Kerk en Godsdienst 23 oktober 2000

Het Zoeklicht belegt toogdag rond thema ”Verzoening”

Gebed voor Israël voor de troon

Van onze kerkredactie
BARNEVELD – „Mijn hart krimpt ineen als ik in de profetie lees wat Jeruzalem zal moeten ondergaan. Maar wij”, zei Feike ter Velde zaterdag in Barneveld tijdens de toogdag van Het Zoeklicht, „zullen God gevangen houden in Zijn beloften, we zullen biddend staan voor Zijn troon. En God zal komen en voor Israël strijden.”

De toogdag stond in het teken van ”Verzoening”. Hoewel dat in het middaggedeelte pas werd toegespitst op Israël, kwam de positie van het Joodse volk ook tijdens de toespraken in het morgengedeelte naar voren.

De vier sprekers tijdens de toogdag hebben allen hun sporen verdiend in de evangelische beweging. „Dit is geen bewuste keuze”, licht Zoeklicht-voorzitter H. Morren, zelf hervormd, desgevraagd toe. Wel heeft Het Zoeklicht in baptistenkring veel sympathisanten, legde hij uit.

Morrens voorganger, ds. Jac. Schouten, zette de toogdag in met een toespraak over actuele discussies rond verzoening. De baptistenpredikant noemde het „tragisch” dat de kerk zo weinig in beweging komt als het hart van het Evangelie ter discussie staat. „Laat deze dag worden tot een appèl, opdat we mogen beleven dat Gods gemeente in actie komt.”

Verzoening staat tegen de achtergrond van het „diep ingrijpende drama” in het paradijs waar de mens in zonde viel en in het kamp van de vijand terechtkwam, zei ds. Schouten. Als hart van het Evangelie noemde hij dat „de Heiland mijn schuld betaald heeft.” Tegenstand hiertegen wordt „geregisseerd vanuit de afgrond”, aldus ds. Schouten. En ze heeft een „geweldige teruggang” in het kerkelijk leven tot gevolg.

Ds. J. A. Malgo uit Enschede spitste het thema persoonlijk toe. „Vlucht naar het kruis op Golgotha”, riep hij op, „want daar heeft de verzoening van Gods kant plaatsgehad.”

De ruim 2000 bezoekers van de toogdag kregen tot tweemaal toe gelegenheid om tijdens samenzang naar een nazorgruimte te gaan. „Kies heden wie gij dienen zult”, zei ds. Th. Niemeijer, de opvolger van ds. Malgo in de vrije baptistengemeente Enschede. „Mag ik u in de naam van Christus vragen om in de nazorgruimte te knielen bij het kruis van Jezus? Grijp moed, neem vandaag een beslissing.”

Tegen Israël
Feike ter Velde, eindredacteur van Het Zoeklicht, benadrukte dat God een „verbond heeft met Israël. Jezus en Israël hebben altijd bij elkaar gehoord. Als u dus aan Israël komt, komt u aan de grote Zoon van Israël, Jezus Christus.”

Ter Velde zei het te betreuren dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties Israël heeft veroordeeld wegens „geweld dat niet anders was dan pure zelfverdediging om te overleven. Dan weet u tevens dat het waar is wat de profeet zei, dat alle volken zich tegen Israël zullen keren.”

De Zoeklicht-redacteur bracht Israël ook in verband met het thema verzoening. „Hun verwerping is de verzoening der wereld”, citeerde hij Romeinen 11:15. Omdat Israël met Christus verbonden is, is hun verwerping tot verzoening, legde Ter Velde de tekst uit. „Dit is een Messiaans geheimenis die 2000 jaar weggeëxegetiseerd is. Maar het staat er.”

Zoeklicht-redacteur drs. J. van Barneveld vindt het „machtig” een tijd mee te maken waarin „we de Bijbel naast de krant kunnen lezen.” Er gaan in deze tijd „bosjes profetieën” in vervulling, zei de voorganger van een huisgemeente in Cothen. Dat komt doordat de toekomst „tot in de kleinste details in het Woord is vervat.”

Van Barneveld vroeg aandacht voor de rol van de toogdaggangers in het wereldgebeuren. „We zijn geneigd toeschouwers te zijn, maar we zijn meespelers, hoofdrolspelers in de ontwikkeling van het profetisch Woord.”

De laatste weken maakte de Zoeklicht-redacteur „razendspannende tijden” mee. „Zou er oorlog komen, een wereldoorlog? Zou de strijd tussen God en Magog ontbranden? Zijn we er klaar voor als het Koninkrijk Gods voor Israël komt?”

Eindstrijd
Van Barneveld noemde het, net als eerder op de dag ds. Schouten, opvallend dat zo veel wereldleiders de besprekingen tussen Israël en de Palestijnen in het Egyptische Sharm el-Sheik bijwoonden. „Op de Molukken zie je ze niet. In Sierra Leone of Liberia ook niet. Alleen als er een paar stenen gooiende Palestijnen rondlopen, rennen alle volken naar Sharm el-Sheik.” Van Barneveld had daar een verklaring voor. „De hele wereld voelt aan, hoewel men het niet weet, dat het daar in Israël gaat gebeuren. Daar ontrolt zich het eindgebeuren. En u wordt ingeschakeld in deze eindstrijd.”

We leven in een overgangstijd, analyseerde Van Barneveld het wereldgebeuren. „De tijd komt zeer spoedig dat de gemeente van Christus de fakkel zal overdragen aan Israël. En via Israël gaat het uiteindelijk om de verzoening van de wereld. Dat gaat razendsnel, want er komen er dagelijks tienduizenden tot geloof.” De strijd om het komende Koninkrijk is de laatste weken zelfs in een „enorm beslissend stadium” gekomen, schatte Van Barneveld in.