Voorpagina29 december 2000

Dossier Midden-Oosten

Bomaanslagen
in Israël eisen
twee levens

Van onze buitenlandredactie
JERUZALEM/CAIRO – Premier Barak van Israël heeft gisteren na twee nieuwe aanslagen op Israëliërs totale afgrendeling van de Palestijnse gebieden bevolen. In Tel Aviv vielen gisteren bij een bomaanslag veertien gewonden, terwijl in de buurt van de Gazastrook twee Israëlische militairen in een hinderlaag om het leven kwamen. Barak wil desondanks blijven pogen een vredesregeling met de Palestijnen te bereiken volgens het ontwerp van president Clinton.

Na het begin van de Palestijnse opstand in september had het leger al Palestijnse plaatsen afgesloten, maar hier en daar was nog verkeer in en uit de gebieden mogelijk. De totale afgrendeling zal de woede van de Palestijnen over de beperkingen vergroten.

In Tel Aviv raakten gisteren door een aanslag op een stadsbus veertien mensen gewond, van wie een ernstig. Voor de aanslag met een soort staafbommen stelde volgens Israël de Palestijnse verzetsbeweging Hamas zich verantwoordelijk. Maar later liet een beweging met de naam Saladin Brigade telefonisch weten de dader te zijn. Volgens de Israëlische radio reed de bus op het moment van de aanslag ter hoogte van het kantoor van de campagnestaf van de rechtse oppositieleider Ariel Sharon. Die neemt het 6 februari bij de verkiezingen op tegen de zittende premier Barak.

De militante Palestijnse Hamas-beweging ontkende aansprakelijkheid voor de aanslag in Tel Aviv, maar zei dat Israël meer van dit soort aanslagen kan verwachten.

Bij Sufa op de grens van Israël met Gaza kwamen twee Israëlische soldaten om in een hinderlaag. Volgens het Israëlische leger werd langs de weg een bom tot ontploffing gebracht waarna Palestijnse schutters het vuur openden op de soldaten. Er vielen ook twee gewonden. De pro-Iraanse Islamitische Jihad stelde zich verantwoordelijk voor de aanslag.

Nederlandse christen
Een van de twee omgekomen soldaten was een Nederlandse christen: Jonathan Vermeulen (29), een sergeant-majoor in de explosievenopruimingsdienst van de Israëlische grenspolitie. Zijn begrafenis heeft morgen in Israël plaats.

Aan de grens met Libanon hebben Israëlische soldaten gisteren stenen gooiende Libanese burgers beschoten. Hierdoor raakten vier Libanezen gewond onder wie een achtjarige jongen. Dat is vernomen uit bronnen binnen de Libanese veiligheidsdiensten. Een van de slachtoffers werd in een been geschoten toen hij op het punt stond een handgranaat door het grenshek te gooien. Een Libanees die naast hem stond drukte daarna snel de pen weer in de granaat terug, zeiden Libanese veiligheidsagenten.

Premier Ehud Barak bezwoer dat de daders van beide aanslagen zullen worden gepakt, maar dat hij zich niet van zijn streven naar vrede zal laten afhouden. Baraks kabinet aanvaardde kort voor de aanslagen Clintons ontwerp als „basis voor discussie.”

Barak ging gisteren in tegenstelling tot de Palestijnse president Arafat niet naar Sharm el Sheikh om met president Mubarak van Egypte te praten.

Zie ook:
Arabieren verdeeld over plan Clinton

Rabijnen en sjeiks werken aan vredesproces