Binnenland
„Aandeel statushouders met uitkering stijgt fors”

Het aandeel statushouders dat een uitkering ontvangt, is in acht jaar tijd fors opgelopen, zo blijkt volgens De Telegraaf uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

ANP
beeld ANP ANTON KAPPERS
beeld ANP ANTON KAPPERS

Van de asielmigranten die tussen 2012 en 2019 vijf jaar in Nederland stonden ingeschreven, leefde 53 procent van de sociale voorziening (16.580 personen). In de periode 2004-2011 was dit 38 procent (14.970 personen).

Het gaat daarbij alleen om de leeftijdsgroep 18 tot 40 jaar, omdat bij 40-plussers ook AOW-gerechtigden in de CBS-cijfers worden meegeteld. Het werkelijke aantal vreemdelingen dat na vijf jaar gebruikmaakt van sociale voorzieningen ligt dus hoger, al deden de groepen die als laatste zijn binnengekomen het iets beter.

Dat de uitkeringsafhankelijkheid onder statushouders is gegroeid, is volgens migratieonderzoeker Jan van de Beek maar deels te verklaren door economische factoren. „Een grotere groep migranten komt tegenwoordig uit het Midden-Oosten en Afrika, waar het gemiddelde opleidingsniveau lager is. Uit onderzoek weten we dat scholing van invloed is op werkkansen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer