Opiniecommentaar
Meer aandacht voor gezin hard nodig

De SGP pleit er, in deze eerste landelijke Week van het Gezin, voor om in de Grondwet op te nemen dat zorg voor het gezin een kerntaak is van de overheid. De partij vraagt daarbij om „economische, sociale en culturele bescherming” van het gezin.

Hoofdredactie
Het gezin kan moeilijk overgewaardeerd worden. beeld Sjaak Verboom
Het gezin kan moeilijk overgewaardeerd worden. beeld Sjaak Verboom

Het verzoek van de SGP zal woensdag worden gepresenteerd in Gouda, waarna bekeken zal worden hoe het versterkt en verbeterd kan worden, aldus Tweede Kamerlid Chris Stoffer. Hij zegt dat er al overlegd is met de SP en met het onafhankelijke kamerlid Omtzigt, die allebei steun hebben toegezegd aan het plan. Andere partijen die dat willen, mogen aanhaken, zo zegt de SGP.

De roep om meer aandacht voor het gezin leeft al veel langer bij de SGP. De partij wil graag dat Nederland een voorbeeld neemt aan landen als Duitsland, Portugal en Spanje, waar de rechten van het gezin benoemd worden in de grondwet.

Voorafgaande aan de presentatie van het SGP-plan wordt dinsdag door Gerdien Lassche, projectleider van de Week van het Gezin, een petitie aangeboden aan de vaste Kamer­com­mis­sie van Sociale Zaken en Werk­gele­gen­heid. Ook het doel van deze petitie is dat de overheid de nu versnipperde aandacht voor het gezin beter coördineert.

Het is eigenlijk onnodig te zeggen dat alle initiatieven die het gezin de plaats geven in maatschappij die het verdient, zijn toe te juichen. Het gezin is immers een samenleving in het klein. Kinderen leren in gezinnen hoe ze zich tot anderen te verhouden hebben. Ze leren er samen met broertjes en zusjes hoe je met anderen omgaat, hoe je voor anderen zorgt en zelfs hoe je het op een goede manier met anderen oneens kan en mag zijn.

Nederland heeft ontelbaar veel zogenoemde gebroken gezinnen. Dat kan veel aanleidingen en oorzaken hebben. Maar juist dan is het aan de overheid alles in het werk te stellen om gezinnen toch goed te laten ‘draaien’. Zodat kinderen er de kernwaarden meekrijgen die hun hele leven belangrijk blijven.

De SGP pleit voor een aanpassing van de Grondwet. Dat is inderdaad een mogelijkheid. Wel een mogelijkheid die een lange adem vereist, omdat de Grondwet zomaar niet aan te passen is. Daarbij moet gewaakt worden voor het feit dat juist in die Grondwet álles benoemd moet worden. Wat dat betreft zou het al een grote stap zijn als er, zoals de dinsdag aan te bieden petitie bepleit, een betere coördinatie komt voor gezinszaken. Die zijn nu nog te vaak en te veel verdeeld over diverse instanties en departementen. Ook een minister speciaal voor gezinszaken is in dat verband een goede suggestie.

Het gezin verdient, hoe dan ook, alle aandacht. Omdat het ook in 2023 nog steeds de hoeksteen is van de samenleving. Zo’n belangrijk instituut kan eigenlijk niet overgewaardeerd worden.

Hoofdredactie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer