Kinderen verdwenen uit ziekenhuizen Haïti
Uit ziekenhuizen in Haïti zijn sinds de verwoestende aardbeving van 12 januari kinderen verdwenen uit ziekenhuizen. De vrees bestaat dat de kinderen voor adoptie in het buitenland worden aangeboden, meldde het VN–kinderfonds Unicef vrijdag.
Jean Luc Legrand van Unicef zei dat ongeveer vijftien kinderen uit ziekenhuizen zijn verdwenen en niet bij hun eigen familie verblijven. „Unicef werkt al vele jaren in Haïti en we kenden de problemen met kinderhandel die eerder bestond, en jammer genoeg hebben veel van deze handelsnetwerken banden met de internationale adoptiemarkt", aldus Legrand.Verscheidene landen in Europa, waaronder Nederland, en de Verenigde Staten halen weeskinderen versneld uit Haïti. Het gaat om kinderen van wie de procedure al bijna was afgerond. Unicef heeft landen juist opgeroepen het aantal adopties uit Haïti niet op te voeren in de nasleep van de aardbeving.
Volgens Legrand is de situatie vergelijkbaar met die na de tsunami in Azië vijf jaar geleden. Ook toen werden direct na de ramp netwerken actief om misbruik te maken van de zwaktes van de lokale autoriteiten en hulpverlening om „kinderen te kidnappen en ze uit het land te krijgen".
Kinderslavernij en kinderhandel zijn een probleem in Haïti en „kunnen de komende weken en maanden makkelijk naar voren komen als een ernstig probleem", aldus zegsman Rupert Colville van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. De VN–missie in Haïti heeft de bewaking van wegen inmiddels verscherpt, aldus functionarissen van Unicef.
De afgelopen jaren zijn veel kinderen zonder wettelijke procedures uit het land meegenomen. „Dat gebeurt nu ook en we krijgen daarvan de eerste bewijzen", verklaarde Legrand. Hij kon verder geen details geven over de circa vijftien vermiste kinderen.