Vergevorderd plan voor christelijk woonzorgcentrum in Apeldoorn
Er zijn vergevorderde plannen voor de vestiging van een „Bijbels genormeerd” woonzorgcentrum in Apeldoorn.
Dat bevestigt Erik van den Brand, bestuurder bij Estea, een adviseur voor zorghuisvesting, dinsdag desgevraagd. Het christelijke woonzorgcentrum moet onderdak krijgen in het voormalige kantoor van de Belastingdienst aan de John F. Kennedylaan in Apeldoorn.
De bedoeling is dat het christelijke woonzorgcentrum 41 studio’s (kleinschalige appartementen) krijgt. Zo’n dertig daarvan zijn bestemd voor ouderen met dementie, de pakweg tien resterende studio’s zijn bedoeld voor mensen die herstelzorg nodig hebben. Verder moeten in het voormalige kantoor van de Belastingdienst in een woontoren ook 39 huurappartementen voor senioren komen. Henk de Waard, die ervaring heeft in reformatorische zorgwereld, is aangezocht als leidinggevende. Het woonzorgcentrum moet de naam Driesprang gaan dragen.
Streven is dat in 2024 de eerste ouderen er hun intrek nemen. Contracten met aannemer Nijhuis Bouw en projectontwikkelaar Explorius zijn getekend, zegt Van den Brand. „De bestemmingsplanprocedure loopt inmiddels. Mensen kunnen nog bezwaar maken, maar wij gaan ervan uit dat het goedkomt.”
Sfeer
Het „Bijbels genormeerde” woonzorgcentrum is een initiatief van diverse kerken uit de regio Apeldoorn. Het betreft de hersteld hervormde gemeente van Apeldoorn, de Apeldoornse Eben-Haëzerkerk (hervormde wijkgemeente), de hervormde gemeente van Beekbergen en de gereformeerde gemeenten van Apeldoorn, Beekbergen en Terwolde-De Vecht. „Wij vinden het belangrijk dat bijvoorbeeld ouderen met beginnende dementie in een veilige en herkenbare sfeer terechtkomen, een sfeer die ze kennen vanuit hun achtergrond. Dus dat er bijvoorbeeld ruimte is voor een weeksluiting, dat ze in een omgeving zijn waar een Bijbelse visie op het levenseinde klinkt en dat ze in een gemeenschapsruimte niet worden geconfronteerd met een televisie die keihard aan staat”, zegt Aalt Schouten, voorzitter van de stuurgroep waarin de diverse kerken participeren.
De financiering van de zorg komt van overheidszijde. Daarnaast willen de betrokken kerken zelf via donaties uit eigen kring en met vrijwilligers activiteiten voor de bewoners organiseren, zegt Schouten.
Zondagsrust
Het woonzorgcentrum wil ook de 39 appartementen in de woontoren verhuren. Ook daar moeten de bewoners zich „thuis voelen vanwege de christelijke sfeer, bijvoorbeeld wat betreft zondagsrust”, zegt Schouten. Huurders hoeven overigens niet per se christelijk te zijn.
Enquêtes tonen aan dat vanuit de kerken die bij het project betrokken zijn „veel belangstelling” is voor de diverse woningen in het woonzorgcentrum, zegt Schouten. Ook is er vanuit die kerken volgens hem animo om er te gaan werken. Mogelijk is er in het centrum ruimte voor zorgtaken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Krap tien jaar geleden probeerden Apeldoornse kerken een christelijk woonzorgcentrum van de grond te krijgen op het terrein van het voormalige Juliana-ziekenhuis. Dat ging toen niet door.