Christendom blijft groeien in de 21e eeuw
EDINBURGH – Het christendom is net over de drempel van de 21e eeuw gestapt. Niemand kan in de toekomst kijken, maar het ziet ernaar uit dat het aantal christenen zal blijven groeien. Nog even en het christendom is vooral een niet-westerse godsdienst.
De makers van de vorige maand verschenen ”Atlas of Global Christianity” (Edinburgh University Press) proberen het wereldwijde christendom in 2050 een gezicht te geven. Ze doen dit door cijfers over geboorte en sterfte, immigratie en emigratie en verwachte bekeringen met elkaar te combineren.
Een algemene trend is dat het wereldwijde christendom de komende vier decennia vooral in het Zuiden groeit. Halverwege deze eeuw wonen er in de Democratische Republiek Congo, Nigeria, Ethiopië en Uganda naar verwachting meer dan een half miljard christenen. Die toename is vooral te danken aan natuurlijke aanwas. In China en Noord-Korea zal het aantal christenen gemiddeld sneller groeien dan de bevolking, maar dan vooral door bekeringen.
Ook in de Verenigde Staten blijft het christendom groeien. Dat komt met name door de immigratie van christenen uit Latijns-Amerika. Met ruim 300 miljoen christenen zijn de VS in 2050 nog steeds de grootste christelijke natie ter wereld. Daarna volgen China (225 miljoen) en Brazilië (222 miljoen).
De Rooms-Katholieke Kerk is in 2050 nog steeds de grootste christelijke denominatie, maar haar aandeel loopt volgens berekeningen terug van 49,9 procent nu naar 45,5 procent in 2050. Ook de (oosters-)orthodoxe kerken moeten inleveren: van 11,7 procent naar 8,4 procent. Groei is er bij de protestantse kerken (van 17,9 naar 20 procent), anglicanen (van 3,7 naar 4,4 procent) en vooral pinksterkerken (van 15,8 naar 19,6 procent), evenals bij groepen als de Jehova’s Getuigen (van 1,5 naar 2,1 procent).
Een opmerkelijk gegeven is dat door de groei van de kerken in de niet-westerse wereld het christendom steeds conservatiever en evangelicaler lijkt te worden. In tegenstelling tot veel christenen in Europa en Noord-Amerika zien zij de Bijbel als gezaghebbend en Christus als de enige weg tot behoud.
Uit de atlas blijkt dat wereldwijd het percentage christenen alleen maar zal toenemen. In 2010 telt de wereldbevolking ruim 6,9 miljard mensen. Van hen rekenen er bijna 2,3 miljard (33,2 procent) zich tot het christendom. Van de 9,2 miljard mensen in 2050 zijn er naar verwachting 3,2 miljard christen. Dat is 35 procent.
Christenen vormen een derde deel van de wereldbevolking en daarmee is de kans groot dat buitenkerkelijken met hen in contact komen. Dit zal het makkelijkst gaan in landen waar gemiddeld veel christenen wonen en waar godsdienstvrijheid heerst.
De opstellers van de atlas gebruiken een model om uit te rekenen hoe groot de kans is op een persoonlijke ontmoeting. Boeddhisten, hindoes en moslims hebben relatief weinig contact met christenen. Niet minder dan 86 procent van hen kent persoonlijk geen christen. In Afghanistan is de kans op contact tussen christenen en niet-christenen het kleinst: 3 procent. In Haïti kent iedereen wel een christen.
Dit is het zesde en laatste deel in een serie over de wereldkerk. Aanleiding is de herdenking van de eerste wereldzendingsconferentie in Edinburgh (1910-2010) en de uitgave van de ”Atlas of Global Christianity” (Edinburgh University Press).