Financiën en Economie 23 augustus 2000

Keursteen zet „kanon” op broers Baan

Van Hoeven verzamelt
700 boze beleggers

Van onze redactie economie
RIJSWIJK – De gebroeders Baan zouden een fonds moeten oprichten voor gedupeerde beleggers in Baan-aandelen. Dat zegt voorzitter M. C. van Hoeven van Stichting De Keursteen. Inmiddels hebben zich zo'n 700 boze beleggers spontaan bij hem gemeld. Ten minste de helft van hen komt uit reformatorische kring.

Onder de aanmeldingen zouden zich ook personeelsleden van het softwareconcern uit Barneveld bevinden. De Keursteen wil de broers Jan en Paul Baan aanklagen voor „onbehoorlijk bestuur, misleiding of valsheid in geschrifte c.q. medeplichtigheid daaraan” voor de periode waarin zij aan het roer van het softwarebedrijf stonden. Om de twee voormalige Baan-directeuren voor het gerecht te dagen heeft De Keursteen advocaat A. Moszkowicz ingeschakeld, die onlangs ook de belangen van Desi Bouterse behartigde.

Van Hoeven legt kritiek over de keus voor deze advocaat naast zich neer. „We hebben een comité gevormd van mensen uit reformatorische kring. Zij hebben vervolgens gezegd: We zetten er een kanon op, en kozen voor Moszkowicz. Dat komt niet uit mijn koker.”

Beleggers die zich hebben aangemeld krijgen vandaag een mailing met informatie over de verdere procedure. Degenen die willen meedoen aan een proces moeten zich voor 1 september (opnieuw) aanmelden. Enkele gedupeerde beleggers hebben om principiële redenen verklaard niet mee te willen doen aan een proces.

De fraudeonderzoeker zegt inmiddels de wereld over te reizen om materiaal te verzamelen. De reiskosten –„tienduizenden guldens”– en de proceskosten –„vele tonnen”– worden betaald door de mensen die meedoen aan het proces.

De negen pensioenfondsen die zich eerder bij de stichting zouden hebben aangemeld, heeft Van Hoeven afgezegd. „Als er straks geld wordt uitgekeerd, wordt de spoeling voor de kleine beleggers zo dun.” Namen van deze pensioenfondsen weigert hij te noemen.

Van Hoeven zegt op een wonder te hopen. „'t Zou mooi zijn als de gebroeders Baan een fonds zouden oprichten om gedupeerden tegemoet te komen. Er zitten heel schrijnende gevallen tussen. Mensen die bijvoorbeeld 80.000 gulden of een miljoen hebben verloren.”

Kritiek dat hij de kwestie op de persoon speelt, deert hem niet. Van Hoeven zegt slechts „te vertolken” wat op zijn kantoor binnenkomt. „Het is bekend dat ik van mijn hart geen moordkuil maak. Maar we bidden dagelijks voor de gebroeders Baan. En voor de gedupeerden. Dat ze niet verhard en verbitterd worden.”

Verantwoordelijk
Jan Baan wil op dit moment niet reageren. Eind juli wees de oud-Baan-topman in een interview met deze krant de scherpe kritiek van beleggers van de hand. Baan stelde dat hij al twee jaar bij het softwareconcern weg is en daarom niet verantwoordelijk is voor de gang van zaken bij de onderneming. Bovendien heeft hij „nooit iemand” gevraagd geld te steken in Baan.

Zie ook:
Baaninvestors ziet kans voor belegger - 22 augustus 2000

„Ons is het mes op de keel gezet” - 18 augustus 2000

Moszkowicz werkt aan claim tegen gebroeders Baan - 11 augustus 2000

Beurs haalt Baan Company uit AEX-index - 4 augustus 2000

Achthonderd banen op de tocht bij Baan - 3 augustus 2000

ING kan verlies op Baan wellicht toch aftrekken - 1 augustus 2000

Baaninvestors breekt met groep ontevreden beleggers - 31 juli 2000

Relevante websites:
Baan Company

Invensys

Stichting Toezicht Effectenverkeer

Amsterdam Exchanges