Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Hoofddeksel tijdens kerkdienst

  We hadden een discussie over de vraag of je tijdens de kerkdienst een hoofddeksel moet dragen. We kwamen er niet uit, de één dacht zus en de ander weer zo.

  Mag ik ook een vraag stellen? Hebben jullie tijdens de discussie in de Bijbel gezocht? Ik hoop van wel, want dat is het beste kompas bij al je vragen. Laat de Bijbel het eerste zijn waar je antwoorden zoekt. En laat het Woord van de Heere ook het laatste woord hebben. Dat is de veiligste weg (Ps. 119:35, 133). Zonder de Bijbel blijf je hangen in „ik vind” en „ik denk zo.”

  Waarom moeten vrouwen en meisjes tijdens de kerkdienst een hoofddeksel op? In 1 Korinthe 11:1-16 vind je een eenvoudig antwoord. De man is het hoofd van de vrouw. Hij heeft dus gezag over de vrouw. Nu wil de Heere dat dit tijdens de samenkomsten van de gemeente te zien is.

  Hoe? Door een hoofddeksel voor de vrouw. De man mag niet mét een hoofddeksel de kerkdienst bijwonen, de vrouw niet zonder. Als een vrouw dat toch doet, weigert ze het teken van onderdanigheid te dragen.

  Dat is net zo erg als wanneer ze haar haar afknipt. Want ook het lange haar is door de Heere als een teken van onderdanigheid gegeven. Daarom mag een man zijn haar niet lang laten groeien, terwijl het voor een vrouw juist een sieraad is, bijna het mooiste sieraad dat je dragen kunt. Het mooiste is, voor man en vrouw, de vreze des Heeren (1 Petr. 3:3-5).

  We letten nog even op het begin en het einde van ons Bijbelgedeelte. Weest mijn navolgers, gelijkerwijs ook ik van Christus, zo schrijft Paulus in het eerste vers. Anders gezegd: het dragen van een hoofddeksel en lang haar zijn niet maar onbetekenende puntjes. Ook dit heeft te maken met de navolging van Christus.

  „Doch indien iemand schijnt twistgierig te zijn, wij hebben zulke gewoonte niet, noch de Gemeenten Gods”, zo sluit Paulus af in vers 16. Paulus voelt aan dat niet iedereen zijn antwoord zal accepteren. Sommigen zullen komen met „ja, maar.” Nee, zegt Paulus, daar ga ik verder niet op in. In Gods Kerk is het niet de gewoonte om almaar te discussiëren. Daar komt het aan op onderwerping aan het Woord van de Heere. Als er door genade liefde in het hart mag zijn, gunnen we de Heere die gehoorzaamheid.

  Nog één vraagje misschien. Wat voor hoed moet ik kopen? Laat ik het samenvatten in één woord: een eenvoudige. Dan zit je op een veilig spoor.

  Ds. J. M. D. de Heer, Middelburg

  Reacties (79)

  vrijgezellig
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:113

  janiita
  bezorger schreef op maandag 22 oktober 2007 - 14:49

  ik vind wel dat je het mag laten afknippen
  maar niet tot erge stekels(voor een meisje)
  maar puntjes laagjes ponies enzo...
  dat kan natuurlijk wel..??
  toch??
  eigen verantwoording denk ik. kijk er staat LANG haar. en wat jij dan onder lang verstaat, nou dat is dan lang. anders had er wel gestaan van: een el ofzo.
  vrijgezellig
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:113

  bertientjuhzzz
  bezorger schreef op maandag 22 oktober 2007 - 17:07

  Wat ik me dan afvraag... waarom zijn er dan nog steeds dominees die met een hoed de kerk in en de preekstoel op komen?

  zijn die er dan??????????
  vrijgezellig
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:113

  Lizy
  correspondent schreef op maandag 22 oktober 2007 - 17:48

  ik vind de hoed inderdaad een bijzaak.. en een erge. sommigen (ook de schrijfer van het stuk) zeggen: "lees korinte en je ziet het". waarom verdiepen we ons er dan niet wat meer in? ik bedoel, korinte was een goddeloze stad, waar veel (tempel)prostitutie was, en waar allerlei goden aanbeden werden, kappotte gezinnen, enz. daar deed iedereen wat hij wilde, ook de christenen. toen kwam Paulus, en zag dat het er verkeer ging, en toen ging hij hen leren hoe ze zich moesten gedragen. hij leerde hen allerlei zulke dingen, (zoals: vrouwen onderdanig aan de man) om de gezinnen te beschermen.

  ik bedoel hiermee, de korinthen zijn bedoeld voor de korinten, ook al kunnen wij er nog heel veel van leren, maar moeten we ze dan zó letterlijk nemen? paulus schreef dit zodat korinthe leerde hoe het een goede gemeente kunnen zijn.  en waarom vinden we deze regel zó belangerijk en andere even belangerijkke slaan we over? waarom slaan we andere dingen van paulus die hij ook heeft geschreven over? (ik kan nu jammer genoeg niet zo iets zeggen..)

  even voor de duidelijkheid: ik weet dit allemaal over korinte omdat er in mijn kerk pas een paar preken over zijn gedaan..
  ik denk dat je het dan andersom moet stellen: hoed moet blijven en laten we ook die andere dingen gaan doen...
  vrijgezellig
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:113

  vakantie-is-cool
  redacteur schreef op maandag 22 oktober 2007 - 18:00

  ik dnek zelf dat een hoed wel netjes is enzow

  maar idd in Zuid-Afrika ofzow hebbe ze het owk neit

  end at van dat haar vin ik wel n beetj ver gaan

  Hoezo ver gaan?
  vrijgezellig
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:113

  goesenaar
  correspondent schreef op maandag 22 oktober 2007 - 19:30

  in rusland hebbe ze gwoon in de kerk hoofd doekjes hange . die doen ze dan op!! dat is wel wat beter dan grote hoeden waardoor je amper de dominee kunt zien...!

  idd!!
  i-love-my-friends
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:28

  ik denk er ook echt wel goed overna voor dat ik wat zeg..!! maar mag ik misschien een andere mening hebben dan andere bezoekers van deze site..?? toevallig behoorlijk NIET tot de evangelische gemeente.. ik heb wel familie en kennissen die in bij een evangelische gemeente behoren.. maar iedereen mag zijn/haar kerkdienst toch op zijn/haar eigen manier beleven.. ik wil ook niet zeggen dat ik het helemaal eens ben met wat daar gebeurt maar van sommige dingen kunnen wij refo-mensen heel wat leren.. ik heb ook helemaal niet gezegt dat het geloof daar groter is.. als dat zo over kwam heb ik dat niet zo bedoelt.. ik bedoelde dat het geloof in de niet westerse landen veel sterker is dan in ons land.. daar hebben ze geen hoed op.. en denk je dat God je afwijst omdat je geen hoed op hebt..??  dat vraag ik me af.. maar dat kan wel zo zijn.. maar dat denk ik dat het belangrijkere dingen zijn dan een hoedje op in de kerk.. het gaat meer om het geloof in Jezus dan om wel of niet een hoedje op.. dat ben ik ook wel eens met mensen die dat zeggen..
  ILJ-4-ever
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:226

  Een moeilijk onderwerp...
  ik heb daar vaak met ene vriend over gepraat
  maar ik vind het moeilijk om daar een mening over te geven
  aan de ene kant: het staat duidelijk in Gods Woord
  aan de andere kant: God kijkt toch naar de binnenkant??
  OK, dat betekent natuurlijk niet dat je er als een slons of punker bij moet gaan lopen.
  Maar rokken tot aan de enkels enzo hoeft nou ook weer niet van mij
  maa rnu dwaal ik van het onderwerp[ af...
  ik weet niet wie het zei, maar iemand zei dat er onderscheid moet zijn.
  maar door naar de kerk te gaan is er toch al onderscheid van de anderen??
  Maar het gaat er toch om of je in je hart onderdanig bent?? En niet aan de buitenkant??
  ik heb hie reigenlijk niet echt een mening over, maar wat hier in staat wou ik toch even zeggen..

  gr caro
  vrijgezellig
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:113

  maartislief
  bezorger schreef op maandag 22 oktober 2007 - 20:14

  lees chorinthe eens goed!! daar staat een vrouw zal bidden met een hoofdeksel en als een man bid met een hoofddeksel onteerd hij zich zelf! dus je hoeft geen hood op naar de kerk want als je thuis bid heb je toch ook geen hofdeksel op??

  zelf ga ik nar een kerk waar je hoeden op moet! ik ben er op tegen! mar om mijn ouders geen verdriet te doen doe ik een hoed op! ik ben nameliijk nog maar 14 bijna 15 duzz.. eer ik mijn ouders

  dit is mijn mening en ik wil hier ebst opdoor discuseren! ikheetmaartje @ yord . nl

  er zijn idd. mensen die dit wel doen (met hoofddoekje thuis bidden) maar in korinthe gaat het geloof ik over de dienst/gemeente. dus niet over thuis...
  Haaitje3
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:54

  vrijgezellig
  stagiair schreef op dinsdag 23 oktober 2007 - 17:15

  maartislief
  bezorger schreef op maandag 22 oktober 2007 - 20:14

  zelf ga ik nar een kerk waar je hoeden op moet! ik ben er op tegen! mar om mijn ouders geen verdriet te doen doe ik een hoed op! ik ben nameliijk nog maar 14 bijna 15 duzz.. eer ik mijn ouders  Dánk u dat ik niet zo slecht ben als al die anderen die geen hoed op hebben...

