Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Verliefd op een onkerkelijke jongen

  Ik heb contact met een ongelovige jongen, maar ik voel dat er meer is dan alleen contact. Moet ik proberen hem mee naar de kerk te nemen en mijn geloofsovertuiging op hem over te brengen? Wat moet ik doen?

  De godvrezende Abraham is oud geworden. Zijn zoon Izak is 40 jaar. Het wordt tijd dat Izak gaat trouwen. Eén ding staat voor Abraham vast. Izak mag niet met een heidens meisje trouwen. Zijn knecht Eliëzer, die voor Izak een vrouw zal zoeken, moet dit zelfs zweren!

  De les voor alle jonge mensen? Zoek een jongen of meisje die van harte bij Gods Woord wil leven. Nee, dat is geen garantie dat alles goed gaat, helaas niet. Maar het is wel de weg die de Heere van je vraagt. Echt, dit zou ik wel honderd keer willen herhalen.

  Izak zelf zal later veel zorgen hebben over zijn kind Ezau. Ezau zoekt een vrouw uit de wereld. Wat doet hij zijn ouders hiermee veel verdriet (Genesis 26:35). Eeuwen later zal de leugenprofeet Bileam precies weten hoe hij de Israëlieten het beste kan treffen. Hij zorgt ervoor dat de Israëlitische jongens verkering krijgen met de heidense meisjes (lees Numeri 25 en 31:16 en Openb. 2:14). Wat een ontzettende gevolgen had dit!

  De les? Laat je gevoel buigen onder Gods Woord. Natuurlijk is het goed als je probeert die jongen mee naar de kerk te nemen. Dat zouden we veel vaker moeten doen. Als die jongen oprecht belangstellend is, trouw naar de kerk en naar catechisatie gaat, ja dan kan er een weg geopend worden om verkering te krijgen. Maar niet andersom. Niet eerst verkering krijgen om zo de jongen mee naar de kerk te nemen. Vergis je niet in belangstelling. Voor iemand die nooit naar de kerk ging, kan de kerk in het begin best ’interessant’ zijn. Maar als het hierbij blijft, zal het echt niet standhouden. Als er niet een innerlijke overtuiging is dat Bijbel het Woord van God is en er geen hartelijke verbondenheid is met de zuivere prediking, zal de interesse geen standhouden. Na korte of langere tijd (soms in het huwelijk, als er al kinderen zijn) komen de breuken openbaar. Helaas komen dominees deze problemen nogal eens tegen.

  Ga daarom nu geen nauwere contacten aan met die jongen. Koester je gevoelens niet, anders kom je op een gevaarlijk terrein. Daarom nog een keer het Woord van de Heere, waarmee de Heere ons niet wil plagen maar juist ons welzijn op het oog heeft: „Trek niet een ander juk aan met de ongelovigen” (2 Korinthe 6:14).

  Ds. J. M. D. de Heer

  Heb je ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl.

  Reacties (26)

  Susannah
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  itsme
  bezorger schreef op maandag 24 september 2007 - 19:42

  ik heb verkering gevraagd aan een jongen die kerkelijk was (dat bne ik niej) ik wil heel graag meer over het geloof weten enzo. mar hij zei neej omdat hij g1 verkering wou met iemand die niet kerkelijk is... ik wil wel graag kerkelijk worden en mijn hart is gebroken nu. Ik ga wel meer naar de kerk en probeer er zo veel moglijk mee bezig te zijn. maarik vind et zo moeilijk omdat ik er nix over weet.. wie kan me helpen?

  Hoi itsme,

  't Voeld voor jou waarschijnlijk als 'n afwijzing, dat hij jou als onkerkelijke niet wilde. En dat, terwijl jij zoveel vragen hebt. Als je wilt mag je me gerust mailen, reageer dan hier maar op. er zijn in verschillende plaatsen ook evangelisatiecommissies, die kunnen je ook helpen met moeilijke vragen. ik hoor 't wel als je wilt mailen.

  Marlinde
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:81

  heej.. kben het helemaal met je eens!!!

  bidden tot God is denk ik het beste!!

   

   Kijk naar de zon, dan blijft de schaduw achter je....
  boerinnetje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:563

  ga je dan niet sneller twijfelen welk geloof het ware geloof is? het lijkt me echt heel moeilijk. ik hoop voor jullie dat het in de toekomst ook goed zal blijven gaan.
   Hoe heerlijk is het toch om niets te doen en vervolgens daarvan uit te rusten!!!
  marijn-johannes
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:22

  ja

  wie kijkt er wel eens in de BijBel

  doeipkijk er met licht in

  tillly
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:151

  itsme
  bezorger schreef op maandag 24 september 2007 - 19:42

  ik heb verkering gevraagd aan een jongen die kerkelijk was (dat bne ik niej) ik wil heel graag meer over het geloof weten enzo. mar hij zei neej omdat hij g1 verkering wou met iemand die niet kerkelijk is... ik wil wel graag kerkelijk worden en mijn hart is gebroken nu. Ik ga wel meer naar de kerk en probeer er zo veel moglijk mee bezig te zijn. maarik vind et zo moeilijk omdat ik er nix over weet.. wie kan me helpen?

  ik hoop voor j dat je iemand kan vinden ga oook naar avonen voor christenen enz.

  vil sterkte!! en hou vol

  lie
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:387

  zo lijkt me wel moeilijk!!!!

