Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „Ik heb een opdracht met gospelmuziek”

    Debatavond van Kom Ook-groep over gospelmuziek

    HOOGLANDERVEEN - „Ik ben ervan overtuigd dat ik een opdracht heb met het zingen van gospelmuziek”, meent gospelzanger Gerald Troost. Het is de diepste „toon” van ds. Van Amstel om „mensen bij de Heere Jezus te brengen.”

    Geboeide jongeren.

    Geboeide jongeren.


    Zaterdagavond stonden de muzikant en de predikant naast elkaar en soms tegenover elkaar op het podium. Ruim 400 jongeren waren naar Hooglanderveen gekomen om een avond van de Kom Ook-groep bij te wonen. Behalve debat en muziek waren er video-opnames van een gospelconcert met Michael W. Smith in het Gelredome in Arnhem.

    „Misschien was de heftige muziek voor sommige reformatorische jongeren wel een cultuurschok”, zei debatleider Evert van Dijkhuizen, schrijver van een artikelenserie over gospelmuziek in deze krant. Van Dijkhuizen wees erop dat volgens een door deze krant gehouden enquête ongeveer een derde van de reformatorische jongeren naar gospelmuziek luistert.

    Zoektocht
    De Veenendaler Gerald Troost is na de Amerikaanse zanger Michael W. Smith de populairste gospelzanger onder de reformatorische jeugd. Hij zong zaterdagavond drie liederen: ”Koning van mijn hart”, waarin hij zijn zoektocht naar God bezingt, ”Thuis”, over zijn jonggestorven broertje, en ”Honderd procent”, dat het lijden van de Heere Jezus als thema heeft.

    Ds. van Amstel in gesprek met Gerald Troost.

    Ds. van Amstel in gesprek met Gerald Troost.


    De gospelzanger, die uit de Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond) afkomstig is, is nu lid van een evangelische gemeente. Hij wijdt zich tegenwoordig fulltime aan de muziek en zegt dat hij zich met zijn gospelmuziek een zingende prediker voelt. „Ik ben ervan overtuigd dat ik een opdracht heb.”

    Ds. J. Van Amstel, christelijk gereformeerd predikant te Ede, is ook van zijn eigen opdracht overtuigd. Zijn diepste „toon” is het om „mensen bij de Heere Jezus te brengen”, maar hij heeft „niet veel met gospelmuziek.” Hij heeft niet alleen bezwaren tegen een groot aantal onevenwichtige gospelteksten; ook de entourage kan hij niet waarderen. „Kun je over de muren van het hart niet zónder lawaai zingen? Hoe zal ik me in de hemel thuis voelen als het daar zo klinkt?”

    De predikant vindt het belangrijk om open met jongeren te communiceren. „Ga samen met de kinderen luisteren naar de muziek en praat er met hen over”, adviseert hij opvoeders.

    Stelling
    Na de pauze is er een debat met de twee sprekers en drie jongeren. Stevianne Veldwijk uit Veenendaal vindt Michael W. Smith „geweldig” en wordt „geraakt” door zijn teksten. Marcel Vroegop, theologiestudent uit Kesteren, mist bepaalde elementen in gospelmuziek en heeft de indruk dat die niet tot eer van God is. Agna van Rees uit Utrecht zegt dat gospelliederen de strijd en de worsteling van het leven recht kunnen doen. De zaal kan door handopsteken reageren op stellingen.

    Veel belangstelling.

    Veel belangstelling.


    Een minderheid is het eens met de stelling: „Gospel is niets anders dan christelijke popmuziek.” Troost: „Het is een valkuil voor een gospelartiest om de eer naar zichzelf te trekken, maar dat geldt ook voor voorgangers.” Vroegop: „Pak je met gospelmuziek niet de kar van satan om God te eren?” Veldwijk: „Het gaat om muziek met dezelfde instrumenten, maar met een andere inhoud.”

    Ds. Van Amstel meent dat de boodschap in stijl naar voren moet worden gebracht. Hij noemt het voorbeeld van een meisje uit de hardrockscene dat tot bekering kwam en daarna ook niet meer wilde luisteren naar hardrockgospelmuziek.

    De uitspraak: „Wie gospelmuziek te heftig vindt, kan beter ook Psalm 150 niet zingen”, kreeg nauwelijks bijval. Ds. Van Amstel: „Dat is knollen met citroenen vergelijken. Bij het ene gaat het over het aantal decibels, bij het andere over de muziekinstrumenten.” Troost: „De muziekinstrumenten uit Psalm 150 zorgden ook voor veel decibels. In Afrika kan een kerkdienst er lawaaiig aan toegaan.”

    Een minderheid is het eens met: „Het is niet eerbiedig om tijdens het zingen van geestelijke liederen te dansen en te springen.” Veldwijk: „Het is heel Bijbels. In de psalmen staat: „Heft uwe handen naar omhoog.” David danste voor de ark. Ik vind het gaaf om dat over te nemen.”

    Vroegop: „Dansen in de Bijbel is wel iets anders dan dansen in het Gelredome. Dansten de mensen daar door de heftige beat, of huppelden ze van zielenvreugd?”

    Troost beaamt dat veel gospelartiesten weinig diepgang hebben. „Maar”, werpt hij tegen, „ook predikers kunnen eenzijdig zijn of diepgang missen. Sommige mensen lijken helemaal niet toe te komen aan dankbaarheid.”

    Aan het eind van de avond voert ds. Van Amstel een pleidooi voor het zingen van psalmen die door God geïnspireerd zijn en een goed middel kunnen zijn tot bekering.

    Beluister hier de volledige uitzending van de avond.

    Lees meer in het dossier Gospelmuziek.

    Reacties (133)

    annoniempje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    allereerst super gaaf dat gerald er voor open staat een gesprek met een dominee aan te gaan!!! RESPECT!!

    Wat ik heel positief vind aan gospelmuziek en dan nu bijvoorbeeld van gerald dat ik dat tenminste begrijp! Er zijn zovele psalmen die ik na drie keer doorlezen nog niet begrijp....wat heb ik er dan aan om daar naar te luisteren of die te zingen?? bijv. wie kan u evenaren, in uiterst engten dringen, eer dan uw potten zullen gloeien...enz sorry maar dat doet mij heel weinig!! Het staat zo ver van me af! (dit zijn zomaar willekeurige voorbeelden die je natuurlijk in het verband moet lezen)

    Ik denk dat het heel bijbels is om zovelen muziekinstrumenten te gebruiken!! waarom dat orgel??? door de reformatie is er zogenaamd eenvoud in de kerk gekomen maar dan gaan ze miljoenen aan zo'n orgel besteden....regelmatig nog duurder dan de kerk zelf??? Is dit Gods bedoeling???? Kunnen we dat geld niet veel beter besteden aan de armen??

    en dat niet 'dansen' in de kerk...vind men niet bij deze cultuur passen....ga je met de wereled mee???? is dat zo het is volledig bijbels!! Ik geniet van de mensen in Afrika die met heel hun lichaam God willen eren!!!

    -AJ-
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:5

    Henrietje
    bezorger schreef op maandag 3 december 2007 - 17:17

    Wat is er vekeerd aan om God iedere keer weer te prijzen. Sterker nog dat zijn we Hem verplicht. Kijk eens wat wat Hij allemaal doet voor ons. Dat is toch geweldig. En dan zullen wij Hem niet mogen prijzen. Misschien vindt ik de preken in de gereformeerde kerken nog oppervlakkiger. Elke keer is het weer in de preek: we zijn zo zondig en we moeten ons bekeren. Tuurlijk is dat waar maar aan het eind komt de boodschap van genade. Dat hij voor ons gestorven is en dat hij ons in de hemel wil hebben. Kan dat nou niet extra benadrukt worden

     

    Ik denk dat jij dan nog nooit goed geluisterd hebt naar de preken in de gereformeerde kerken. Daar wordt de nood van je ziel je verteld. Jij zegt dat we horen dat we zondig zijn en ons moeten bekeren... Daar heb je helemaal gelijk in. Is dat je al wel eens nood geworden?? Dat je je echt zondaar voor God bent gaan voelen? Als dat nog niet gebeurd is dan heb je er niks aan om zondag aan zondag dankbaarheid in de kerk te horen. Dankbaarheid is inderdaad belangrijk! Maar komt wel na de verlossing. Je kunt niet dankbaar zijn voor iets wat je niet hebt! En we moeten ook oppassen dat we niet dankbaar zijn voor iets dat we denken te hebben maar niet hebben.
    -AJ-
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:5

    Henrietje
    bezorger schreef op maandag 3 december 2007 - 18:47

    Dat ben ik niet met je eens lost in love. In de bijbel staat zelf dat we een nieuw lied moeten maken. Waarom zouden we het dan alleen bij psalmen houden en niet steeds weer nieuwe liederen maken tot eer van God. Dat vraagt hij van ons in de bijbel.