  Sjonge zeg! Wat een reacties hierzo. Wat heeft het voor zin? Zoek éérst het Koninkrijk van God! En ga je daarna druk maken over allerlei uiterlijkheden die er bij God ten diepste niet toe doen!

  martjuhh
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:325

  daantjuh
  bezorger schreef op maandag 22 oktober 2007 - 11:10

  ik ben het daar absoluut niet eens. een hoed is maar een bijzaak.

  en dat van je haar niet mogen afknippen vind ik belachelijk. je haar is inderdaad een sieraad, maar als kort haar mooier bij je staat kan je dat beter doen. dan ziet het er veel mooier uit haar blijft haar, dus ook als het wat minder lang is blijft het je sieraad.

  nee maar ze bedoelen met kort haar net als bij mannen

  en een hoed is wel degelijk van belang

   copyright:martje
  martjuhh
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:325

  ik ben het hier mee eens

  ik wist eigenlij k niet eens waarom we een hoed op moeten

  maar nu wel

  en ik vind het goeie argumenten

   copyright:martje
  martjuhh
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:325

  Haaitje3
  bezorger schreef op maandag 22 oktober 2007 - 11:57

  Wat gaan we weer heerlijk op de bijzaken in! Dat wat werkelijk belangrijk is, schrikt ons vaak af.

  Het gaat erom of we de liefde van Christus kennen! (en uitstralen).

   

  dit is absolúút geen bijzaak

  in het huis van God moet je eerbiedig zijn

  je moet eerbied(kunnen) opbrengen voor de Heere

  en als je dat al niet kan door een hoed te dragen, ja dan denk  ik ook.......

  hoe zit dat dan met al dat andere , is dat ook bijzaak (alles wat te maken heeft met godsdienst enzo)??????????????? 

   copyright:martje
  martjuhh
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:325

  Haaitje3
  bezorger schreef op maandag 22 oktober 2007 - 11:16

  Interessant:-) In de tijd van de Bijbel (Paulus) kwamen er nogal eens vrouwen met erg kort haar in de tempel. De mannen dachten dan, dat het prostituees waren. Dus zei Paulus: geef geen aanstoot, doe een hoofddeksel op!

  Wij, in onze tijd; lopen nogsteeds met een hoofddeksel... Maar, je zou ook hiermee aanstoot kunnen geven. Anderen zeggen: "Heb je 'die' ook weer, van die sekte."

  En daarom heb ik in de kerk geen hoedje op... En ook zonder hoed ben ik de man onderdanig. Het zit niet in die hoed! Als de onderdanigheid aan een hoed afgelezen moet worden, ga je wel erg ver, denk ik!

  Met alle respect voor hoeddragers hoor!

  maar je moet wel de argumenten uit de BIJbel halen

  en waat baseer jij /u je argumenten op????(verklaar je nader!!)

   copyright:martje
  Haaitje3
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:54

  martjuhh
  correspondent schreef op dinsdag 23 oktober 2007 - 18:04

  Haaitje3
  bezorger schreef op maandag 22 oktober 2007 - 11:57

  Wat gaan we weer heerlijk op de bijzaken in! Dat wat werkelijk belangrijk is, schrikt ons vaak af.

  Het gaat erom of we de liefde van Christus kennen! (en uitstralen).

   

  dit is absolúút geen bijzaak

  in het huis van God moet je eerbiedig zijn

  je moet eerbied(kunnen) opbrengen voor de Heere

  en als je dat al niet kan door een hoed te dragen, ja dan denk  ik ook.......

  hoe zit dat dan met al dat andere , is dat ook bijzaak (alles wat te maken heeft met godsdienst enzo)??????????????? 

  Goed, ik ga geen ruzie maken over of het nu wel geen bijzaak is. Maar jij speculeert dat ik zonder hoed niet eerbiedig kan zijn voor God...  

  Ik wil best met je verder discusieëren, maar dan wel als ik het antwoord heb op de volgende vraag: Ken jij de liefde van Christus al?

  toeds
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:13

  Je kunt je afvragen hoe kort kort is, maar ik vind lang haar erg mooi staan, vooral als het los hangt.
  «  1  2  3  4  5  6  »