Voorpagina 23 oktober 2000

Reactie op „dreigende taal” Arabische Liga

Barak kondigt pauze
in vredesproces aan

Van onze buitenlandredactie
CAIRO/JERUZALEM – De top van de Arabische Liga in Caïro heeft Israël gisteren veroordeeld, maar nam geen harde maatregelen. Premier Barak kondigde gisteren een pauze aan in het vredesproces. De Palestijnse leider Arafat verliet de Egyptische hoofdstad ontevreden en intussen gaan de bloedige onlusten onverminderd door.

De 21 Arabische staats- en regeringsleiders hekelen Israël voor zijn „barbaarse daden” tegen de Palestijnen. Zij schrijven in een slotverklaring: „Israël is verantwoordelijk voor het herleven van de spanning en het geweld in het gebied” en „Israël heeft het vredesproces omgevormd tot oorlog tegen het Palestijnse volk.”

Van verdere normalisering van de banden met Israël kan voorlopig geen sprake zijn. Toch blijven de landen streven naar een rechtvaardige en permanente vrede met de Joodse staat. Bestaande vredesakkoorden van Egypte en Jordanië met Israël worden dan ook niet verbroken.

De Israëlische regering verwerpt de „taal van dreiging” van de Arabische top. Barak maakte gisteren na een zitting van zijn kabinet bekend dat hij een pauze inlast in het vredesproces omdat in strijd met de afspraken van de eerder gehouden top in Sharm el-Sheikh er nog steeds geen eind is gekomen aan het geweld van Palestijnse zijde. De pauze duurt volgens een woordvoerder van de regering totdat er een eind komt aan de voortdurende onrust in de Palestijnse gebieden.

Verzet
De pauze in het vredesproces die Barak heeft aangekondigd roept binnen de Israëlische regering verzet op. Waarnemend minister voor Buitenlandse Zaken Ben-Ami zei dat Israël zich verder in gesprekken moet inzetten voor de vrede. Volgens de Israëlische media verzetten ook andere ministers zich tegen het bevriezen van het vredesproces. De Palestijnse minister van Planning, Nabil Shaath, noemde het voornemen van Barak „een nieuwe escalatie van de situatie.”

Intussen lijkt de Israëlische premier er haast mee te gaan maken een regering van nationale eenheid te vormen. Hij heeft een team van onderhandelaars aangewezen die de rechtse Likud-fractie in een nieuwe regeringscoalitie moet betrekken. De partijen praten daar vandaag over. Barak zou voor het einde van de week een akkoord met Likud willen sluiten.

De onrust in de Palestijnse gebieden lijkt voorlopig nog niet voorbij. Israëlische gevechtshelikopters namen gisteravond de buitenwijken van Bethlehem en Beit Jalla op de Westelijke Jordaanoever met raketten onder vuur. Israël reageerde op voortdurende beschietingen van de Joodse nederzetting Gilo ten zuiden van Jeruzalem door Palestijnen. Het Israëlische leger heeft vanmorgen aangekondigd Beit Jalla te zullen omsingelen.

Bronnen bij plaatselijke ziekenhuizen hebben geen melding gemaakt van dodelijke slachtoffers. Wel zou een tiental Palestijnse kinderen in shocktoestand zijn opgenomen.

Bij eerdere botsingen met het Israëlische leger op de Westoever en in de Gazastrook zijn zaterdag en gisteren zeker zeven Palestijnen omgekomen en meer dan honderd gewonden gevallen. In de Gazastrook kwamen op twee verschillende plaatsen een 14-jarige en een 16-jarige jongen om het leven. Op de Westoever vielen in totaal vijf doden in Hebron, Ramallah en Jenin.

Teleurgesteld
Yasser Arafat verklaarde na afloop van de bijeenkomst van de Arabische Liga teleurgesteld te zijn. Hij vindt de besluiten te zwak en betreurt vooral het feit dat de Palestijnen niet onmiddellijk financiële hulp krijgen. „Wij hebben direct geld nodig, maar de Arabische ministers van Financiën komen pas over een maand bijeen voor de instelling van het ”mechanisme voor financiële hulp” dat de top wil, en dat is te laat”, aldus een hoge Palestijnse functionaris. De Libische delegatie had zaterdag Caïro verlaten uit protest tegen het uitblijven van sancties tegen Israël.

De eerste topontmoeting van Arabische leiders sinds 1996 werd niet helemaal zonder concrete maatregelen afgesloten. Zo wordt de VN gevraagd om de vorming van een internationale vredesmacht ter bescherming van de Palestijnen. Daarnaast wordt de volkerenorganisatie verzocht een internationaal tribunaal te vormen dat Israëliërs moet berechten voor gepleegde „oorlogsmisdaden in bezet Arabisch gebied.”

Verder komen er op initiatief van Saudi-Arabië twee steunfondsen van in totaal 1 miljard dollar (ongeveer 2,6 miljard gulden) voor de Palestijnen. Hiervan is 200 miljoen dollar bestemd voor nabestaanden van Palestijnse slachtoffers. Met de overige 800 miljoen moet de Arabische en islamitische identiteit van Oost-Jeruzalem worden behouden en versterkt.

De uitkomst van de top in Caïro is door Jeruzalem niet alleen in negatieve bewoordingen begroet. Barak prees de Egyptische president Mubarak voor zijn grote inspanningen „om een evenwichtige benadering te handhaven.”

Zie ook:
Dossier Israël

Duitse Joden verlangen naar normaliteit

CvI krijgt 40.000 handtekeningen voor Jeruzalem

Gebed voor Israël voor de troon