Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Je ouders eren

  Ik ben een meisje van 13 en wil graag oorbellen en een legging dragen. Iedereen om mij heen doet het en ik mag niet van mijn ouders. Ook zou ik mijn haar korter willen. Waar kan ik in de Bijbel terugvinden dat God dit niet wil? Ik zou het het liefst morgen al doen, maar wil nog wel wachten op antwoord, als het niet te lang duurt.

  Fijn dat je niet meteen doet wat je zo graag wilt, maar dat je nog even wilt wachten. Ik begrijp goed dat dit heel belangrijk voor je is. En je hebt gelijk, het is belangrijk. Ik heb een vraag. Voor wie wil jij ertoe doen? Voor je vrienden, je ouders, voor je broers en zussen, voor je leraar, voor de kerkenraad, voor God? Wie zou van jou moeten zeggen: een fijne, leuke, aardige meid? Voor wie wil je zijn? Misschien zeg je: „Voor iedereen: voor God natuurlijk, voor mijn vrienden, mijn ouders, mijn klasgenoten.”

  Oké, zet ze maar op volgorde. Neem daarbij ook mee wat deze mensen voor jou gedaan hebben. Als je nu eens even vijf minuten nadenkt wat de Heere voor je doet. Gezondheid, voedsel, een gezin om in op te groeien.

  Leg je hand op je hart. Iedere hartslag is een signaaltje van Gods geduld. Ik denk dat God bovenaan komt te staan op dat lijstje. Ja toch? Kijk even terug in je leven. Toen je erg ziek was, en je vader bij je bed zat. Toen je laat thuis was en je ouders zo ongerust waren. Toen je geboren werd, waarbij je moeder zo veel pijn had. Denk aan hun zorg. Ik denk dat je ouders in dat lijstje boven je vrienden en klasgenoten komen te staan. Of niet?

  Als dat zo is, dan moet je ook voor hen een fijne meid willen zijn. Ik ben blij dat je nadrukkelijk vraagt wat de Heere wil. Wat in de Bijbel staat. Nu, dat is niet moeilijk. „Eert uw vader en uw moeder”, zegt de Heere. Als je je vader en moeder eert, ben je mooi voor de Heere. Innerlijk mooi. Niet een modieus uiterlijk, maar een zachtmoedige en stille geest is kostbaar voor God, staat er in 2 Petrus 3:2 en 3. Als je erom vraagt, kan de Heere uit genade geven dat je heel graag mooi voor de Heere wilt zijn. Als je dan in de spiegel kijkt, of in een modezaak staat, denk je: Zou de Heere ook willen dat ik dit koop of dit doe?

  Kom, denk eens na. Voor wie wil jij ertoe doen? Ik begrijp zo goed dat je geneigd bent je vrienden bovenaan te zetten. Maar dat is niet reëel. Het is ook niet goed. Vouw je handen en smeek of de Heere uit genade wil geven dat je met blijdschap Zijn wil doet. Hij zal het zegenen!

  S. D. Post

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl of stuur een brief.

  Reacties (41)

  janusju
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:639

  Hoi meisje,

  Oorbellen? Zonder kun je ook mooi zijn hoor.

  Waarschijnlijk wil je een legging onder je rok dragen? Niet doen! Wat mij opviel was dat meisjes die geen gewone broek (hiermee bedoel ik bvb een spijkerbroek) mochten dragen als eerste met een legging onder hun rok liepen. Een gewone broek was dus wel erg, en nu er een rok overheen zit is het niet erg?? Vind ik een kromme gedachte.

  En je haar? Ik weet niet hoe of dat je het draagt. Heb je een pony, of juist alles naar achter? Draag het eens los, of doe de scheiding eens aan de zijkant, een beetje lak erin, en je ziet er prachtig uit. Een vriendin van mij had ook de scheiding verlegd, en de hele klas vroeg of ze naar de kapper was geweest. Dat was dus niet zo.

  Probeer het maar eens! Sterkte ermee.

   

  Een ander meisje

   

   

   Jezus heeft niet geleefd om anderen te doden, maar Hij zou sterven, opdat anderen zouden leven.
  mama
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9

  Lief meisje,

  Ook ik begrijp dat je graag mee wilt doen met de dingen van deze tijd. En dat je denkt dat iedereen om je heen wel die dingen mag die jij niet mag. Maar toch is er maar Een die op deze aarde neerziet. En wat zal de Heere een verdriet hebben om te zien hoe ook in de kerk de wereldgelijkvormigheid binnentrekt. Vraag de Heere om een hart dat Hem wil dienen, dan gaat alle glans van deze wereld verloren, en mag je straks door genade eeuwig het lange witte kleed dragen, gereinigd door het bloed van de Heere Jezus. Maar als je nu in de tijd mee wil doen met al datgene wat van de wereld is, zoals je zelf al noemde, zal je straks voor eeuwig daar zijn waar de Heere nooit meer is, verloren. Dat er in je jonge leven maar een wonder mag gebeuren van waarachtige bekering, daar zul je eeuwig goed mee zijn. Zoek de Heere veel, zoek de Heere vroeg, als je Hem hebt, dan heb je genoeg!

  Van een moeder.

  lienah
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:28

  het antwoord is juist heel duidelijk. hij weet dat er zoveel meisjes zijn die dit wel doen. zo wil hij er voor zorgen dat hij geen andere meisjes kwetst. als hij gaat zeggen dat het erg verkeerd is had hij waarschijnlijk vreselijk veel commentaar gekregen!

   je kan geven zonder lief te hebben, maar je kan niet liefhebben zonder te geven
  schooltas
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1716

  Ok is ook vaak moeilijk.om dat we liever ons eigen Hart dienen.maar zo zijn we Geboren............nu vraagft De Heere om onze liefhebbende ouders

  te Eren is vaak  Moeilijk maar onz eouders hebben meestal Goede voor onze Ziel over  toch?  Dank GOd voor dit alles.dan krijg je Zegeningen van hem......................als we bij Hem mogen neer leggen wat moeilijkis.......en toch luisteren naar je Pa en Ma........................dat ziet De Heere..............in gunst die hem vreze........

  Trijntje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:597

  Mijn inziens betekent je ouders eren niet per definitie dat je exact moet doen wat zij graag willen...

  Inderdaad erg jammer dat de reactie van deze meneer zo 'open' of oppervlakkig blijft. Zelf erover nadenken zal wel zijn insteek zijn, maar zijn 'antwoord' blijft voor mij  nu nog wat vaag.
  Hij lijkt er trouwens vanuit te gaan dat dit meisje dit wil, omdat haar klasgenootjes dat ook hebben/willen, maar dat heeft ze helemaal niet gezegd...

  joepiee
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:3

  Leggings zijn zo 2007, heden ten dage zijn de Replay, Indian Rose en G-star spijkerbroekjes hot.

  aal1995
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:11

  als je op internet speurt ( bv. wikipedia.nl ) dan staat er bij legging strakke broek of iets dergelijks, en volgens de bijbel  mag je geen broek dragen. de reden van het niet dragen van oorbellen zou ik niet weten. groetjes! 

  Gitta
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:10

   

  13391
  bezorger schreef op maandag 15 september 2008 - 10:43

  Ik vind het antwoord maar 'half'. Meneer Post gaat er alleen op in dat je God en je ouders moet eren. Maar niet op het verkeerde in het dragen van een legging en oorbellen. Jammer.


  ik denk dat hij dat expres doet... iedereen heeft namelijk een andere mening over oorbellen en leggings, en laten we eerlijk zijn: het staat ook niet duidelijk in de Bijbel!

  Dus is in deze dingen dit inderdaad het beste advies: je ouders eren. En dat staat wél in de Bijbel. Ik vind dat hij het heel goed heeft uitgelegd, al vroeg het meisje hier niet precies om.

  -xAK92x-
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:337

  Dit vind ik wel een heel bedenkelijke uitleg van je ouders eren, zeker ook omdat God's inzettingen hier als een agent worden gebruikt. Ik eer mijn ouders niet door al hun opvattingen te volgen, praktiseren en over te nemen. Dat is geen eren, dat is gedwongen klakkeloos kopiëren en de weg van de minste weerstand, je mag met je ouders best van mening verschillen over kledingzaken, zeker als het gaat om futiliteiten als oorbellen, leggings en wat korter haar. Als je daar vervolgens een zinnig gesprek met je ouders over voert en ze uitlegt waarom je dit soort dingen wilt, dat er (zeker in dit geval) vanuit zowel Bijbels als ethisch opzicht niets mis mee is kan je vaak best tot een compromis komen.

  Ouders zeggen bij vernieuwingen toch meestal eerst nee, omdat zij een ideaalbeeld in hun hoofd hebben waaraan ze jou zoveel mogelijk conform willen opvoeden zodat je uiteindelijk een respectabele deelnemer van de maatschappij wordt. Het is weliswaar voor je eigen bestwil, maar sommige van die denkbeelden zijn verouderd danwel overbodig en als je op een rustig moment op een rustige, niet dwingende of verongelijkte manier een gesprek voert met je ouders kun je best ver komen. Ouders die dit meteen afkappen met de Bijbel schermend zijn fout bezig, dan moet je echter maar gewoon de tijd van je jeugd uitzitten bij je ouders, dan heeft het gebod van God echt het laatste woord, als je later ouder bent doe je het zelf anders, en, zoals later zal blijken, ook al geheel fout.

   No matter what, WE'LL KEEP ON ROCKING TILL WE DIE!!!!!!!!
  werk
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:83

  ik wil ook graag oorbellen

  maar ik mag ze ook niet en. onthoud

  het zijn alleen maar dingen van de wereld.

  weet je wat ik wel eens heb geprobeerd?

  om gaatjes in mijn oor te doen met een punaise 

  gek hé

  tillly
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:151

  ik zie nou niet egt kwaad in leggings oorbellen en kort haar..

   

  schooltas
  journalist
  Quote bericht
  aantal posts:1716

  ERen is eg opdracht voor elke dag........je ouders hebben beste voor je voor ook al  verschilt wel eens, als maar tot God eeris.. dan zal hij ook zijn zegeningen geven..............als we luisteren...............................is niet zonder Zegen als we maar luisteren naar onze OUders en  Goede buren!? of meester of Juf of

  Buschauffeurs........Concierge...............................wordt ook niet naar geluister......vaak...................pfffff  dus waarheid in ons Hart voor alle Dag..

  Heere helpt mijn .....................als over broek gaat of oorbellen of uitgaan....! jongens hebben vaak makkelijk ? denk niet! we zijn allemaal zelfde.........................................!!!!!!!!!  dus< als iemans wijsheid onbreekt  schenkt hij zo Gij smeekt.........

  dockie
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:148

   

  Trijntje
  redacteur schreef op maandag 15 september 2008 - 13:17

  Mijn inziens betekent je ouders eren niet per definitie dat je exact moet doen wat zij graag willen...

  Inderdaad erg jammer dat de reactie van deze meneer zo 'open' of oppervlakkig blijft. Zelf erover nadenken zal wel zijn insteek zijn, maar zijn 'antwoord' blijft voor mij  nu nog wat vaag.
  Hij lijkt er trouwens vanuit te gaan dat dit meisje dit wil, omdat haar klasgenootjes dat ook hebben/willen, maar dat heeft ze helemaal niet gezegd...

  oppervlakkig? Ik vind van niet! Alles wat hij zegt beredeneert hij vanuit de bijbel. Gods woord is het fundament van alle dingen..

   Alle goede dingen komen langzaam...
  dockie
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:148

   

  -xAK92x-
  stagiair schreef op maandag 15 september 2008 - 18:33

  Dit vind ik wel een heel bedenkelijke uitleg van je ouders eren, zeker ook omdat God's inzettingen hier als een agent worden gebruikt. Ik eer mijn ouders niet door al hun opvattingen te volgen, praktiseren en over te nemen. Dat is geen eren, dat is gedwongen klakkeloos kopiëren en de weg van de minste weerstand, je mag met je ouders best van mening verschillen over kledingzaken, zeker als het gaat om futiliteiten als oorbellen, leggings en wat korter haar. Als je daar vervolgens een zinnig gesprek met je ouders over voert en ze uitlegt waarom je dit soort dingen wilt, dat er (zeker in dit geval) vanuit zowel Bijbels als ethisch opzicht niets mis mee is kan je vaak best tot een compromis komen.

  Ouders zeggen bij vernieuwingen toch meestal eerst nee, omdat zij een ideaalbeeld in hun hoofd hebben waaraan ze jou zoveel mogelijk conform willen opvoeden zodat je uiteindelijk een respectabele deelnemer van de maatschappij wordt. Het is weliswaar voor je eigen bestwil, maar sommige van die denkbeelden zijn verouderd danwel overbodig en als je op een rustig moment op een rustige, niet dwingende of verongelijkte manier een gesprek voert met je ouders kun je best ver komen. Ouders die dit meteen afkappen met de Bijbel schermend zijn fout bezig, dan moet je echter maar gewoon de tijd van je jeugd uitzitten bij je ouders, dan heeft het gebod van God echt het laatste woord, als je later ouder bent doe je het zelf anders, en, zoals later zal blijken, ook al geheel fout.

  "Ouders zeggen bij vernieuwingen toch meestal eerst nee, omdat zij een ideaalbeeld in hun hoofd hebben waaraan ze jou zoveel mogelijk conform willen opvoeden zodat je uiteindelijk een respectabele deelnemer van de maatschappij wordt."
   

  Tot zover las ik deze reactie... Wat hierboven staat is in zeker mate waar, maar feitelijk is er een veel diepere betekenis.. Waarom geen broek? Omdat de bijbel dat zegt: Eenvoudig! Daar hoef je geen ellenlange discussies over te houden... Als je iets moet kiezen moet je de bijbel als fundament houden! Geen gezeur over ideaalbleed enz. Nee God wil dat!

   Alle goede dingen komen langzaam...
  nanda14
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:411

  er staat NERGENS en dan ook nergens in de bijbel dat je geen broek mag dragen. en een legging is GEEN broek. het is gewoon pantystof en het is een panty met een deel van de panty er afgeknipt om het ff kort te zeggen!

  maar nu ff over dat meisje! weetj. ik heb ook wel is moeite mee dat ik geen broek mag dragen en dat is ook egt balen (nog netjes uitgedrukt) maar je moet maar zo denken: als mensen mij niet accepteren om mijn uiterlijk wil ik ook niks met ze te maken hebben! je vriendschap is veel dieper als je elkaar aardig leuk enz vind om je innerlijk. denk daar maar aan, dat doe ik ook altijd. en als je dan 18 bent ofzo kan je altijd nog een legging gaan dragen of wat dan ook! veel sterkte ermee en leer je zelf accepteren zoals je bent (met of zonder legging en oorbellen)

   school is leuk!!
  1  2  3  »