Voorpagina 12 augustus 2000

Zie ook: PvdA: Ontmoedig het reizen op Joegoslavië

Joegoslavië straft voor illegale grensoverschrijding

Vier Nederlanders
reeds veroordeeld

DEN HAAG – De vier Nederlandse gedetineerden in Joegoslavië blijken al veroordeeld te zijn tot een gevangenisstraf van dertig dagen wegens illegale grensoverschrijding. De straf, opgelegd door een administratieve rechtbank, loopt omstreeks 18 augustus af.

Daar bovenop worden ze verdacht van zware criminele misdrijven. Het strafrechtelijk onderzoek hiernaar is nog gaande. Er is nog geen formele aanklacht opgesteld. De Nederlandse ambassade heeft dat vernomen van een van de Joegoslavische advocaten van de familieleden van de gedetineerden, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren.

Ook heeft het Joegoslavische ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade de vier gevangenen mag bezoeken. Deze informatie staat in een nota die de Joegoslavische autoriteiten aan de Nederlandse ambassade hebben overhandigd. Daarnaast is meegedeeld dat de gedetineerden in een rechtbank in Belgrado vastzitten en dat ze spoedig zullen worden voorgeleid aan de onderzoeksrechter in die stad.

Zaakgelastigde K. Klompenhouwer zal de vier bezoeken. Nederland hoopt dat familieleden hem mogen vergezellen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht dat het bezoek op korte termijn zal plaatshebben.

Protest
De Nederlandse regering is zeer slecht te spreken over de handelwijze van de Joegoslaven. Klompenhouwer heeft protest aangetekend bij het Joegoslavische ministerie van Buitenlandse Zaken over het feit dat de vier zijn veroordeeld zonder tussenkomst van een door henzelf gekozen advocaat en dat de ambassade niet is geïnformeerd over de straf.

Ook wil Nederland informatie over de redenen voor de arrestatie en de omstandigheden waaronder die plaatshad en de omstandigheden waaronder de vier worden vastgehouden. Verder moeten de Joegoslavische autoriteiten ophelderen waarom de arrestatie pas na drie weken is gemeld.

Bij de bekendmaking van de arrestatie, op 31 juli, meldden de Joegoslavische autoriteiten dat de vier mannen waren opgepakt omdat ze plannen hadden om president Milosevic te ontvoeren of vermoorden.

Voltallig diplomatenkorps
Nederland heeft sindsdien alles in het werk gesteld om in contact te komen met de gevangenen. Daarbij is een scala aan internationale wegen bewandeld. De Joegoslavische vertegenwoordiger in Nederland is twee keer op het matje geroepen, het Rode Kruis in Belgrado is ingeschakeld en namens het voltallig diplomatenkorps in Belgrado heeft de Spaanse ambassadeur het Joegoslavische ministerie van Buitenlandse Zaken gewezen op naleving van het Verdrag van Wenen. Daarin is het recht op bezoek aan gevangenen in het buitenland vastgelegd. Ook de Verenigde Naties wezen Joegoslavië erop dat internationale verdragen nageleefd dienen te worden.

De ouders van een van de vier Nederlanders hebben met bemiddeling van de Nederlandse ambassade een advocaat voor hun zoon gevonden. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde noch de naam van de zoon, noch de naam van de advocaat noemen.

Zie ook:
Herfkens ergert zich aan rol Joegoslavië - 9 augustus 2000

Belgrado geeft Britten bezoekrecht - 5 augustus 2000

Joegoslavië pakt opnieuw „spionnen” op - 4 augustus 2000

"Nederland krijgt snel toegang tot vier arrestanten" - 3 augustus 2000

Den Haag verbolgen op Joegoslavië - 2 augustus 2000

"Nederlanders wilden Milosevic doden" - 1 augustus 2000