Buitenlandkotter urk
Urker kotter verkocht aan Congolese sekte om „hele wereld” te voeden

Een vrouwenbeweging gelieerd aan een Congolese sekte, de zogeheten Kimbanguïstische Kerk, heeft een Urker kotter gekocht. De sekteleden willen daarmee vissen vangen om „de hele wereld” te voeden.

Redactie Achterkrant
Het schip in de kleur en met de naam van de nieuwe eigenaar. beeld Omroep Flevoland
Het schip in de kleur en met de naam van de nieuwe eigenaar. beeld Omroep Flevoland

Dat meldde Omroep Flevoland maandag. Het gaat om garnalenkotter UK-12. Het schip moet worden omgebouwd, zodat de bemanning voor de kust van Congo op sardientjes kan vissen. Kleine garnalen, waarop de UK-12 is ingesteld, komen namelijk niet veel voor in Congolese wateren. Voor het zover is, moet het vaartuig eerst naar het Afrikaanse land toe.

Schipper Henk Visser zal de kotter vervoeren. Tegen de omroep zegt hij dat de reis zeker een maand gaat duren. De kotter zal vertrekken uit Stellendam.

Voedselvoorziening

Leden van de Kimbanguïstische Kerk geloven in wat zij noemen een profetie van de vader van hun oprichter, Simon Kimbangu. Hij zou hebben voorspeld dat in 2023 „alles” in de wereld opnieuw zou beginnen, waaronder de voedselvoorziening. Daarom is het vaartuig aangekocht.

Leden van de sekte hebben naar verluidt plannen om meer vissersschepen te kopen. De kotter is geverfd in de huiskleur van de kerk: groen. Ook staat de naam van de nieuwe eigenaar op de zijkant van het vaartuig.

De Kimbanguïstische Kerk is een sekte in Congo die is opgericht naar aanleiding van het optreden van Kimbangu. In 1918 zou hij visioenen hebben gekregen en in 1921 zou hij mensen hebben genezen. Nadien had hij veel volgelingen.

Vanwege onder meer hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvissen gooien veel vissers in Nederland het bijltje erbij neer. Velen maken gebruik van een uitkoopregeling van de overheid. Het is niet bekend waarom de eigenaar van deze kotter zijn vaartuig te koop heeft gezet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer