Dit artikel is partnercontent.
SKG: dé financier voor kerkelijk Nederland
„Het financieren van kerkelijke gemeenten en instellingen binnen protestants Nederland. Dat is waar we goed in zijn”, vertelt directeur Teun Copier van Stichting Kerkelijk Geldbeheer (SKG). „We doen het al meer dan vijftig jaar en kennen onze doelgroep dan ook door en door.”
Financieren is meer dan een zak geld lenen en ervoor zorgen dat die –met rente– zo snel mogelijk terugkeert. Tenminste, voor SKG, dé financiële instelling van protestants Nederland. Copier: „Wij vinden het heel belangrijk om mee te denken als dat gewenst is. Om het hele proces te begeleiden. Soms heeft een cliënt alles al op een rij en is er inderdaad alleen een geldbedrag nodig, maar meestal kan hij onze kennis en ervaring bij het investeringsvraagstuk goed gebruiken. Wij geven een eerlijk .”
Renoveren
Copier noemt het voorbeeld van een gemeente die haar kerkgebouw wil renoveren of herinrichten. „Wij helpen graag mee bij alle keuzes die gemaakt moeten worden. Niet alleen bij de vraag: ‘Hoeveel kunnen we lenen?’ Het is in deze casus ook goed om te analyseren wat het kerkgebouw en de gemeente precies nodig hebben. Welke materialen wil men aanschaffen? Zijn die echt allemaal nodig? Hoe zit het met de duurzaamheid ervan?”
Uiteindelijk is er natuurlijk wel een geldbedrag nodig om het project te realiseren, maar ook dan verstrekt SKG niet ‘zomaar’ een lening. Copier: „Vaak kan een gemeente of instelling van alles zelf regelen om de kosten te drukken. Denk aan het organiseren van een actie en aan onderhandse leningen bij gemeenteleden en aan het inzetten van vrijwilligers die bepaalde klussen zelf uitvoeren. Dat laatste werkt bovendien vaak erg samenbindend: mensen die op andere vlakken van hun gemeente nauwelijks actief zijn, steken dan opeens enthousiast hun armen uit de mouwen.”
Draaglast
Voor het bedrag dat overblijft, kan SKG een lening met de klant afsluiten. „Tegen een rente die onder de tarieven van andere geldverstrekkers ligt”, vertelt Copier. „Dat kunnen wij, omdat wij onze klanten goed kennen. We doen al meer dan een halve eeuw zaken met gemeenten, stichtingen en andere instellingen in de volle breedte van protestants Nederland. Dan weet je wel een beetje wat je van je klanten kunt verwachten.”
De SKG-directeur vindt het belangrijk om bij het afsluiten van de lening goed te kijken naar de draaglast van een kerk „De ene gemeente is wat dat betreft heel anders dan de andere. Communiceer daarbij goed naar de gemeenteleden, adviseren we altijd. Je kunt wel vertellen dat er 1 miljoen in 10 jaar nodig is, maar dat is voor velen te abstract. Zeg bijvoorbeeld liever hoeveel een gezin per week zou moeten bijdragen om het project te kunnen realiseren.”
Begeleiding
Na het verstrekken van de lening is de kous voor SKG niet af. Graag blijft de organisatie vanaf de zijlijn meelopen. „Als er financieringsproblemen zijn, helpen we graag om die op te lossen. Vaak is er nog van alles mogelijk. Tot nog toe is dat altijd gelukt: we hebben in onze geschiedenis nog nooit een lening hoeven op te zeggen!”
Op het gebied van kennis van gemeenten en instellingen in protestants Nederland en in haar begeleiding scoort SKG veel beter dan de doorsnee bank die gewoonweg niet zover kan gaan. Ook wat betreft haar tarieven is SKG zeer concurrerend. „Maar dat wil ik pas als laatste noemen”, aldus Copier. „Ik wil het winnen op het punt van de omgang met cliënten. Op het punt van begeleiding, begrip en communicatie.”
Diensten op een rij
Diverse financieringen (voor heel protestants kerkelijk Nederland)
SKG levert maatwerk met scherpe tarieven en gunstige condities. Cliënten kunnen onder meer terecht voor:
- de aankoop van een pastorie
- de nieuwbouw van een verenigingsgebouw
- een overbruggingsfinanciering
- de restauratie van een monumentale kerk
Stichting Kerkelijk Geldbeheer levert verder aan kerkelijke gemeenten binnen de Protestantse Kerk in Nederland diverse diensten op het gebied van en . Een kleine greep.
Rekening-courant
Met een rekening-courant bij SKG hebben kerkelijke gemeenten een prima product in handen voor de inkomende en uitgaande betaalstromen tegen minimale kosten.
SKG Cash
Kerkelijke gemeenten hebben nog steeds te maken met inkomsten in de vorm van contant geld. Het storten ervan brengt kosten met zich mee. Aan de andere kant maken bijvoorbeeld winkeliers kosten om aan wisselgeld te komen. Met SKG Cash worden deze twee groepen bij elkaar gebracht.
SKG Collect
Gemeenteleden kunnen op een makkelijke manier giften en toezeggingen doen of collectebonnen bestellen met behulp van de kerkelijke webwinkel. Deze maakt gebruik van de bekende betaalsystemen iDEAL en incasso. Heel handig is daarbij het gebruik van de Kerkgeld app.
Kerkelijke Internetspaarrekening
Voor de korte termijn heeft SKG de Kerkelijke Internetspaarrekening. Deze rekening heeft flexibele opnamemogelijkheden en vergoedt een variabele rente.
SKG Spaarcontract
Gemeenten met geld dat op korte termijn niet nodig is voor de exploitatie, kunnen ervoor kiezen om het geld vast te zetten op een SKG Spaarcontract tegen een vaste en hogere rentevergoeding.
Contact
Stichting Kerkelijk Geldbeheer
Vossenburchkade 69
2805 PC Gouda
0182-588000
info@skggouda.nl