Voorpagina 17 oktober 2000

Akkoord over internationaal onderzoek

Staakt-het-vuren
Israël en Palestijnen

Van onze buitenlandredactie
SHARM EL-SHEIK – Israël en de Palestijnen zijn vanmiddag overeengekomen om met onmiddellijke ingang maatregelen te nemen tegen het geweld in de Palestijnse gebieden. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft dat bekendgemaakt aan het einde van het topoverleg in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheik.

De Israëlische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat legden zelf geen verklaring af en tekenden evenmin een overeenkomst. Ze zullen de mondelinge verklaring van Clinton als bindend beschouwen.

Barak en Arafat hebben volgens Clinton beiden toegezegd dat ze een oproep zullen doen om een einde te maken aan het geweld. De afgelopen twee weken zijn meer dan honderd doden gevallen en ook vandaag vielen er weer een dode en gewonden.

De twee partijen stemden ook in met een onderzoek naar het losbarsten van het geweld ruim twee weken geleden. De Verenigde Staten zullen het onderzoek leiden en VN- secretaris-generaal Kofi Annan wordt erbij betrokken. Arafat had een internationaal onderzoek geëist en lijkt op dat punt een concessie te hebben gedaan. Barak eiste dat de VS het onderzoek zouden uitvoeren.

Israël heeft verder toegezegd dat de afsluiting van de Palestijnse gebieden door het Israëlische leger ongedaan wordt gemaakt en dat het Palestijnse vliegveld in Gaza weer wordt geopend.

Waarde
Barak zei dat de waarde van de overeenkomst nog moet blijken. „De komende dagen zullen uitwijzen of we nog steeds een partner hebben”, zei hij, verwijzend naar het Israëlisch-Palestijnse 'partnerschap' in het vredesproces.

De Egyptische president Hosni Mubarak erkende dat het resultaat van de topontmoeting mogelijk niet tegemoet komt aan de verwachtingen. „Het is een eerste stap op weg naar de hervatting van het vredesproces”, zei hij. Clinton benadrukte dat er belangrijke toezeggingen zijn gedaan, maar dat niemand zich illusies moet maken over de problemen die nog niet zijn opgelost.

Waarschuwing
Volgens Annan was het overleg zwaar, omdat de emoties hoog opliepen en het wantrouwen van beide partijen groot is. De VN-secretaris-generaal waarschuwde zowel Israël als de Palestijnen om geen geweld meer uit te lokken door middel van verklaringen.

De Israëlische minister van buitenlandse zaken Shlomo Ben Ami gaf Arafat de schuld van het feit dat er geen vergaander overeenkomst kon worden bereikt. Arafat zou hebben geweigerd de Palestijnen op te roepen om het geweld te beëindigen.

Barak en Arafat hebben tijdens de top alleen met bemiddelaars als Clinton en Mubarak gepraat en niet met elkaar.

Update dinsdag 17 oktober 15.25 uur

Zie ook:
Dossier Israël

Onlusten werpen schaduw over top in Sharm el-Sheik

Ontvoerde Israëliër in ogen Hezbollah spion