Gezondheid

Warme voeten, aambeien en ‘lekkende’ vullingen

Mijn nachtrust wordt dikwijls verstoord (zelfs ’s winters!) vanwege verschrikkelijk brandende (warme) voeten, terwijl ze niet zo aanvoelen. Meestal begint dit een uur nadat ik naar bed ben gegaan. Als ik uit bed ga verdwijnt het gevoel en ook overdag heb ik geen last. Wat kan hiervan de oorzaak zijn en is er wat aan te doen?

17 December 2010 13:22Gewijzigd op 14 November 2020 12:57

Afhankelijk van uw leeftijd zijn er verschillende oorzaken. De meeste klachten op dit gebied hoor ik van mensen van middelbare en oudere leeftijd. Het is bekend dat ziekten zoals diabetes mellitus (‘suiker’) deze klachten veroorzaken.

Er is dan schade aan de kleine gevoelszenuwen van met name de benen ontstaan, hoewel ook de handen mee kunnen doen. Deze klachten kunnen eveneens optreden na behandeling met chemotherapie, maar ook spontaan. Er is dan sprake van polyneuropathie. Zijn de voeten ook rood en opgezet, dan spreekt men van erythromelalgie.

Behandeling is mogelijk, maar de resultaten zijn meestal teleurstellend. Vaak zijn de bijwerkingen van de toegediende medicamenten erger dan de kwaal. Soms kan behandeling helpen. Het middel gabapentine wordt hier wel voor gebruikt. Ik adviseer echter eerst goed onderzoek door uw arts te laten doen, alvorens behandelingen te proberen. Bent u verder gezond, dan zou u een homeopathisch consult kunnen overwegen.

J. Huisman, huisarts


Aambeien bezorgen mij veel overlast. Het laatste stuk darm is uitgezakt. In februari zijn er elastiekjes om de aambeien aangebracht. Dat helpt niet. Mijn ontlasting is goed, niet hard of dik. Wat raadt u aan als vervolgtraject om hiervan af te komen?

Aambeien komen veel voor en degenen die bij de huisarts komen, vormen maar een klein deel van degenen die er last van hebben. Er zijn twee aandoeningen die aambeien worden genoemd. De aambeien die drukgevoel, bloedverlies of jeuk geven, zijn uitstulpende plooien van de endeldarm. De (zeer) pijnlijke uitstulping bij de anus, die ook aambei genoemd wordt, is een stolsel in een uitgezette ader rond de anus.

De behandeling van de laatste is soms chirurgisch: de aambei wordt opengesneden en het stolsel verwijderd. Dit gebeurt bij veel pijn. De andere mogelijkheid is insmeren met een speciale zalf waardoor de aambei wordt verdoofd. Na een paar dagen verschrompelt hij tot een litteken.

De slijmvliesplooien uit de darm worden allereerst behandeld met middelen die de ontlasting soepeler maken en met eventueel jeuk bestrijdende zalven. Zijn ze hardnekkig, dan kan er een elastiekje om de darmplooi geschoten worden; hierdoor verdwijnt de aambei na een aantal weken. Als niets helpt, zal een operatie van de aambeien nodig zijn.

J. A. Spaan, huisarts


De laatste jaren zijn bij mij vier oude vullingen vernieuwd omdat ze gaan ‘lekken’. Dat resulteerde twee keer in een wortelkanaalbehandeling vanwege een ontstoken zenuw. De twee kiezen moesten uiteindelijk getrokken worden omdat niet de hele zenuw kon worden verwijderd door vergroeiing van wortelpunten. Ik ben bang voor herhaling. Wat kan de oorzaak zijn? Speelt de werkwijze van de tandarts mogelijk een rol?

Het moment waarop u uw tandarts raadpleegde, is mij niet bekend. Was het in verband met pijnklachten of periodiek onderzoek? De tandarts constateerde (al of niet via een röntgenfoto) dat er bij vier tanden/kiezen een nieuwe restauratie nodig is. Ten gevolge daarvan kreeg u zo veel pijn dat uiteindelijk besloten werd twee elementen endodontisch te behandelen (zenuwbehandelingen).

Helaas niet met gewenst resultaat. U behoeft echter niet bang te zijn voor herhaling. Wel is van belang dat er van tevoren aan de hand van een röntgenfoto goed met u overlegd wordt. Mogelijk is een verwijzing naar een in zenuwbehandelingen gespecialiseerde tandarts (een tandarts-endodontoloog) een optie.

A. van Horssen, tandarts

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer