Yord herfst logo
Home      Zoeken      

  Ff serieus: Ruzie met m'n moeder

  Ik heb vaak moeilijkheden en ruzie met mijn moeder en ik kan echt geen liefde voor haar voelen. Zondig ik tegen het vijfde gebod? (Twee jongeren van rond de 15 jaar.)

  Ja, je zondigt tegen het vijfde gebod. Want de Heere wil dat je je ouders liefhebt. Het is alleen wel belangrijk dat je precies weet wat het vijfde gebod inhoudt en dat je verwoordt hoe die moeilijkheden ontstaan.

  „Eert uw vader en uw moeder.” Dat betekent: heb hoogachting en liefde voor je ouders en heb geduld met ze. Gehoorzaam hun ook. De Heere belooft dat het dan goed met je zal gaan. Hij heeft je gemaakt en Hij weet dus het best hoe de verhouding met je ouders moet zijn. Erken dat ze boven je staan!

  Het is niet zo vreemd dat jij daar op deze leeftijd moeite mee hebt. Je wordt ouder en wilt meer zelfstandigheid. Maar ondertussen blijven jouw ouders verantwoordelijk voor jou. Je krijgt kritiek op allerlei opvattingen en gewoonten van je ouders. Maar zolang jij thuis woont, bepalen zíj hoe jij je daar hebt te gedragen.

  Daarom is de vraag belangrijk: waardoor ontstaan die ruzies? Doordat jij eigenwijs en dwars overkomt op je moeder? Of doordat jouw moeder onredelijke of ongeoorloofde dingen van je vraagt? In beide gevallen is er hoop op verbetering. Want aan een verkeerde houding kun je werken en fouten kunnen hersteld worden. Of zijn er heel ernstige dingen gebeurd? Zoek dan professionele hulp.

  Hopelijk helpt het volgende je verder:
  - Bid de Heere dagelijks dat Hij je hoogachting en liefde voor je moeder geeft. Daar rust Zijn zegen op!
  - Zoek een gelegenheid (als het even rustig is tussen jou en je moeder) om te praten over jouw gevoelens. Dus niet in de eerste plaats over jouw mening (je verstand), maar over je gevoelens en verlangens (je hart).
  - Probeer te zien dat je moeder van je houdt. Ze lijdt zelf ook onder die moeilijkheden en heeft toch het beste met je voor.

  Overigens, hoe komt het dat je het moeilijk hebt met die ruzies? Misschien omdat je eigenlijk veel van je moeder houdt?

  Veel sterkte toegewenst!

  L. Snoek

  Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl. Of schrijf naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

  Reacties (18)

  willetjuh
  redacteur
  Quote bericht
  aantal posts:448

  hoii

  heel veel sterkte

  groetjes

   www.zondervaderleven.web-log.nl
  Alianntjuh
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:4

  hoi jongeren van 15,

  Ik ben zelf ook 15 en ik doe precies hetzelfde.

  we zijn het over bepaalde dingen gewoon niet eens.

  probeer eens een rustig gesprek met je moeder aan te knopen.

  dan weten jullie allemaal waar je aan toe bent

  MADDY
  bezorger
  Quote bericht
  aantal posts:26

  Probeer eens te waarderen wat je moeder allemaal voor je doet. Wees God dankbaar. Jij ruziet met je moeder, ik heb geen moeder meer. Je zou eens moeten weten hóe graag ik één dag bij mijn moeder zou willen zijn. Ik ben maar wat jaloers op je. Maar jij maakt dus blijkbaar misbruik van zoiets.

  «  1  2