Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Zelfmoordgedachten

  Mijn vroegere vriend heeft verkering met een ander. Dat doet ontzettend pijn. Ik weet niet hoe ik dat moet verwerken. Ik kan s avonds niet slapen en lig maar te huilen. Ik loop al met meer problemen bij een maatschappelijk werker, maar zij is niet christelijk. Daarom zou ze me toch niet snappen als ik vertel dat ik met zelfmoordgedachten rondloop, maar ik durf het niet, omdat ik God niet kan en durf te ontmoeten. (Een 16-jarig meisje.)

  Wat een moeilijke periode maak jij door. Het lijkt wel of de problemen zich opstapelen. Als het leven zon pijn doet, kan de gedachte inderdaad boven komen dat het maar beter is om er een eind aan te maken. Er zijn best veel jongeren die met zelfmoordgedachten rondlopen. Sommigen dn ook een poging tot zelfmoord. Gelukkig worden de meesten daarvoor bewaard. Je mag de Heere ervoor danken dat Hij ook jou ervan heeft weerhouden. Je bent Zijn schepsel en Hij zorgt elke dag voor je. Hij vindt jouw leven de moeite waard! Jij bent niet minder waard dan anderen en niet zwakker, dommer of slechter.

  Je bent somber en verdrietig, maar toch blijf je vechten. Je gaat niet bij de pakken neer zitten. Je hebt hulp gezocht bij een maatschappelijk werker en nu je denkt dat ze je onvoldoende kan helpen, trek je ook aan de bel bij de krant. Daar is moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Dat wijst er op dat je -ondanks je gedachten aan zelfmoord- ook wilt blijven leven. Je schrijft zelf dat je nog niet kunt sterven, omdat je God niet kunt ontmoeten. Ik hoop dat je dat ook in het gebed aan de Hem vertelt en vraagt of Hij je door Zijn Woord de weg wil wijzen waarlangs je gered kunt worden. Die Weg is het geloof in de Heere Jezus. Wie in Hem gelooft, is gelukkig en heeft de belofte van het eeuwige leven. Lees de Bijbel en bid of God je problemen wil verlichten en je zonden wil vergeven. Misschien vind je het moeilijk om te lezen en te bidden. Als je in zon dip zit, lukt het vaak niet om je gedachten erbij te houden. Lees dan hele korte stukjes, maar laat je Bijbel niet dicht. Neem iemand in vertrouwen en vraag of hij of zij ook voor je wil bidden. De Heere schakelt vaak mensen in om iemand tot Hem te brengen en te bemoedigen.

  Daarom heb je er ook goed aan gedaan om hulp te zoeken. Het is jammer dat je niet genoeg vertrouwen in je hulpverlener hebt om alles te vertellen wat je bezig houdt. Toch raad ik je aan om dit wel te doen. Ook niet-christelijke hulpverleners weten wel dat zelfmoordgedachten samen kunnen gaan met angst voor het oordeel van God. Zij zal jouw gedachten niet gek vinden. Vertel haar dat je het moeilijk vindt om eerlijk te zijn over je angsten en problemen rond het geloof in de Heere, omdat je weet dat zij geen christen is. Dan kunnen jullie samen bekijken of voortzetting zin heeft. Als dat niet zinvol lijkt, kan je hulpverlener je de weg wijzen naar een christelijke hulpverleningsinstelling.

  Ik hoop dat er in je kerkelijke gemeente een ambtsdrager of een jeugdwerkleider is met wie je kunt praten over je relatie met de Heere. Bid of God je de weg wil wijzen naar iemand die niet boos wordt als jij je hart lucht, maar die je vanuit Gods Woord kan laten zien dat de Heere ook jou uitnodigt om in geloof tot Hem te komen. Hij wil je in alle dingen helpen; om Jezus wil!

  Nella van Dijke

  Lees meer artikelen in het dossier Ff serieus

  Reacties (23)

  hvjOuuww
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1059

  ohh heel veel sterkte ermee.....
   ....love....
  lie
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:387

  moeilijk heel erg moeilijk!!!! Meid ik wens je super veel sterkte!

  Ik heb zelf ook problemen, waar ik hulp voor ga krijgen. En ik vraag me ook al wel eens af, wat mijn leven eigenlijk voor zin heeft.  Khoop dat het verder allemaal goed komt met jou en mij! Super veel sterkte toegewenst!!!!!!!!!!!!!!

  Anne-Lize
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:314

  sterkte!
  Dientje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:9


  fikkie
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:144

  Moeilijk voor je!Sterkte...
  nella
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:34

  Zelf heb ik ook wel eens met die gedachten rondgelopen. Het lijkt of er echt niemand is die van je houd of je begrijpt. het is dapper van je dat je hulp hebt gezocht, maar ....ga er ook voor. Vertel alles aan de hulpverlener,ook al denkt zij misschien,anders over jouw geloof. Wees eerlijk en vertel alles! Echt, je word geholpen dan, maar je moet ook zelf meewerken. voor 100%.

  Heel veel sterkte ermee en vergeet de Heere niet, Hij wil en kan je helpen, dat is zeker!

  sjoertje
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:17

  Meid veel sterkte er mee, heb zelf ook met die gedachten gelopen, maar dan vanwege mijn gezondheid!!

  Maak er maar veel kniewerk van. God kan je helpen, maar Hij wil er wel om gevraagd worden.

  Nogmaals veel sterkte, en ik hoop dat je goede hulp mag vinden, maar stel boven alles je vertrouwen op God!!!

  gr. Sjoert

  GenM
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1033

  heel veel sterkte, vraag aan God of Hij je wil helpen.
  Marink
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:7

  Heey

  Heel veel sterkte. Er zijn heel veel mensen die je begrijpen!!

  -Caroos-
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:183

  Dat ken ik.
  cooltje
  correspondent
  Quote bericht
  aantal posts:195

  aaah dat moet egt heel moeilijk zijn ik vind het heel dapper dat je er zo voor uit durft te komen heel veel sterkte en vertrouw op God en jezelf je bent er egt niet voor niets!!!
   Love Tal Forever!
  vechtertje
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:389

  lieve meid,

  ik schrok toen ik dit verhaal las...wat heb je het toch moeilijk...! veel kan ik niet zeggen...maar ik wens je de steun van de Heere toe...!!! je mag ook altijd naar me mailen: vechtertje@yord.nl ...!!! 

   Liefde in het kwadraat, is mij meer waard!
  Alberdien
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:92

  sterkte!!
  Cornelia
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:325

  Heel veel sterkte ermee...
  liesanne
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  heel veel sterkte...
  1  2  »