  Sterkte!

  liekjefliekje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:59

  het is erg moeilijk om hier doorheen te komen

  ik wens haar veel sterkte toe en Gods zegen

  emmay
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:63

  Dit x egt un goed antwoord op de vraag.

  Maar ik heb net Duiventil deel 6 gelezen, vanavond in 1x uit. Halverwege dacht ik: ja, precies zoals gister in de Achterkrant stond, maar later werd alles heel anders. Is dit reeel? Welke persoon die ook Duiventil deel 6 heeft gelezen kan hier iets zinnigs over zeggen?

  Niene
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  _Faith_Hope_Love_
  bezorger schreef op dinsdag 25 september 2007 - 10:27

  Ik vind niet dat je een vergelijking kan trekken met de regels voor het volk van Israel, en de regels voor ons nu. Inderdaad: het volk van Israel mocht niet trouwen met heidenen, maar dat was omdat ze het speciale volk van God waren, uitgekozen door Hem. Het gevaar van vermenging met heidenen, was dat ze afgoden zouden gaan dienen en God zouden vergeten. Terwijl Hij hen apart heeft gezet van de rest.

  Maar dit geldt niet voor ons.

  Het kan heel goed gaan: verkering met een ongelovige. Het kan je eigen geloof versterken. Maar wel heel belangrijk is: praat heel veel met hem, en vooral: bid! Bid of dit Gods weg met jou is.
  Ik heb zelf verkering met een moslim, en het gaat supergoed. We leren veel van elkaar, praten veel, mijn geloof word versterkt doordat ik erover aan 't nadenken ben: hoe leg ik het uit? Wat geloof ik eigenlijk?
  Voor mij is deze jongen echt door God op mijn pad gebracht.
  Ja, het is moeilijker om verkering te hebben met een niet-gelovige/anders-gelovige, er zijn heel veel dingen waar dan over gesproken moet worden, maar het is zeker niet onmogelijk, met Gods hulp.
  Ik zou je dus aanraden: bid. Is dit de weg die God voor je gekozen heeft?

   


  Ja, ik denk ook dat het je geloof versterkt. Ik geloof niet dat het verboden zou zijn, of geen kans van slagen heeft. Nee, moet je dan ook zo rekenen met al je niet christelijke vrienden? Hoe zouden we dan ooit mensen tot geloof moeten brengen?
  Marjootje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:49

  Hoi meisje,

  Het is echt heel moeilijk waar jij voor staat. Je bent verliefd, maar je weet eigenlijk dat dit echt niet goed is. Ik ken zelf ook iemand die verliefd was (nu inmiddels getrouwf) op een onkerkelijk meisje. Zij is ook een poosje naar de kerk geweest, maar nu zijn ze er beiden mee gestopt. Maar ik ken ook andere voorbeelden, zoals beiden een eigen leven leiden. De ene naar de kerk en de andere als het ware in de kroeg. Dat is wel moeilijk, vooral als je kinderen krijgt die dan in dubio kunnen staan. Het 'vrije' leven is aanlokkelijk, maar het is wel vervelend als papa of mama alleen naar de kerk gaat. Je kunt, als je verkering hebt, het beste met die jongen gaan praten. Al is hij ongelovig, misschien wil hij wel een keertje mee naar de kerk. Misschien pakt het dan wel heel erg positief uit. Hij kan dan zien wat het is om te geloven en naar de kerk te gaan. Je kunt samen met hem naar een bijbelkring gaan en hem zelf een Bijbel geven. Je kunt ook, dat is het belangrijkste, voor hem bidden. Maar het blijft wel moeilijk, dat geloof ik wel. Ik hoop als je dit leest, dat je de volgende woorden meeneemt, het is misschien niet op jou van toepassing, maar het is wel iets om over na te denken.

  'Bewandel geen wegen, al schijnen ze recht. Alvorens te weten wat God er van zegt.'

  Succes en groetjes, een meisje.

   Los je problemen zo geruisloos mogelijk op.
  Niene
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  Ik heb zelf ook een 2 jaar durende relatie gehad met een ongelovige jongen. Echter heb ik het nog niet lang geleden uitgemaakt. We verschilden te veel. Ik vond het erg moeilijk dat hij niet geloofde. Het belangrijkste kon ik niet delen. Ik zag ons dan ook niet samen oud worden. Daarom besloot ik ermee te kappen, het was immers ook niet eerlijk geweest met hem door te zijn gegaan. Niet voor mij en niet voor hem. Het is moeilijk, maar ik weet wel dat het Gods bedoeling was dat ik hem heb ontmoet. Ik ben juist door die relatie dichter naar God gegroeid. Achteraf zie ik echt Gods werking daarin. Daar ben ik dan ook heel dankbaar voor en zodoende kan ik met een lach terugkijken op de tijd die ik heb gedeeld met die jongen en met hoop de toekomst ingaan.
  «  1  2