    Maar waarom moeten we dat dan op een andere manier doen? God blijft toch dezelfde als in de tijd van de psalmen?!!!!
    Henrietje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:13

    In de gereformeerde kerken wordt er volgens mij veel te veel vanuit gegaan dat iedereen onbekeerd is. En je kan toch dankbaar zijn dat Hij voor je aan het kruis is gestorven en of hij ook jou wil bekeren.

    York
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:32

    Henrietje
    bezorger schreef op maandag 3 december 2007 - 19:37

    In de gereformeerde kerken wordt er volgens mij veel te veel vanuit gegaan dat iedereen onbekeerd is. En je kan toch dankbaar zijn dat Hij voor je aan het kruis is gestorven en of hij ook jou wil bekeren.

    ja, maar bij de evangelische wordt er van uitgegaan dat iedereen bekeerd is!!!
    zo heeft iedere gemeente wel iets.
    ik denk dat als je bekeert bent niet anders wil dan psalmen. ik hoop dat iedereen zo iets van elkaar kunnen leren.
    hier op aarde zal er nooit een volmaakte kerk zijn. zorg er maar voor dat je bij de Volmaakte Kerk hoort.

     

     Mensen vermoeden liever iets dan dat ze het weten.
    Zusje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:40

    als ik DE HET en EEN naast elkaar zet betekend het niet dat DE perse voor EEN komt of dat EEN na DE komt!!! Die man van het opstellen van de cattegismus moest toch ook een volgorde hebben,

    Valt het je trouwens niet op dat het stuk van de verlossing en dankbaarheid vele male grooter is dan de ellende???!!

    Hierbij nog een bericht van Gerald Troost een maand ofzo geleden. Lees het maar met je bijbeltje ernaast

    Karikaturen
    22-09-2007 - Ken jij een leger waar ze schieten op elkaar…..?

    We hebben een Nederland heel erg veel verschillende kerkelijke stromingen en christelijke groeperingen en vaak staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Ik geef optredens in verschillende kerken en gemeenten. Dit is boeiend. Iedere kerk of groepering kent zijn eigen accenten. Ik ben het niet altijd overal mee eens, maar vind het belangrijk dat ik altijd in gesprek kan blijven met andere gelovigen. Zonder je standpunt te verloochenen, blijf je dan toch ‘on speaking terms’. Eén punt is voor mij het belangrijkste. Als een ander Jezus accepteert als zijn persoonlijke verlosser en enige weg naar God, dan is diegene mijn broer of zus in het geloof! Ook als hij op bepaalde punten een andere mening is toegedaan. Het verzoeningswerk van Jezus Christus is voor mij de hoofdzaak.

    In Psalm 133 staat dat God zijn zegen geeft als broeders in vrede samenwonen. Ook Jezus Christus en Paulus roepen meerdere malen op om, als christenen, één te blijven

    Vaak merk ik echter, dat we al snel karikaturen van elkaar maken. Het beeld wat we schetsen is negatief en vertekent. We wassen elkaar de oren in plaats van de voeten… Of anders gezegd: We schieten op soldaten uit ons eigen leger.

    Laten we hiermee ophouden en bedenken dat mildheid, zelfbeheersing, geduld en vriendelijkheid vruchten zijn van de Heilige Geest! Als we een effectief leger willen zijn van Jezus Christus, dan moeten we ons met elkaar verzoenen en ons naar buiten richten. Er kan een tijd komen dat we elkaar harder nodig hebben, dan dat we op dit moment denken. De ontwikkelingen kun ook in Nederland heel snel gaan. Laten we vergevingsgezind zijn en samen de goede strijd strijden. Er is nog zoveel te overwinnen in de wereld om ons heen. Tot slot een bijzondere tekst uit Efeziërs 3: 18-19a: “opdat gij dan samen met alle heiligen, ten volle zou kunnen (be)grijpen hoe groot de breedte, lengte, hoogte en diepte is, en te kennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat.”

    Samen met alle heiligen. We hebben elkaar nodig!

    Groeten Gerald Troost

    LovedbyGod
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:205

    discussiejj :P

    ik bemoei me er verder maar niet meer meej...

    -AJ-
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:5

    @ zusje,

    Je doet alsof Oliveanus en Urzinus zomaar een volgorde hebben genomen van ellende verlossing en dankbaarheid. Dat is zekere niet zo! En bedenk dat deze ook door God geinspireerd zijn, dus is het wel kort door de bocht om te zeggen dat die man ook gewoon een volgorde moest hebben.

    Het stuk van de dankbaarheid en verlossing is moeilijker uit te leggen, en komen meerdere aspecten aan de orde. Vandaar dat het langer is.

    Voor de rest ben ik het met je eens! Alleen op het laatst zeg je dat we hier mee op moeten houden. Ik begrijp je heel goed dat je zegt dat we een eenheid moeten vormen. Maar dat betekent niet dat we alles van elkaar klakkeloos moeten slikken. Juist elkaar wijzen op Christus. Elkaars meningen delen, en dat bewijzen op grond van Gods woord! Proberen elkaar in het rechte spoor te houden. Dat is ook de goede strijd stijden!

    jonne
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:60

    SORRY HOOR
    MAAR IK VIND DIT EGT EEN VRESELIJKE MANIER OM GOD TE EREN!!!!!
    EN DAN NOG DENKEN DAT HET GOED EN EERBIEDIG IS!!!!!!
    IK DACHT HET TOG NIET
    IK BEN HIER FEL OP TEGEN!!!!!
    HET MAAKT MIJ NIET UIT WAT ANDEREN ER VAN VINDEN,MAAR IK VIND DIT EGT HEEL DOM!!!!!!
    ZO DAN WETEN ZE HET ALVAST!!!!
    HIJ MET Z,N HEEL BIJBELS!!!!
    HET IS  HELEMAAL NIET BIJBELS AL HIJ DAT MAAR WEET!!!

    Henrietje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:13

    Ik vindt het zeker niet zo dat als je bekeerd bent je alleen maar psalmen wil zingen. Daar geloof ik echt niet in. En zeker in de Gereformeerde kerken vindt ik dat er echt twijfel wordt opgeroepen als iemand zegt dat ie bekeerd is. Is het wel echt zo? Als iemand dat zegt en hij voelt het echt dan hoeft men toch niet meer te twijfelen en er allerlei voorwaarden aan te gaan stellen?

    sJakkO
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:369

    jammer dat ik er niet was.
    A-n-d-r-e-a
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:199

    HA allemaal,

    ik ga hier geen reactie geven over artikel om dat ik hem nog niet goed heb gelezen maar ik wil effe wat zeggen: ik moest zaterdag werken en weet je wie ik daar zag: GERALD TROOST!!!!!!!!!!!! ik wist gelijk dat hij het was..... althans dat denk ik maar ik weet het bijna zeker! ik schrok eigenlijk!!!!!! mAaar was wel grappig!!!!!

     WEET JE HOE BIJZONDER! WIJ PASSEN ALLEMAAL IN HET PLAN VAN GOD! NIEMAND IS HIER VOOR NIETS!!! Ook al
    geboren_in_1992
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:71

    noem dan eens 1!!!! goed argument op je on doordachte uitspreken "HET IS NIET BIJBELS"................. je hebt er GEEEN

    geboren_in_1992
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:71

    ja maar david speelde liederen op zijn harp tot eer van god
    Alpha
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    Wat een liefdeloze, onbijbelse hoogmoed spreekt er uit veel reacties. Denken we nu werkelijk dat wíj op de rechterstoel van God mogen/kunnen plaatsnemen om te beoordelen of iemand bekeerd is en een roeping heeft? Denken we nu werkelijk dat alleen wíj het bij het rechte eind hebben? Laten we doen wat God van ons vraagt: God lief te hebben boven alles en onze naaste als onszelf. Dit vraagt respect, niet het afbreken van andere meningen.
    [1]  «  1  2  3  4  5  6  7  »  [9]