Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Zelfmoordgedachten

    Mijn vroegere vriend heeft verkering met een ander. Dat doet ontzettend pijn. Ik weet niet hoe ik dat moet verwerken. Ik kan ’s avonds niet slapen en lig maar te huilen. Ik loop al met meer problemen bij een maatschappelijk werker, maar zij is niet christelijk. Daarom zou ze me toch niet snappen als ik vertel dat ik met zelfmoordgedachten rondloop, maar ik durf het niet, omdat ik God niet kan en durf te ontmoeten. (Een 16-jarig meisje.)

    Wat een moeilijke periode maak jij door. Het lijkt wel of de problemen zich opstapelen. Als het leven zo’n pijn doet, kan de gedachte inderdaad boven komen dat het maar beter is om er een eind aan te maken. Er zijn best veel jongeren die met zelfmoordgedachten rondlopen. Sommigen dóén ook een poging tot zelfmoord. Gelukkig worden de meesten daarvoor bewaard. Je mag de Heere ervoor danken dat Hij ook jou ervan heeft weerhouden. Je bent Zijn schepsel en Hij zorgt elke dag voor je. Hij vindt jouw leven de moeite waard! Jij bent niet minder waard dan anderen en niet zwakker, dommer of slechter.

    Je bent somber en verdrietig, maar toch blijf je vechten. Je gaat niet bij de pakken neer zitten. Je hebt hulp gezocht bij een maatschappelijk werker en nu je denkt dat ze je onvoldoende kan helpen, trek je ook aan de bel bij de krant. Daar is moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Dat wijst er op dat je -ondanks je gedachten aan zelfmoord- ook wilt blijven leven. Je schrijft zelf dat je nog niet kunt sterven, omdat je God niet kunt ontmoeten. Ik hoop dat je dat ook in het gebed aan de Hem vertelt en vraagt of Hij je door Zijn Woord de weg wil wijzen waarlangs je gered kunt worden. Die Weg is het geloof in de Heere Jezus. Wie in Hem gelooft, is gelukkig en heeft de belofte van het eeuwige leven. Lees de Bijbel en bid of God je problemen wil verlichten en je zonden wil vergeven. Misschien vind je het moeilijk om te lezen en te bidden. Als je in zo’n dip zit, lukt het vaak niet om je gedachten erbij te houden. Lees dan hele korte stukjes, maar laat je Bijbel niet dicht. Neem iemand in vertrouwen en vraag of hij of zij ook voor je wil bidden. De Heere schakelt vaak mensen in om iemand tot Hem te brengen en te bemoedigen.

    Daarom heb je er ook goed aan gedaan om hulp te zoeken. Het is jammer dat je niet genoeg vertrouwen in je hulpverlener hebt om alles te vertellen wat je bezig houdt. Toch raad ik je aan om dit wel te doen. Ook niet-christelijke hulpverleners weten wel dat zelfmoordgedachten samen kunnen gaan met angst voor het oordeel van God. Zij zal jouw gedachten niet gek vinden. Vertel haar dat je het moeilijk vindt om eerlijk te zijn over je angsten en problemen rond het geloof in de Heere, omdat je weet dat zij geen christen is. Dan kunnen jullie samen bekijken of voortzetting zin heeft. Als dat niet zinvol lijkt, kan je hulpverlener je de weg wijzen naar een christelijke hulpverleningsinstelling.

    Ik hoop dat er in je kerkelijke gemeente een ambtsdrager of een jeugdwerkleider is met wie je kunt praten over je relatie met de Heere. Bid of God je de weg wil wijzen naar iemand die niet boos wordt als jij je hart lucht, maar die je vanuit Gods Woord kan laten zien dat de Heere ook jou uitnodigt om in geloof tot Hem te komen. Hij wil je in alle dingen helpen; om Jezus’ wil!

    Nella van Dijke

    Lees meer artikelen in het dossier Ff serieus

    Reacties (23)

    Jenita10
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:471

    sterkte
     everyoneweb.com/christelijkforum
    giechelmeid12
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1565

    ik bgrijp j heeel goed

    eggg moeilijk om met die gdachten rond te lopen lijkt mij

    met mij kun j contact krijge via: hildavangurp@yord.nl

    doei!!!

    en sterkte ermee hè

    hilda

     sgat ik hou van je voor altijd!!!
    gymmare
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:84

    veel sterkte hoor, een iedereen anders die er probleemen mee heeft.
    neem al het (goeie) advise dat je krijgt, en denk aan dit - de Heere Jesus is niet voor niks op aarde gekomen. hij heeft ook geleeden, en daarom weet hij hoe jij je voelt, bid maar veel om sterkte, en een persoonelijke kennis van God.
    Sterkte
    Nienke9
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:91

    Heel veel sterkte..
    roses-lover
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:34

    Veel sterkte ermee! Ik weet soms ook niet wat ik met mn leven verder moet! Ik hoop dat je er uit komt! Liefs
    ILJ-4-ever
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:226

    Heej meiss

    Wat moeilijk voor je!
    Ik heb net een heel moeilijke periode achter de rug.
    Ik zag het niet meer zitten, alles liep tegen.
    Dan bedoel ik niet dat ik onvoldoendes haalde bv.
    Maar veel andere en ergere dingen.
    Ik had ook zelfmoordgedachten
    Één keer stond ik op het punt het te doen, maar toen liet God mij duidelijk merken:
    Je bent Mijn eigendom, en het is nog geen tijd voor jou om te sterven.

    Ik heb veel met vrienden gepraat over God, veel samen uit de Bijbel gelezen/.
    Veel samen gebeden.
    En dat heeft geholpen.
    Ook voor jou wil en zal hij zorgen, ook al loopt he tnu tegen
    Hij is er voor je.
    Kijk anders even op mijn site, misschien vind je er wat moois wat rtoost bied

    www.christengedichten.come2me.nl

    xx me
    koosj
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:2

    ha ik snap je helemaal.heb echt super veel sterkte ermee en mijn tip blijf er over praten

    Lovemyfriend
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:43

    Veel sterkte meid!
    «  1  2