Economie

Fruitteler lijdt tonnen schade door hagelbui

DODEWAARD. Het leek zo’n goed jaar te worden. Maar zondagavond laat trok een zware hagelbui over de boomgaard van Sander en Herman de Vree in Dodewaard. Met desastreus gevolg. Zeker 80 procent van de appels en peren is aangetast.

1 September 2015 12:00Gewijzigd op 15 November 2020 21:25
DODEWAARD. De hagel van zondagavond heeft veel appels in de boomgaard van Sander de Vree beschadigd.  beeld VidiPhoto
DODEWAARD. De hagel van zondagavond heeft veel appels in de boomgaard van Sander de Vree beschadigd.  beeld VidiPhoto

Gisteren nam vader Sander (54) de schade in ogenschouw. Hij is enorm geschrokken. „In heel veel vruchten zitten gaatjes en deukjes. We hebben een gigantisch probleem.” De hagel kwam op een kritiek moment. „Het fruit is bijna rijp. Volgende week zouden we gaan plukken, te beginnen met de conferenceperen. We zijn van plan de oogst op te slaan in onze koelcellen, maar dat wordt riskant”, zegt de fruitteler.

Fruit met hagelgaatjes is volgens De Vree niet meer voor verse consumptie te verkopen. „Vroeger lag het als klasse 2 in de winkel, maar de consument wil het niet meer. Het gaat nu de appelmoes in. Daar levert haast niets op.”

Hij hoopt dat de appels die alleen deukjes hebben opgelopen, zich de komende weken nog wat kunnen herstellen. De appeloogst vindt in oktober plaats. Dan pas zal duidelijk worden hoe groot de schade daadwerkelijk is.

De Vree bewaart zijn appels en peren soms wel een jaar, om te kunnen profiteren als de prijzen hoog zijn. Maar langdurige bewaring is er dit jaar zeker niet bij. Fruit dat onderhuids beschadigd is, gaat gemakkelijk rotten, legt hij uit. „Dan wordt de rest van een partij ook aangetast. Dat risico wil ik niet lopen. Ik denk dat we in januari al moeten starten met het ruimen.”

Juist dit jaar zijn de verwachtingen van de Nederlandse fruittelers hooggespannen. Iedereen rekent op hoge prijzen, omdat de Europese oogst lager uitpakt dan normaal. En de Betuwse boomgaarden hingen vol met prachtige vruchten. De Vree schat dat hij tussen de 200.000 en de 400.000 euro aan inkomsten misloopt. Verzekerd tegen de schade is hij niet. Uit principiële redenen. „Maar ook al heb je die niet, zo’n verzekering kan nauwelijks uit.”

Toch wil De Vree niet pessimistisch zijn. „Ik ben al meer dan dertig jaar fruitteler en we zijn nog nooit een cent tekortgekomen. Onbeschadigd fruit zal zeker een beste prijs opbrengen.”

De hagelbuien hebben ook in Zeeland en de Bommelerwaard schade veroorzaakt. De ernst daarvan verschilt van plaats tot plaats. Een woordvoerder van hagelschadeverzekeraar OFH laat in de vakpers weten dat de taxaties over enkele dagen beginnen, omdat de schade aan het fruit dan beter zichtbaar is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer