Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „Ik heb een opdracht met gospelmuziek”

    Debatavond van Kom Ook-groep over gospelmuziek

    HOOGLANDERVEEN - „Ik ben ervan overtuigd dat ik een opdracht heb met het zingen van gospelmuziek”, meent gospelzanger Gerald Troost. Het is de diepste „toon” van ds. Van Amstel om „mensen bij de Heere Jezus te brengen.”

    Geboeide jongeren.

    Geboeide jongeren.


    Zaterdagavond stonden de muzikant en de predikant naast elkaar en soms tegenover elkaar op het podium. Ruim 400 jongeren waren naar Hooglanderveen gekomen om een avond van de Kom Ook-groep bij te wonen. Behalve debat en muziek waren er video-opnames van een gospelconcert met Michael W. Smith in het Gelredome in Arnhem.

    „Misschien was de heftige muziek voor sommige reformatorische jongeren wel een cultuurschok”, zei debatleider Evert van Dijkhuizen, schrijver van een artikelenserie over gospelmuziek in deze krant. Van Dijkhuizen wees erop dat volgens een door deze krant gehouden enquête ongeveer een derde van de reformatorische jongeren naar gospelmuziek luistert.

    Zoektocht
    De Veenendaler Gerald Troost is na de Amerikaanse zanger Michael W. Smith de populairste gospelzanger onder de reformatorische jeugd. Hij zong zaterdagavond drie liederen: ”Koning van mijn hart”, waarin hij zijn zoektocht naar God bezingt, ”Thuis”, over zijn jonggestorven broertje, en ”Honderd procent”, dat het lijden van de Heere Jezus als thema heeft.

    Ds. van Amstel in gesprek met Gerald Troost.

    Ds. van Amstel in gesprek met Gerald Troost.


    De gospelzanger, die uit de Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond) afkomstig is, is nu lid van een evangelische gemeente. Hij wijdt zich tegenwoordig fulltime aan de muziek en zegt dat hij zich met zijn gospelmuziek een zingende prediker voelt. „Ik ben ervan overtuigd dat ik een opdracht heb.”

    Ds. J. Van Amstel, christelijk gereformeerd predikant te Ede, is ook van zijn eigen opdracht overtuigd. Zijn diepste „toon” is het om „mensen bij de Heere Jezus te brengen”, maar hij heeft „niet veel met gospelmuziek.” Hij heeft niet alleen bezwaren tegen een groot aantal onevenwichtige gospelteksten; ook de entourage kan hij niet waarderen. „Kun je over de muren van het hart niet zónder lawaai zingen? Hoe zal ik me in de hemel thuis voelen als het daar zo klinkt?”

    De predikant vindt het belangrijk om open met jongeren te communiceren. „Ga samen met de kinderen luisteren naar de muziek en praat er met hen over”, adviseert hij opvoeders.

    Stelling
    Na de pauze is er een debat met de twee sprekers en drie jongeren. Stevianne Veldwijk uit Veenendaal vindt Michael W. Smith „geweldig” en wordt „geraakt” door zijn teksten. Marcel Vroegop, theologiestudent uit Kesteren, mist bepaalde elementen in gospelmuziek en heeft de indruk dat die niet tot eer van God is. Agna van Rees uit Utrecht zegt dat gospelliederen de strijd en de worsteling van het leven recht kunnen doen. De zaal kan door handopsteken reageren op stellingen.

    Veel belangstelling.

    Veel belangstelling.


    Een minderheid is het eens met de stelling: „Gospel is niets anders dan christelijke popmuziek.” Troost: „Het is een valkuil voor een gospelartiest om de eer naar zichzelf te trekken, maar dat geldt ook voor voorgangers.” Vroegop: „Pak je met gospelmuziek niet de kar van satan om God te eren?” Veldwijk: „Het gaat om muziek met dezelfde instrumenten, maar met een andere inhoud.”

    Ds. Van Amstel meent dat de boodschap in stijl naar voren moet worden gebracht. Hij noemt het voorbeeld van een meisje uit de hardrockscene dat tot bekering kwam en daarna ook niet meer wilde luisteren naar hardrockgospelmuziek.

    De uitspraak: „Wie gospelmuziek te heftig vindt, kan beter ook Psalm 150 niet zingen”, kreeg nauwelijks bijval. Ds. Van Amstel: „Dat is knollen met citroenen vergelijken. Bij het ene gaat het over het aantal decibels, bij het andere over de muziekinstrumenten.” Troost: „De muziekinstrumenten uit Psalm 150 zorgden ook voor veel decibels. In Afrika kan een kerkdienst er lawaaiig aan toegaan.”

    Een minderheid is het eens met: „Het is niet eerbiedig om tijdens het zingen van geestelijke liederen te dansen en te springen.” Veldwijk: „Het is heel Bijbels. In de psalmen staat: „Heft uwe handen naar omhoog.” David danste voor de ark. Ik vind het gaaf om dat over te nemen.”

    Vroegop: „Dansen in de Bijbel is wel iets anders dan dansen in het Gelredome. Dansten de mensen daar door de heftige beat, of huppelden ze van zielenvreugd?”

    Troost beaamt dat veel gospelartiesten weinig diepgang hebben. „Maar”, werpt hij tegen, „ook predikers kunnen eenzijdig zijn of diepgang missen. Sommige mensen lijken helemaal niet toe te komen aan dankbaarheid.”

    Aan het eind van de avond voert ds. Van Amstel een pleidooi voor het zingen van psalmen die door God geïnspireerd zijn en een goed middel kunnen zijn tot bekering.

    Beluister hier de volledige uitzending van de avond.

    Lees meer in het dossier Gospelmuziek.

    Reacties (133)

    A-n-d-r-e-a
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:199

    jonne
    bezorger schreef op maandag 3 december 2007 - 21:28

    SORRY HOOR
    MAAR IK VIND DIT EGT EEN VRESELIJKE MANIER OM GOD TE EREN!!!!!
    EN DAN NOG DENKEN DAT HET GOED EN EERBIEDIG IS!!!!!!
    IK DACHT HET TOG NIET
    IK BEN HIER FEL OP TEGEN!!!!!
    HET MAAKT MIJ NIET UIT WAT ANDEREN ER VAN VINDEN,MAAR IK VIND DIT EGT HEEL DOM!!!!!!
    ZO DAN WETEN ZE HET ALVAST!!!!
    HIJ MET Z,N HEEL BIJBELS!!!!
    HET IS  HELEMAAL NIET BIJBELS AL HIJ DAT MAAR WEET!!!

    waar toon je dat aan dat ht niet bijbels is???????
     WEET JE HOE BIJZONDER! WIJ PASSEN ALLEMAAL IN HET PLAN VAN GOD! NIEMAND IS HIER VOOR NIETS!!! Ook al
    monet
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:21

    krukje
    bezorger schreef op dinsdag 4 december 2007 - 19:33

    ikisik
    bezorger schreef op dinsdag 4 december 2007 - 19:03

    Jantine
    correspondent schreef op dinsdag 4 december 2007 - 09:46

    jonne
    bezorger schreef op maandag 3 december 2007 - 21:28

    SORRY HOOR
    MAAR IK VIND DIT EGT EEN VRESELIJKE MANIER OM GOD TE EREN!!!!!
    EN DAN NOG DENKEN DAT HET GOED EN EERBIEDIG IS!!!!!!
    IK DACHT HET TOG NIET
    IK BEN HIER FEL OP TEGEN!!!!!
    HET MAAKT MIJ NIET UIT WAT ANDEREN ER VAN VINDEN,MAAR IK VIND DIT EGT HEEL DOM!!!!!!
    ZO DAN WETEN ZE HET ALVAST!!!!
    HIJ MET Z,N HEEL BIJBELS!!!!
    HET IS  HELEMAAL NIET BIJBELS AL HIJ DAT MAAR WEET!!!


    Wat ben ik jaloers op jou!

    Uit je reactie merk ik dat jij heel dicht bij God leef, je weet zo goed dat het niet Bijbels is. Ik wou dat ik het zo duidelijk wist!  Maar toch ben ik het absoluut niet met je eens. Gerald meent het oprecht, wat hij doet zingt en zegt! Ik denk dat wij nog eens een voorbeeld aan hem moeten nemen! Gaan voor God!

     

    Hoe weet jij dat Gerald het oprecht meent? jij bent toch geen harten kenner!


    We zeggen ook tog van heel veel dominees dat ze het oprecht menen. Zijn we dan opeens wel harten kenner. Waarom zou dat dan niet van Gerald gezegd mogen worden?


    oow hoe kun je dat nou ooit vergelijken..

    juist daarom moet je je het al afvragen of het wel de goede manier is van gerald troost.en velen daarbij

    zie je het grote verschil niet!! heb je wel eens een levensbeschrijving van een bekeerd mens gelezen!! ik hoop dat je mening dan al stellig veranders zal zijn

     

    monet
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:21

    jolyntje
    bezorger schreef op dinsdag 4 december 2007 - 20:15

    Henrietje
    bezorger schreef op maandag 3 december 2007 - 17:17

    Wat is er vekeerd aan om God iedere keer weer te prijzen. Sterker nog dat zijn we Hem verplicht. Kijk eens wat wat Hij allemaal doet voor ons. Dat is toch geweldig. En dan zullen wij Hem niet mogen prijzen. Misschien vindt ik de preken in de gereformeerde kerken nog oppervlakkiger. Elke keer is het weer in de preek: we zijn zo zondig en we moeten ons bekeren. Tuurlijk is dat waar maar aan het eind komt de boodschap van genade. Dat hij voor ons gestorven is en dat hij ons in de hemel wil hebben. Kan dat nou niet extra benadrukt worden

     

    ik denk altijd dat ik mij in een evangelische kerk beter thuis zou voelen daar kan je gewoon GOd prijzen en in gereformeerde gezinte lijkt het erop alleen berouw berouw en geen geprijs


    hoe kunnen we God prijzen als we niet en nooit oprecht dankbaar kunnen zijn hier op aarde!!

    het is allemaal schijn van nature zijn we in een zondige bedorven staat!!!

    het is belangrijk dat we eerst naar onze zondige staat kijken

     

    monet
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:21

    hoi

    dit is alleen maar hoe het op jullei overkomt. ik bedoel jullie denken allemaal dat Gerald troost zo bekeerd is,

    en wat een verafgoding waar zelf gerald zelf voor waarschuwt het gaat om Gods eer toch bij jullie??? en als het om Gods eer gaat waarom dan met die muziek!!

    moet je eens een nummer luisteren waar God teniet gedaan word gespot en gehoond! daar word de zelfde agtergrond muziek gebruikt dan alleen al wil je die muziek niet luisteren! en het beste is als je God looft in je hart! niet iedereen hoeft te zien hoe goed jij wel ben!!

    elisje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:25

    Vreselijk goeie avond zeg ..

    Gospel muziek is echt top en goed!!! Goeie manier om God te eren!! Gerald Troost is een geweldige zanger.

    ikisik
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:73

    Hoi, ik snap hoe je het bedoeld van Gerald 'oprecht', maar weet je waar ik altijd aan moet denken aan Handelingen 16 dit stukje:

    16 En het geschiedde, als wij tot het gebed heengingen, dat een zekere dienstmaagd, hebbende een waarzeggenden geest, ons ontmoette, welke haar heren groot gewin toebracht met waarzeggen.

    17 Dezelve volgde Paulus en ons achterna, en riep, zeggende: Deze mensen zijn dienstknechten Gods des Allerhoogsten, die ons den weg der zaligheid verkondigen.

    18 En dit deed zij vele dagen lang. Maar Paulus, daarover ontevreden zijnde, keerde zich om, en zeide tot den geest: Ik gebied u in den Naam van Jezus Christus, dat gij van haar uitgaat. En hij ging uit ter zelfder ure.

    19 Als nu de heren van dezelve zagen, dat de hoop huns gewins weg was, grepen zij Paulus en Silas, en trokken hen naar de markt voor de oversten.

    Daar zie je dat die meisjes de waarheid zijden, maar toch is het niet goed, zij schreeuwde hen na, en zo zie ik het ook met gospel, na roepen/schreeuwen, ook al staat er waarheid in.

    Ik hoop dat je ook mijn mening snapt, en dat ik het duidelijk genoeg heb uitgelegd.

    Groetjes

    ikisik
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:73

    Waar hebben jullie de Heere Jezus dan voor nodig, als je liever zo kort mogelijk over je zonde hoort, je moet eerst je zonde kennen, daarna kun je toch pas dankbaar zijn voor je bekering, waar anders voor...

    Jij geeft aan dat de Heere Jezus voor iedereen gestorven is, maar het is nogal een wezelijk verschil of dat het voor iedereen genoeg was, dan dat je zegt voor iedereen, want dan was er geen hel.

    monet
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:21

    Hooi

    dat heb je netjes omschreven joh!!!

    geweldig!!

    ikisik
    bezorger schreef op woensdag 5 december 2007 - 18:42

    Hoi, ik snap hoe je het bedoeld van Gerald 'oprecht', maar weet je waar ik altijd aan moet denken aan Handelingen 16 dit stukje:

    16 En het geschiedde, als wij tot het gebed heengingen, dat een zekere dienstmaagd, hebbende een waarzeggenden geest, ons ontmoette, welke haar heren groot gewin toebracht met waarzeggen.

    17 Dezelve volgde Paulus en ons achterna, en riep, zeggende: Deze mensen zijn dienstknechten Gods des Allerhoogsten, die ons den weg der zaligheid verkondigen.

    18 En dit deed zij vele dagen lang. Maar Paulus, daarover ontevreden zijnde, keerde zich om, en zeide tot den geest: Ik gebied u in den Naam van Jezus Christus, dat gij van haar uitgaat. En hij ging uit ter zelfder ure.

    19 Als nu de heren van dezelve zagen, dat de hoop huns gewins weg was, grepen zij Paulus en Silas, en trokken hen naar de markt voor de oversten.

    Daar zie je dat die meisjes de waarheid zijden, maar toch is het niet goed, zij schreeuwde hen na, en zo zie ik het ook met gospel, na roepen/schreeuwen, ook al staat er waarheid in.

    Ik hoop dat je ook mijn mening snapt, en dat ik het duidelijk genoeg heb uitgelegd.

    Groetjes

    hoi dat heb je netjes omschreven joh!!!
    Jantine
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:332

    Ik heb vanmiddag maar eens die uitzending beluisterd. Ik zou zeggen tegen iedereen: Luister eerst die avond, voor je een reactie geeft.

    Want er worden andere dingen gezegt dan er in het artikel staan, en het is zeker zinvol!

    jaap-kaashoek
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:104

    ikisik
    bezorger schreef op woensdag 5 december 2007 - 18:42

    Hoi, ik snap hoe je het bedoeld van Gerald 'oprecht', maar weet je waar ik altijd aan moet denken aan Handelingen 16 dit stukje:

    16 En het geschiedde, als wij tot het gebed heengingen, dat een zekere dienstmaagd, hebbende een waarzeggenden geest, ons ontmoette, welke haar heren groot gewin toebracht met waarzeggen.

    17 Dezelve volgde Paulus en ons achterna, en riep, zeggende: Deze mensen zijn dienstknechten Gods des Allerhoogsten, die ons den weg der zaligheid verkondigen.

    18 En dit deed zij vele dagen lang. Maar Paulus, daarover ontevreden zijnde, keerde zich om, en zeide tot den geest: Ik gebied u in den Naam van Jezus Christus, dat gij van haar uitgaat. En hij ging uit ter zelfder ure.

    19 Als nu de heren van dezelve zagen, dat de hoop huns gewins weg was, grepen zij Paulus en Silas, en trokken hen naar de markt voor de oversten.

    Daar zie je dat die meisjes de waarheid zijden, maar toch is het niet goed, zij schreeuwde hen na, en zo zie ik het ook met gospel, na roepen/schreeuwen, ook al staat er waarheid in.

    Ik hoop dat je ook mijn mening snapt, en dat ik het duidelijk genoeg heb uitgelegd.

    Groetjes


    Hey Ikisik

    jij geeft nu deze bijbeltekst, op een manier dat ik denken dat jij denkt dat gerald bezeten is. Als dat zo is dan vind ik dit geen gezonde reactie, jij maakt iemand zwart die in mijn ogen ook een christen is. Hij gelooft mischien op een andrere manier dan jou maar laat hem en andere daarvoor ook in zijn waarde.

    Lees romeinen 14 eens en kijk wat dat voor jou en mij betekent hoe moet je omgaan met iemands zijn manier van geloven en uitingen.

    ik hoop echt dat je dit leest.

    groeten: jaap kaashoek

     Wie heb ik in de hemel behalve U? Behalve U Verlang ik ook niets op aarde. psalm 73 vers 25
    secretaresse
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:4

    Opnieuw allemaal kleine kinderen die hier reageren en de kerk nawouwelen. Sorry, maar een betere omschrijving heb ik niet.

