Kerk & religie
Protestants Assen sluit vier van haar vijf kerkgebouwen

De Protestantse Kerk Assen sluit vier van haar vijf kerken.

Jan van ’t Hul
De protestantse Jozefkerk in Assen. beeld RD
De protestantse Jozefkerk in Assen. beeld RD

Dat meldden lokale media deze week. De Jozefkerk in het centrum van de stad is het enige kerkgebouw dat overblijft. De Jozefkerk is een grote waterstaatskerk uit 1848.

De reden voor het besluit van de algemene kerkenraad om vier van de vijf gebouwen af te stoten is dat er steeds minder kerkgangers zijn en dat de financiële situatie van de gemeente zorgelijk is. De Opstandingskerk in de wijk Marsdijk en kerkgebouw De Bron in de wijk Noorderpark worden verkocht. Van twee andere kerken wordt de huur opgezegd: De Ontmoeting in Kloosterveen en de Adventskerk in Assen-Oost. Er blijft één protestantse gemeente over; de andere wijkgemeenten worden opgeheven.

De Protestantse Kerk Assen telt 4000 leden. Elke zondag bezoeken nog zo’n 300 tot 500 leden de diensten.

De algemene kerkenraad had al eerder besloten om maatregelen te nemen. Daarvoor werd gedacht aan het jaar 2030, maar corona zorgde ervoor dat het aantal kerkgangers versneld daalde. Vanwege financiële druk is nu besloten om eerder maatregelen te nemen. De opbrengst van de verkoop van de twee kerkgebouwen moet 2 miljoen euro opleveren. Daarmee hoopt de kerkenraad weer eigen predikanten te kunnen beroepen. Op dit moment zijn er alleen ambulante voorgangers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer