Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Hoofddeksel tijdens kerkdienst

  We hadden een discussie over de vraag of je tijdens de kerkdienst een hoofddeksel moet dragen. We kwamen er niet uit, de één dacht zus en de ander weer zo.

  Mag ik ook een vraag stellen? Hebben jullie tijdens de discussie in de Bijbel gezocht? Ik hoop van wel, want dat is het beste kompas bij al je vragen. Laat de Bijbel het eerste zijn waar je antwoorden zoekt. En laat het Woord van de Heere ook het laatste woord hebben. Dat is de veiligste weg (Ps. 119:35, 133). Zonder de Bijbel blijf je hangen in „ik vind” en „ik denk zo.”

  Waarom moeten vrouwen en meisjes tijdens de kerkdienst een hoofddeksel op? In 1 Korinthe 11:1-16 vind je een eenvoudig antwoord. De man is het hoofd van de vrouw. Hij heeft dus gezag over de vrouw. Nu wil de Heere dat dit tijdens de samenkomsten van de gemeente te zien is.

  Hoe? Door een hoofddeksel voor de vrouw. De man mag niet mét een hoofddeksel de kerkdienst bijwonen, de vrouw niet zonder. Als een vrouw dat toch doet, weigert ze het teken van onderdanigheid te dragen.

  Dat is net zo erg als wanneer ze haar haar afknipt. Want ook het lange haar is door de Heere als een teken van onderdanigheid gegeven. Daarom mag een man zijn haar niet lang laten groeien, terwijl het voor een vrouw juist een sieraad is, bijna het mooiste sieraad dat je dragen kunt. Het mooiste is, voor man en vrouw, de vreze des Heeren (1 Petr. 3:3-5).

  We letten nog even op het begin en het einde van ons Bijbelgedeelte. Weest mijn navolgers, gelijkerwijs ook ik van Christus, zo schrijft Paulus in het eerste vers. Anders gezegd: het dragen van een hoofddeksel en lang haar zijn niet maar onbetekenende puntjes. Ook dit heeft te maken met de navolging van Christus.

  „Doch indien iemand schijnt twistgierig te zijn, wij hebben zulke gewoonte niet, noch de Gemeenten Gods”, zo sluit Paulus af in vers 16. Paulus voelt aan dat niet iedereen zijn antwoord zal accepteren. Sommigen zullen komen met „ja, maar.” Nee, zegt Paulus, daar ga ik verder niet op in. In Gods Kerk is het niet de gewoonte om almaar te discussiëren. Daar komt het aan op onderwerping aan het Woord van de Heere. Als er door genade liefde in het hart mag zijn, gunnen we de Heere die gehoorzaamheid.

  Nog één vraagje misschien. Wat voor hoed moet ik kopen? Laat ik het samenvatten in één woord: een eenvoudige. Dan zit je op een veilig spoor.

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Reacties (79)

  maj
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:973

   

  Haaitje3
  bezorger schreef op woensdag 31 oktober 2007 - 09:02

  vicky
  bezorger schreef op dinsdag 30 oktober 2007 - 20:24

  Ik denk dat de duivel om al dat gehakktak over allerlei uiterlijke dingen lacht en in zijn handen wrijft.

  Andere landen hebben andere gewoontes en die zijn niet perse verkeerd.

  Ons opa zei: Een nieuw hart heb je nodig.

   Dan zie je iemand (langzaam) met Gods hulp veranderen.

  Zichtbaar aan daad, praat en gewaad.

  Vicky

  Onzin!! Dat is de out-fit van een Farizeeër!!
   


  nee haaitje dat is niet de out-fit van een Farizeeer!!! echt ni!! als je verander omdat God je verander.. dan zie iedereen dat!! dan ga je nie meer modern doen!! dan denk je alleen maar van: hoe kom ik tot God bekeerd en wat kan ik doen om Hem te ere!!

   Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
  tinusssssss
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:7

  maar in de Bijbel staat toch ook iets van dat het hoofddeksel voor de getrouwde vrouw gelt?

  maj
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:973

   

  tinusssssss
  bezorger schreef op zaterdag 6 december 2008 - 11:10

  maar in de Bijbel staat toch ook iets van dat het hoofddeksel voor de getrouwde vrouw gelt?


  Nee hoor! lees maar in 1 korinthe 11!!... Staat alles wel zo duidelijk in beschreven..

   Willetje I love you 4 ever!! The best friends ooit!
  Gert-Babs
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  Ik zelf ben van mening dat het niet uitmaakt of je nou met hoofddeksel naar de kerk gaat. De 1 die zich daar prettig bij voelt moet gewoon een hoed op doen. Maar ze mogen nooit zeggen dat je een hoed op MOET doen.

  laats kwam ik een topic op een site tegen waar dit ook behandeld werd. En daaar werd vertelde een professor dat de Bijbel misschien niet helemaal goed vertaald is vanuit het hebreeuws naar het Nederlands. Want je kunt heel veel zinnen anders vertalen. Zo ook de zin in Korintieers. Want je kunt de zin vertalen als: Heti s een schande als een vroeg met onbedekt hoofd naar de kerk gaat. Maar je kunt het ook opvatten als: het is een schande als een vrouw met bedekt hoofd naar de kerk gaat want het haar is als sieraad gegeven en die mag je niet bedekken. En ik persoonlijk denk dat het laatste toch meer in de Bijbel zou kloppen. Want hoevaak word er wel niet gesproken over dat het haar als sieraad voor de vrouw gegeven is.

   

  Maar ik heb zo iets: ga naar de kerk zoals je wilt. God zal je echt niet straffen als je wel of niet een hoed op hebt gehad naar de kerk. Het gaat er om wat je in je hart zegt.

  «  1  2  3  4  5  6