Binnenland

Het einde van de legende Sirius

AMSTERDAM (ANP) – Oud-bemanningsleden van de Sirius, het beroemde actieschip van Greenpeace, komen vrijdag bij elkaar op de NDSM-werf in Amsterdam om afscheid te nemen van ‘hun’ schip. Greenpeace heeft de Sirius onlangs in de verkoop gezet, en verwacht dat het nog voor het einde van het jaar in handen komt van een nieuwe eigenaar. Minstens honderd bemanningsleden uit heel Europa worden vrijdag verwacht.

11 November 2010 20:53Gewijzigd op 14 November 2020 12:29
De Sirius staat in de verkoop. Foto ANP
De Sirius staat in de verkoop. Foto ANP

De Sirius heeft een warm plekje in het hart van Leo Bersee, die van 1989 tot 1998 als stuurman op het schip voer. Volgens hem geldt dat ook voor het publiek. „De Sirius is het gezicht van Greenpeace; het is een legende”, zegt Bersee.

Het definitieve afscheid betekent veel voor de mensen die ooit meevoeren op de Sirius, zegt de vroegere stuurman. „Die mensen zaten drie maanden achter elkaar op dit schip; het was heel intensief”, zegt Bersee. „Ze hebben hier geleden, gehuild, gekotst, gelachen en gefeest. Dan bouw je wel een band op met zo’n schip.”

De Sirius, die in 1950 werd gebouwd, deed oorspronkelijk dienst als loodsboot, totdat Greenpeace het in 1981 kocht en ombouwde tot actieschip. Het 46 meter lange vaartuig bood plaats aan veertig bemanningsleden. Het schip was in heel Europa actief en kwam daar waar de milieuactivisten wilden protesteren tegen afvaldumping en de walvisvaart. Zo gebruikte Greenpeace de Sirius bij een protestactie in de Noordzee tegen het dumpen van giftig afval door een Engels schip en in Scandinavië en Frankrijk was het schip betrokken bij de actie tegen transporten van kernafval.

In 1997 besloot Greenpeace het schip al eens te verkopen. Het schip was te ouderwets en te traag om achter schepen aan te varen, vond de milieuorganisatie. „Een motor van 60 jaar oud heeft onderdelen die niet te vervangen zijn. Als daar iets kapotgaat, moet de bemanning het zelf repareren. Dat kan maanden duren”, aldus Bersee.

Maar de voorgenomen verkoop stuitte destijds op veel weerstand. „Iedereen was tegen. Donateurs dreigden zelfs hun financiële bijdrage stop te zetten”, zegt Bersee. Toen werd besloten om het schip te gebruiken voor voorlichtingsdoeleinden en kreeg het zijn plek aan de NDSM-werf in het Amsterdamse IJ. Vooral bij schoolkinderen was de Sirius als ‘educatieschip’ van Greenpeace populair.

Weerstand is er nu niet meer tegen de verkoop van de Sirius. „Iedereen heeft er nu vrede mee”, aldus Bersee. Het schip krijgt waarschijnlijk een nieuwe bestemming als bed & breakfast. De milieuclub hoopt dat het kenmerkende uiterlijk van het schip, met de kleuren van de regenboog, behouden blijft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer