederzettingen. Het gaat daarbij onder andere om de clusters Karmel-Mezadot Yehuda ten zuiden van Hebron op de Westoever, de omgeving van de nederzetting Hinanit-Shaked bij Jenin en om Ariel en Kedumim bij Nablus. Jeruzalem zal omringd zijn met Joodse satellietplaatsen en de grote nederzettingen Maale Adumim en Givat Zeev zullen bij de stad worden gevoegd. Verder zal door de strategisch gelegen Jordaanvallei een door Israël geannexeerde veiligheidszone lopen.

Zie ook:
Bezoek Sharon niet oorzaak tweede intifada

Palestijnse kiezers blijven thuis

Geen speciale stembusvluchten voor Israëliërs