Binnenland

Vorige levering

Zie ook: Automobiliteit: zelf bewegend

Bumper aan bumper

Door N. Sterk
DRIEBERGEN – Met de groei van het aantal files neemt ook de behoefte aan verkeersinformatie toe. Twee keer per uur vanuit Driebergen inbreken na het radionieuws is vaak niet meer voldoende om op tijd te laten horen dat het verkeer bij een volgend knooppunt vaststaat. Over een aantal jaren krijgt elke weggebruiker zijn verkeersinformatie op maat geleverd.

Als het geheugen van ir. P. Potgraven, hoofd Traffic Information Centre-Nederland (TIC), goed werkt, is de eerste echte centrale voor verkeersinformatie inmiddels 26 jaar oud. De fileberichten, sinds mensenheugenis voorgelezen door wat inmiddels “Driebergen” heet, horen zo ongeveer bij het 'behang' van elke auto. Ary Koot, Jelles Bode, Gert Jongkind, Lucia Meering, Frieda Chevalier: niemand ziet ze, maar bijna iedereen 'kent' ze. Het hele- of halve-uurs nieuwsbericht is niet compleet zonder hun toevoeging.

De ANWB, het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en Rijkswaterstaat broedden al enige tijd op mogelijkheden om de krachten te bundelen op het gebied van verkeersinformatie. „Jammer dat er drie clubs met hetzelfde bezig zijn. Dat moet beter kunnen, zeiden ze”, zegt Potgraven.

Parallel aan die gevoelens verscheen in het najaar van 1995 de beleidsnota Reisinformatie van Verkeer en Waterstaat, met daarin een vergelijkbaar pleidooi. De ANWB besloot uiteindelijk niet mee te doen met het inwinnen en bewerken van informatie, maar zijn rol te beperken tot distributie.

Tien seconden
In de eerste helft van 1997 werd ervaring opgedaan met een prototype van zo'n gezamenlijk Traffic Information Centre (TIC). Gisteren, 2 maart, werd een volgende stap gezet. Het zogenaamde TIC-A geeft nu met slechts tien seconden vertraging –via de fax duurde het de nodige minuten voor alle 'klanten' waren bereikt– de verkeersinformatie volledig automatisch en digitaal door aan afnemers in alle windstreken: ANWB, KLPD, radio- en tv-zenders, GSM-informatie Nederland, het ANP en RDS/TMC.

Dat laatste staat voor Radio Data System/Traffic Message Channel, een digitaal signaal dat alleen automobilisten met een speciale autoradio aan boord kunnen ontvangen. Het geeft meer actuele gegevens dan de gewone radio-verkeersinformatie. „Het RDS/TMC is al sinds 1 januari van dit jaar in de lucht, maar daar is weinig ruchtbaarheid aan gegeven, omdat er nog heel weinig ontvangers zijn geïnstalleerd”.

„Een speciale decoder vertaalt de gecodeerde verkeersinformatieberichten die met het FM-signaal worden meegestuurd. Je kunt aan deze ontwikkelingen zien dat de verkeersinformatie steeds specifieker zal worden, tot die uiteindelijk per weggebruiker kan worden verstrekt. Aan collectieve informatie is niets te verdienen, aan op maat geleverde gegevens straks wel”, zegt Potgraven.

„De “in-car”-apparatuur zal een hoge vlucht nemen. Routenavigatiesystemen gaan de weg wijzen in het verkeer, waarbij ze gebruikmaken van de meest actuele verkeersinformatie”.

Spitsgidsen
Het inwinnen van de filegegevens gebeurt op dit moment voor 70 procent via de detectielussen in het wegdek. De rest wordt aangeleverd door de KLPD, Rijkswaterstaat en weggebruikers die mobiel bellen. „Meneer Flipse uit de buurt van Gouda is zo'n vaste beller, die rijdt elke dag de A12 en de A2-zuid. Ik bel zelf ook regelmatig naar Driebergen. Voor de toekomst denken we na over een soort vaste club van spitsgidsen, of hoe we ze ook zullen noemen. Het gat tussen 70 en 100 procent automatische detectie moet echter nog wel kleiner worden. De precieze filelengte blijkt voor een leek namelijk moeilijk te schatten en de informatie komt vaak te laat binnen om nog zinvol te kunnen zijn. Een lus blijft liggen waar ze ligt en de gegevens zijn exact”.

Het streven is om vanaf mei de TIC-centrale in de Utrechtse wijk Kanaaleiland gereed te hebben. „TIC zal de informatie niet zelf distribueren onder de weggebruikers. Dat zal gebeuren door de zogenaamde service providers, informatiedistributeurs die de verkeersinformatie in allerlei verschijningsvormen aan de (aanstaande) weggebruiker aanbieden”.

TIC zal op den duur worden geïntegreerd in de nieuwe landelijke verkeerscentrale bij Oudenrijn. „De KLPD levert gegevens aan, maar wordt tegelijkertijd ook een klant van ons”.

Dit is het derde deel in een serie over filebestrijding.