Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Verliefd op een onkerkelijke jongen

  Ik heb contact met een ongelovige jongen, maar ik voel dat er meer is dan alleen contact. Moet ik proberen hem mee naar de kerk te nemen en mijn geloofsovertuiging op hem over te brengen? Wat moet ik doen?

  De godvrezende Abraham is oud geworden. Zijn zoon Izak is 40 jaar. Het wordt tijd dat Izak gaat trouwen. Eén ding staat voor Abraham vast. Izak mag niet met een heidens meisje trouwen. Zijn knecht Eliëzer, die voor Izak een vrouw zal zoeken, moet dit zelfs zweren!

  De les voor alle jonge mensen? Zoek een jongen of meisje die van harte bij Gods Woord wil leven. Nee, dat is geen garantie dat alles goed gaat, helaas niet. Maar het is wel de weg die de Heere van je vraagt. Echt, dit zou ik wel honderd keer willen herhalen.

  Izak zelf zal later veel zorgen hebben over zijn kind Ezau. Ezau zoekt een vrouw uit de wereld. Wat doet hij zijn ouders hiermee veel verdriet (Genesis 26:35). Eeuwen later zal de leugenprofeet Bileam precies weten hoe hij de Israëlieten het beste kan treffen. Hij zorgt ervoor dat de Israëlitische jongens verkering krijgen met de heidense meisjes (lees Numeri 25 en 31:16 en Openb. 2:14). Wat een ontzettende gevolgen had dit!

  De les? Laat je gevoel buigen onder Gods Woord. Natuurlijk is het goed als je probeert die jongen mee naar de kerk te nemen. Dat zouden we veel vaker moeten doen. Als die jongen oprecht belangstellend is, trouw naar de kerk en naar catechisatie gaat, ja dan kan er een weg geopend worden om verkering te krijgen. Maar niet andersom. Niet eerst verkering krijgen om zo de jongen mee naar de kerk te nemen. Vergis je niet in belangstelling. Voor iemand die nooit naar de kerk ging, kan de kerk in het begin best ’interessant’ zijn. Maar als het hierbij blijft, zal het echt niet standhouden. Als er niet een innerlijke overtuiging is dat Bijbel het Woord van God is en er geen hartelijke verbondenheid is met de zuivere prediking, zal de interesse geen standhouden. Na korte of langere tijd (soms in het huwelijk, als er al kinderen zijn) komen de breuken openbaar. Helaas komen dominees deze problemen nogal eens tegen.

  Ga daarom nu geen nauwere contacten aan met die jongen. Koester je gevoelens niet, anders kom je op een gevaarlijk terrein. Daarom nog een keer het Woord van de Heere, waarmee de Heere ons niet wil plagen maar juist ons welzijn op het oog heeft: „Trek niet een ander juk aan met de ongelovigen” (2 Korinthe 6:14).

  Ds. J. M. D. de Heer

  Heb je ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

  Reacties (26)

  nella
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:34

  Zelf heb ik 2 jaar verkering gehad met een roomse jongen. Hij ging wel mee naar de kerk, maar de wereld, was belangrijker voor hem. Ik heb het toen uitgemaakt. Blijf goede vrienden met die jongen, als dat kan. Is dat niet mogelijk, breek er dan gelijk mee ! In het begin doet het pijn, maar de pijn ná de verkering is nog erger. 

  Ook met jongeren uit je eigen kerk moet je oppassen. Sommigen hebben een hele andere overtuiging. Praat veel over het geloof vóór je verkering krijgt! Dit bespaart een hoop "ellende".

  Veel sterkt ermee!

   

  Ann
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:75

  Heel herkenbaar....kheb precies hetzelfde gehad..Het is erg moeilijk om te breken, maar het is wel beter zo !
  hvjOuuww
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1059

  heel veel stekte ermeee..!!

   

   ....love....
  vakantie-is-cool
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:981

  oeii dat lijkt me moeiilijk

  sterkte ermee!

  karretjevdm
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:11

  Heej, ik heb nu op het moment verkering met een onkerkelijke jongen. Maar ik zie nu al dat het niet goed gaat, 2 heel totaal andere levens. Je moet voordat je eraan begint veel over het geloof praten. Ook al is hij nog zo lief en aardig, je moet er wel bij nadenken, dat als je straks aan hem vast zit en hij gaat niet mee naar de kerk, je wel alles alleen moet doen. Beslissingen nemen, kinderen opvoeden...Je kan het nooit samen eens zijn. Denk er van tevoren goed over na waar je aan begint.
  jettuh
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:136

  ieks... moeilijk!!!
  jah... ik denk dat je maar 1 ding het beste kun doen....
  Raad vragen aan God... of hij je hierin helpt!
  Misschien moet het wel zo zijn dan God die jongen door middel van jou wil bekeren...
  alles is mogelijk toch?
  HEEL VEEL STERKTE!!!
  Jansen
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:24

  Sterkte ermee! Echt heel beroerd is dat:(

  Goed antw Ds de Heer!

  night
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:31

  Idd, vind ik ook! Een heel duidelijk, 'to-the-point' antwoord van Ds. de Heer. Fijn..! Zo weet je waar je aan toe bent..!
  itsme
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:94

  ik heb verkering gevraagd aan een jongen die kerkelijk was (dat bne ik niej) ik wil heel graag meer over het geloof weten enzo. mar hij zei neej omdat hij g1 verkering wou met iemand die niet kerkelijk is... ik wil wel graag kerkelijk worden en mijn hart is gebroken nu. Ik ga wel meer naar de kerk en probeer er zo veel moglijk mee bezig te zijn. maarik vind et zo moeilijk omdat ik er nix over weet.. wie kan me helpen?
  mond
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:23

  ik wens je Gods zeggen toe
  Kakka
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:6

  Hoi,

  Ik wil je wel proberen te helpen..

  Ik denk alleen dat het wel handig is als we dat via de mail doen..

  gv
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  je reactie trof me omdat het nogal hopeloos klonk, misschien zou ik je kunnen helpen door wat meer over het geloof te vertellen, als je dat wilt zal ik je mijn mailadres geven. groetjes, gv

  _Faith_Hope_Love_
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:39

  Ik vind niet dat je een vergelijking kan trekken met de regels voor het volk van Israel, en de regels voor ons nu. Inderdaad: het volk van Israel mocht niet trouwen met heidenen, maar dat was omdat ze het speciale volk van God waren, uitgekozen door Hem. Het gevaar van vermenging met heidenen, was dat ze afgoden zouden gaan dienen en God zouden vergeten. Terwijl Hij hen apart heeft gezet van de rest.

  Maar dit geldt niet voor ons.

  Het kan heel goed gaan: verkering met een ongelovige. Het kan je eigen geloof versterken. Maar wel heel belangrijk is: praat heel veel met hem, en vooral: bid! Bid of dit Gods weg met jou is.
  Ik heb zelf verkering met een moslim, en het gaat supergoed. We leren veel van elkaar, praten veel, mijn geloof word versterkt doordat ik erover aan 't nadenken ben: hoe leg ik het uit? Wat geloof ik eigenlijk?
  Voor mij is deze jongen echt door God op mijn pad gebracht.
  Ja, het is moeilijker om verkering te hebben met een niet-gelovige/anders-gelovige, er zijn heel veel dingen waar dan over gesproken moet worden, maar het is zeker niet onmogelijk, met Gods hulp.
  Ik zou je dus aanraden: bid. Is dit de weg die God voor je gekozen heeft?

   

  liekjefliekje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:59

  nou ik ben nu nog nie zo oud

  maar ik kijk nu wel uit voor da ik aan zo

  iets begin..!!!!!!!

  tis maar goed da da er in stond..!!

  nou heel veel sterkte ermee..!!!!!!

  het-doet-pijn-als-je-verkering-uitgaat
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:645

  ik hep verkering met een jongen iut de kerk maar verkering                         met een onkerkelijke jongen lijk me erg moeilijk

  1  2  »