Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Ruzie met m'n moeder

  Ik heb vaak moeilijkheden en ruzie met mijn moeder en ik kan echt geen liefde voor haar voelen. Zondig ik tegen het vijfde gebod? (Twee jongeren van rond de 15 jaar.)

  Ja, je zondigt tegen het vijfde gebod. Want de Heere wil dat je je ouders liefhebt. Het is alleen wel belangrijk dat je precies weet wat het vijfde gebod inhoudt en dat je verwoordt hoe die moeilijkheden ontstaan.

  „Eert uw vader en uw moeder.” Dat betekent: heb hoogachting en liefde voor je ouders en heb geduld met ze. Gehoorzaam hun ook. De Heere belooft dat het dan goed met je zal gaan. Hij heeft je gemaakt en Hij weet dus het best hoe de verhouding met je ouders moet zijn. Erken dat ze boven je staan!

  Het is niet zo vreemd dat jij daar op deze leeftijd moeite mee hebt. Je wordt ouder en wilt meer zelfstandigheid. Maar ondertussen blijven jouw ouders verantwoordelijk voor jou. Je krijgt kritiek op allerlei opvattingen en gewoonten van je ouders. Maar zolang jij thuis woont, bepalen zíj hoe jij je daar hebt te gedragen.

  Daarom is de vraag belangrijk: waardoor ontstaan die ruzies? Doordat jij eigenwijs en dwars overkomt op je moeder? Of doordat jouw moeder onredelijke of ongeoorloofde dingen van je vraagt? In beide gevallen is er hoop op verbetering. Want aan een verkeerde houding kun je werken en fouten kunnen hersteld worden. Of zijn er heel ernstige dingen gebeurd? Zoek dan professionele hulp.

  Hopelijk helpt het volgende je verder:
  - Bid de Heere dagelijks dat Hij je hoogachting en liefde voor je moeder geeft. Daar rust Zijn zegen op!
  - Zoek een gelegenheid (als het even rustig is tussen jou en je moeder) om te praten over jouw gevoelens. Dus niet in de eerste plaats over jouw mening (je verstand), maar over je gevoelens en verlangens (je hart).
  - Probeer te zien dat je moeder van je houdt. Ze lijdt zelf ook onder die moeilijkheden en heeft toch het beste met je voor.

  Overigens, hoe komt het dat je het moeilijk hebt met die ruzies? Misschien omdat je eigenlijk veel van je moeder houdt?

  Veel sterkte toegewenst!

  L. Snoek

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

  Reacties (18)

  Maartje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:79

  hey jongeren van 15 jaar, toen ik zo oud was toen had ook altijd ruzie met mijn moeder, ik ontliep haar gewoon en ik zei niks tegen haar want als ik ook maar iets zei dan ging het al weer mis. maar nu twee jaar later is het toch goed gekomen, ik heb een keer een gesprek gehad met mijn moeder dat was erg moeilijk maar je komt er sterker uit! en als je dat niet alleen kan vraag dan in je gebed aan God of hij je wilt helpen , ik geloof dat hij dat dan zekr wil en zal doen. en als ik nu terug kijk ik heb nu wel een hele speciale band met mn moeder en dat komt door dat ene gesprek. erg veel sterkte, je zal misschien denken van waar bemoei ik me mee maar ik hoop dat je er over na gaat denken en dat het toch nog goed gaat komen tussen jou en je moeder. xje maartje ps. vraag aan Hem of Hij je wilt helpen, Hij doet het echt waar.
  Cnor
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:41

  baluh!
  MaaikeV
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:81

  Hmm, ik geloof dat er in de Bijbel ook staat: Ouders, verwek uw kinderen niet tot toorn!!! En daar moeten ouders zich net zo goed aan houden, als dat kinderen zich aan het 5e gebod moeten houden!!!!!!!!
  laure
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:12

  @MaaikeV tuurlijk geld dit voor ouders, maar je moet bij jezelf beginnen. Je kent 't spreekwoord van de splinter en de balk toch wel? Ook al is 't xtra moeilijk om je ouders lief te hebben als ze je 'tot toorn verwekken', het gebod blijft volgens mij wel bestaan. En er staat zelf in de bijbel: heb uw vijanden lief als uzelf
  rinspins
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:323

  kheb tzelfde problem als jou al1 ben ik 14
   kheb zin in zomervakantie!!!!!
  knakkie
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:33

  dommmmmmmmmmm k he da niej hor
  lieze
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:10

  ik wens jullie veel sterkte en hoop dat de ruzie's opgelost worden.
  hvjOuuww
  verslaggever
  Quote bericht
  aantal posts:1059

  oh wt erg als j dt hebt ik wens jullie veel sterkte ks
   ....love....
  nijntje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:74

  kheb ook weleens ruzie met mun moeder, en ik ben nog maar 10.
  nijntje
  stagiair
  Quote bericht
  aantal posts:74

  Nou ja 10, volgende week dinsdag 11.
  Soopy
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:40

  @laure, Ik weet niet of jij je ouders als vijanden ziet? Volgens mij is dat citaat hier niet van toepassing!
  ik_ben_het
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  @knakkie dats heel nie dom da kun je niks an doe je ben zelf waarschijnlijk dwars ma je vin da andere veel meer moge en dat soort dinge hebk zelf ok duz ja... mn pa word ok gelijk kwaad ask 1 ding vraag en mn ma durft da nie tegenin te gaan ok al is ze et er nie mee eens en dat vin ik dan weer slap zodat ik kwaad op haar word en dan is iedereen boos op elkaar en zo ga dat vaak... das echt nie zo grappig or! ma ja alles went!
  robbievds
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:1

  kben een jonge van 17 kweet da mn zusje van 15 soms gewoon bang is van mn pa kwee nie waarom hij is vaak erg stuurs ma ik kan goed met em maar zij helemaal nie! dat vink echt zielig ma ja wat kun je dr an doe? met zulke mense moe je gewoon echt goed prate dat helpt et wel een beetje doe ik ok altijd kwil nie trots zijn ofzow ma ja bidde helpt ok zegt ze echt hoor! dus dat moe je gewoon doen!
  cootjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:32

  hoi ik ben 14 jaar ik heb af en toe ook wel eens ruzie met mn pa of ma.. ik kan daar nie tege. ik krop alles op en in een keer goooi ik et eruit en dan ben ik niet meer te houde!!! kbegrijp best dat jij et vervelend vind maar je moet maar denken: zij hebben ook hun fouten en gebreken!!!
   plant een zoen oogst een glimlach, plant een glimlach oogst een zoen
  nieke
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:37

  cootjuh
  bezorger schreef op dinsdag 19 juni 2007 - 13:58

  hoi ik ben 14 jaar ik heb af en toe ook wel eens ruzie met mn pa of ma.. ik kan daar nie tege. ik krop alles op en in een keer goooi ik et eruit en dan ben ik niet meer te houde!!! kbegrijp best dat jij et vervelend vind maar je moet maar denken: zij hebben ook hun fouten en gebreken!!!

  Je moet wel proberen om hun fouten net zo goed te zien als je eigen fouten. Jij zult zelf ook genoeg fouten maken...
  1  2  »