Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: ”Haast u en spoed u”

  Dominees zeggen vaak in hun preek: „Haast u en spoed u om uws levens wil.” Hoe moeten wij dit doen? Bestaat dat alleen uit bidden om bekering? Wij kunnen toch niet meer doen aan onze zaligheid?

  Hijgend komt de conciërge het lokaal binnen. „Er is brand! Iedereen zo vlug mogelijk de school uit.” Snel verlaat de klas het lokaal. Alleen Jantine blijft nog even zitten; ze is zuinig op haar spulletjes. Netjes pakt ze haar rugtas in. Nog een keer komt een andere conciërge langs. „Nu moet je echt gaan. Tas achterlaten, het is levensgevaarlijk!” Jantine ruikt geen brandlucht en ziet geen vuur. Nog even, denkt ze, ik kom wel. Ze pakt haar rugtas en loopt weg. Als ze bij het trappenhuis komt, ziet ze een dikke rookwolk. Nu beseft ze dat de conciërge gelijk had dat ze zich moet haasten om haar leven. Is het nu te laat? Haasten om ons levens wil betekent ook bidden. Maar het betekent ook geloven dat we in groot gevaar zijn.

  „Die de Zoon ongehoorzaam is, die zal het leven niet zien, maar de toorn Gods blijft op hem” (Joh. 3:36b). De eeuwige brand van Gods toorn wacht ons als we onbekeerd doorleven en sterven. „Vreselijk is het te vallen in de handen des levenden Gods” (Hebr. 10:31). Denk niet als Jantine: ik ruik geen brandlucht, het zal wel meevallen. Het valt níet mee! Ons haasten betekent alles achterlaten wat ons hindert om zalig te worden. Denk aan de rugtas van Jantine. Ga eens na wat in de weg staat om de Heere te dienen. Je tijdschriften, muziek, films? Urenlang hyven? Stop ermee! Niet over een jaar, niet over een uur, maar nu. Je leven loopt gevaar. Luister naar de indringende en vriendelijke roepstem van het Evangelie: zoek de Heere, terwijl Hij te vinden is. God is een verterend vuur tegen de zonde, maar Hij is ook een barmhartig en genadig God voor hen die in berouw tot Hem vluchten.

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Reacties (18)

  1  2  »  
  Aaltjuh
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1774

  Goede vraag! En ook een goed antwoord.

   

  Dat voorbeeld was treffend...!

  SuS-
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:76

  Goed antwoord! Het is zo; hoe lang zijn we soms wel niet bezig met dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn? Dan gaat het hier over Hyves, en ik weet zeker dat dat een grote tijdverslinder is, maar iedereen heeft zo zijn eigen dingen die veel (kostbare) tijd in beslag nemen. En bedoel ik niet dat het vreselijk verkeerd gebruiken maken van je tijd is als je een poos in je boek zit gedoken. Ik denk dat weook niet elke vrije minuut in de Bijbel moeten lezen, maar wel nadenken waar we onze tijd eigenlijk allemaal aan besteden... God geeft ons de tijd nog om tot Hem te komen, om bekeerd te worden. Veel van die tijd gaat op aan zoveel andere dingen, die in het licht van de Bijbel nutteloos en onnodig tijdrovend zijn...

   Er zijn zoveel fijne dingen; vergeet ze niet, houdt ze vast!
  rudi
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  Ja het is zeker erg dat we Het blijven uitstellen...

  God zend nog roepstemmen tot ons. Door moeite en verdriet, ernstige preken en boeken wil de Heere dat we Hem gaan zoeken. Maar vaak zijn we het weer snel vergeten. We zijn er wel van onder de indruk en gaan dan weer verder met zonden doen.

  Het gebed is daarom erg belangrijk.

  Minimaal 3 keer op een dag maar ook tussendoor kan je de Heere aanroepen en wil Hij altijd naar je horen.

  De Heere wil er om gevraagd zijn en het is onze dure plicht. De Heere zal luisteren op het gebed en niet om het gebed.

  Daarom moeten we met ons allen op onze knieen aan zijn voeten terecht komen voordat het voor eeuwig te laat is.

  Ruth van den Nieuwendijk ( Middelharnis)

  margroet
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2881

  supergoed voorbeeld!

