Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Meerdere vrouwen

  Ik heb een vraag over Deut. 21:11-14. Ik kan dit niet combineren met de rest van de Bijbel. God wil toch dat wij heilig leven met betrekking tot het huwelijk?

  Beste oplettende Bijbellezer, je vraag gaat over een gedeelte uit de Bijbel dat moeilijk is om uit te leggen. Het is al moeilijk te begrijpen dat de Heere in het Oude Testament heeft toegelaten dat een man meerdere vrouwen had. Let wel, de Heere stond het niet toe, maar Hij liet het wel voor een tijd toe. De instelling van het huwelijk is duidelijk genoeg. God gaf Adam één vrouw.

  De heiligheid van het huwelijk is een belangrijke zaak in Gods Woord. Toen er rond het huwelijk van alles mis was in Korinthe heeft Paulus er in zijn brief een lang hoofdstuk over geschreven (1 Kor. 7). In ons huwelijksformulier lezen we tot acht keer toe het woord ”heilig” in verband met het huwelijk.

  Een Israëliet mocht geen huwelijk aangaan met een heidense vrouw (zie ook 2 Kor. 6:14). Toch gaf de Heere de wet uit Deuteronomium 21. Voordat dit huwelijk werd gesloten, was er een maand waarin de vrouw moest leren definitief afscheid te nemen van haar volk en goden. Ze werd erop voorbereid om echt deel uit te maken van het volk van Israël, met de bedoeling dat ze oprecht de God van Israël zou gaan dienen.

  Maar mocht de Israëliet naderhand zomaar van haar scheiden? Het is de vraag waar Deut. 21:14 op ziet. Ziet dat op de maand voorbereidingstijd of ziet dat op de tijd na het officiële huwelijk? Volgens Matthew Henry ziet het op de voorbereidingstijd. De man wekte dus de verwachting dat hij met de vrouw wilde trouwen, maar zag er bij nader inzien toch van af.

  Nogmaals, het is een moeilijk Schriftgedeelte. Maar het geheel van Gods Woord is duidelijk over de heiligheid van het huwelijk. Laat dat voor ons vast blijven staan!

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

  Reacties (31)

  «  1  2  3 
  IkBenWieIkBen
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:2239

   

  mari95
  bezorger schreef op woensdag 15 april 2009 - 19:17

  Ik ben gelukkig maar op 1 jongen verliefd... en dat is dan ook meteen de ALLLERLIEFSTE!!!!

   

  Iedereen vind zijn of haar de allerliefste!!;)
   

  «  1  2  3