    Zoals al eerder in het RD stond, de muziek is neutraal. Inderdaad gebruikt de satan veel muziek om mensen van God af te houden, maar ook dan gaat het vooral om de teksten. Daarentegen kan God diezelfde muziek ook gebruiken om mensen dicht bij hem te krijgen. Het is onzin dat God alleen een God van psalmen is en dat als je bekeerd bent, je alleen nog maar psalmen wilt luisteren!Wat een bekrompen gedoe allemaal!

    Dat is het probleem van veel refo's! Dit is fout, dat is fout. Kijk eerst eens in je eigen hart. Want hoe harder je scheld, hoe fouter het vanbinnen is. Hoe veel mensen hebben dat niet in de gaten! En maar roddelen en lelijk doen, op het uiterlijk letten en anderen veroordelen!

    What Would Jesus Do??? Doe wat Hij zou doen! Dan doe je het goed. Dus... Niet gaan oordelen! Kijk eerst naar jezelf!

    ML
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:12

    Waarom zing je in de kerk met orgelmuziek?? dat kan je dan ook toch vragen...waar in de kerk wordt er orgel gespeeld???

    En welk nummer ken jij van gerald dat God teniet wordt gedaan. God wordt juist geprezen!!! er zit alleen andere muziek bij dan in de kerk, maar dat hoeft niet gelijk verkeerd te zijn...Psalm 150:met de trommel en de fluit....

     

    hahahohohihi
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:27

    Anndere snappen het misschiem beter. Voor buiten kerlelijken is dat aantrekkelijker dan psalmen. wij vinden het oneerbiedig maar het heeft ook met traditie te maken.
    apelieapeloapelonia
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:46

    monet
    bezorger schreef op woensdag 5 december 2007 - 08:26

    krukje
    bezorger schreef op dinsdag 4 december 2007 - 19:33

    ikisik
    bezorger schreef op dinsdag 4 december 2007 - 19:03

    Jantine
    correspondent schreef op dinsdag 4 december 2007 - 09:46

    jonne
    bezorger schreef op maandag 3 december 2007 - 21:28

    SORRY HOOR
    MAAR IK VIND DIT EGT EEN VRESELIJKE MANIER OM GOD TE EREN!!!!!
    EN DAN NOG DENKEN DAT HET GOED EN EERBIEDIG IS!!!!!!
    IK DACHT HET TOG NIET
    IK BEN HIER FEL OP TEGEN!!!!!
    HET MAAKT MIJ NIET UIT WAT ANDEREN ER VAN VINDEN,MAAR IK VIND DIT EGT HEEL DOM!!!!!!
    ZO DAN WETEN ZE HET ALVAST!!!!
    HIJ MET Z,N HEEL BIJBELS!!!!
    HET IS  HELEMAAL NIET BIJBELS AL HIJ DAT MAAR WEET!!!


    Wat ben ik jaloers op jou!

    Uit je reactie merk ik dat jij heel dicht bij God leef, je weet zo goed dat het niet Bijbels is. Ik wou dat ik het zo duidelijk wist!  Maar toch ben ik het absoluut niet met je eens. Gerald meent het oprecht, wat hij doet zingt en zegt! Ik denk dat wij nog eens een voorbeeld aan hem moeten nemen! Gaan voor God!

     

    Hoe weet jij dat Gerald het oprecht meent? jij bent toch geen harten kenner!


    We zeggen ook tog van heel veel dominees dat ze het oprecht menen. Zijn we dan opeens wel harten kenner. Waarom zou dat dan niet van Gerald gezegd mogen worden?


    oow hoe kun je dat nou ooit vergelijken..

    juist daarom moet je je het al afvragen of het wel de goede manier is van gerald troost.en velen daarbij

    zie je het grote verschil niet!! heb je wel eens een levensbeschrijving van een bekeerd mens gelezen!! ik hoop dat je mening dan al stellig veranders zal zijn

     als jullie vinde dat het niet zo is dan vind je dat maar

    dat is allemaal jullie eigen zaak

    en dat die gerald enz zo goed kan zingen zal dat wel zo zijn

    maar het is gewoon mijn mening

    duzzz

    itsme
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:1

    weetje, veel psalmen zijn gemaakt op 'pop'muziek uit die tijd! dussz! kben wel ongeveer met je eens maar toch is het zo...
    [1]  «  2  3  4  5  6  7  8  »  [9]