   B3VA is the best..
  monet
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:21

  goed artikel!!!

  wat duidelijk omschreven is!!!

  rudi
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:2

  Beste medejongere,

  Ja het is zeker zo dat we het vaak maar blijven uitstellen..

  We weten het wel goed maar willen het niet geloven dat het de waarheid is dat we op moeten schieten om de Heere te gaan zoeken.

  Door moeite en verdiet, ernstige preken en boeken wordt je wel even stil gezet maar het is zo erg dat je vaak weer verder gaat en door zondigd.

  Een mens wil er niet aan. En dan merk ik ook vaak dat het geen daad van ons eigen is maar dat de Heere God het alleen kan doen.

  Daarom is en blijft gebed zo nodig. Minimaal 3 keer op een dag en tussendoor ook. God zal een ware bidden niet laten staan.

  De Heere wil luisteren als we hem zoeken. Maar Hij doet het niet om het gebed maar op het gebed.

  Ruth van den Nieuwendijk

  grapjas
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1033

  dat vroeg ik me ook wel eens af...

  OranjeBarret
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:950

  heel goed antwoord is echt duidelijk uitgelegd

  Hanniballie
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:82

  @Rudi

  "minimaal drie keer per dag maar ook tussendoor"

  Dat klinkt mij nogal wettisch in de oren. Ik ben het helemaal met je eens dat veel bidden goed, zolang het een oprecht gebed is tot God en niet een soort afvinken van aantal gebeden op een dag. Je hele leven is een voortdurend gebed als het goed is!

  En om een minimum te stellen vind ik nogal raar...Daar heb ik Jezus niets over horen zeggen.

  bmwfan
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1008

  Goed antwoord

  De vraag ook hoor

   -xxx- van my
  ForLife
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

  Geweldig antwoord!

  datzegik
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:146

   

  Hanniballie
  stagiair schreef op maandag 29 juni 2009 - 16:30

  @Rudi

  "minimaal drie keer per dag maar ook tussendoor"

  Dat klinkt mij nogal wettisch in de oren. Ik ben het helemaal met je eens dat veel bidden goed, zolang het een oprecht gebed is tot God en niet een soort afvinken van aantal gebeden op een dag. Je hele leven is een voortdurend gebed als het goed is!

  En om een minimum te stellen vind ik nogal raar...Daar heb ik Jezus niets over horen zeggen.

  heb je wl n btj gelijk in, maar als je geen vaste tijden hebt dan ga je pas bidden als je God echt hard nodig hebt en dan vergeet je het snel. trouwens, bidden is ook danken, en God drie keer op een dag danken voor alles wat je krijgt is helemaal niet zoveel(als j t maar meent).

  PS: je eet als t goed is drie keer op een dag, je gaat een keer slapen en staat weer op, heb je al 5 keer om te bidden en te danken

   Begin de dag met een glimlach...
  Music68
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2078

  Ik 'haast en spoed' mij niet. Natuurlijk heeft de dominee gelijk. Zei wijlen Ds. van Dam dat de HEERE graag 'jonge rekruten in zijn dienst' heeft?

   

  Dat haasten en spoeden slaat vooral op het leven dat God jouw kan bieden door Jezus Christus. Mijn opa was 93 toen hij tot bekering kwam en een paar weken overleed hij. Daarvoor was hij een zoekende man, stel je voor 93 jaar van je leven zoeken naar God, kerkbanken verslijten en uiteindelijk op je sterfbed tot de conclusie komen dat er een heel ander leven is, het leven waar je 93 jaar naar hebt verlangd. Dat is natuurlijk armoe troef.

   

  Een aantal jaar geleden kwam ik tot geloof, sindsdien heb ik het mooiste leven wat je je maar kunt wensen. Geen gezeur, geen gezoek, nooit meer dat knagende gevoel van "Is dit alles?"

  Geef mij nog 93 jaar dit leven en daarna moet het mooiste nog komen.

  hoihoi
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2992

  goed beantwoord!ksnapm nu idd beter!

  toms
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:460

  Amen!

   Toms... de vakantie is om dus zal ik meer reacties plaatsen
  1  2  »