Dit artikel is partnercontent.

partnercontent

Geen enkele wanklank bij orgelmakerij Nijsse

Of je nu een orgel nieuw wilt laten bouwen of laten restaureren of intoneren, orgelmakerij Nijsse ín Oud-Sabbinge voert de klus naar tevredenheid uit. „Zelfs als een orgel alleen maar verplaatst hoeft te worden, staan wij voor klanten klaar”, vertelt eigenaar René Nijsse.

2 July 2018 12:09

Firma A. Nijsse & Zoon is al sinds 1947 orgelmaker. Met meer dan 70 jaar ervaring in de onderneming weet René inmiddels wel hoe een perfect orgel in elkaar zit. „Het staat of valt met de kwaliteit van het materiaal dat je gebruikt. Orgels bestaan voor een groot deel uit hout: het binnenwerk veelal van eiken, de orgelkassen van diverse houtsoorten. Al dat hout moet van de beste kwaliteit en goed gedroogd zijn, voordat je het verwerkt. Dat geldt ook voor het metaal van de pijpen -een legering van lood en tin- en voor het schapen- en runderleer in het instrument.”

Kennis en ervaring

Toch ben je er met het gebruik van topklasse materialen nog niet, zegt René. „Natuurlijk moet je ook voldoende kennis en ervaring in huis hebben. En dat hebben wij. Door het grote aantal orgels dat we onderhouden, kom je met veel instrumenten in aanraking. Je ziet en hoort hoe een orgel gemaakt is en kunt daar veel van leren. Door onze jarenlange ervaring kunnen we vrijwel meteen de oorzaak van het probleem aanwijzen en in bijna alle gevallen een passende oplossing bieden.”

Ook al gebruik je de beste materialen en heb je veel onderhoudservaring, dan nog leidt dat niet per definitie tot een tevreden klant, weet René. „Het is heel belangrijk om op een positieve wijze met de opdrachtgever samen te werken. Constructief meedenken en naar de beste oplossingen zoeken zijn daarbij sleutelwoorden.”

Harmonium

Renés klantenkring bestaat voornamelijk uit kerken en een enkele muziekschool. René: „Ze kloppen voornamelijk aan voor restauratie, onderhoud en het verplaatsen van orgels. Nieuwe orgels hoeven we helaas nog maar weinig te maken.”

Vergeleken met de oprichting van de zaak in 1947 is er heel wat veranderd, vertelt René. „Mijn vader was vooral bezig met de verkoop en reparatie van harmoniums. Veel protestantse gezinnen hadden er toen een in de huiskamer staan. Dat veranderde echter en van lieverlee zijn we ons helemaal op kerkorgels gaan toeleggen. Wat ook is veranderd, is het aantal stukken gereedschap dat je meeneemt op karwei. Vroeger waren het er veel minder en ze waren veel kleiner van afmeting. Nu heb je een auto vol met allerlei verschillende gereedschappen bij je.”

Tremulant

Nog steeds gaat René iedere dag met plezier aan de slag. „Steeds weer heb ik nieuwe uitdagingen. En overal ontmoet je aardige mensen! Een van de leukste opdrachten van de laatste jaren was een opdracht van de Kruiskerk in Diever. Een particulier had de kerk een nieuw orgel geschonken en dat moest ingeregeld worden. Ook leuk zijn opmerkingen van organisten die niet zoveel kennis van zaken hebben en tegen ons klagen dat bijvoorbeeld de tremulant of de koppel geen klanken voortbrengt. Logisch, want dat zijn speelhulpen.”

Zijn motivatie haalt René niet uit de inkomsten die zijn beroep met zich meebrengt. Hij vindt het vooral prachtig dat ‘zijn’ instrument gebruikt gaat worden in de erediensten. „Het houdt de lofzangen gaande. Lees Psalm 22 maar eens! Ik ben zelf ook organist en het is voor mij een uitdaging om steeds andere klanken en klankkleuren te laten horen die passen bij de liederen. Een orgel is en blijft een levend instrument. Ik hoop dat ik nog járen gezondheid en kracht mag krijgen om dat te bouwen, te restaureren en te onderhouden.”

Contact

Fa. A. Nijsse en Zn.

Ring 5

4471 PS Oud-Sabbinge

0113-58 11 75; 06-22 60 03 67

info@renenijsse.nl

Dit artikel is partnercontent. De inhoud valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van het Reformatorisch Dagblad.
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer