Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Examens zitten erop

VEENENDAAL - Het zit erop. De leerlingen die het voortgezet onderwijs afronden, kunnen vrijdag de krant openslaan met het vreemde gevoel dat ze de examens nu echt achter de rug hebben. Nu is het wachten op de uitslag. Voor de meesten zal deze eerste ronde het definitieve einde van hun middelbareschooltijd betekenen.


De meeste vmbo’ers hielden het woensdag al voor gezien. Alleen de talenknobbels onder hen mochten donderdag nog aan de slag: op het rooster stonden Frans, Fries, Spaans, Turks en Arabisch.

Havo 5 en vwo 6 gingen donderdagmiddag exact: de havisten deden wiskunde, de vwo’ers natuurkunde. Donderdagmorgen stond voor de havo tehatex op de planning: tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen, of gewoonweg beeldende vorming.

Het vwo-examen aardrijkskunde van donderdagmorgen was goed te doen, vindt Elco den Oudsten, leerling aan het Ichthus College in zijn woonplaats Veenendaal. „Maar ja, aardrijkskunde is echt mijn vak.”

Wat hem erin aanspreekt? „Dat het over concrete dingen uit het dagelijks leven gaat. Dat gevoel heb je bij sommige andere vakken niet. Dan denk je: Wat heb ik hier nou eigenlijk aan? Bij aardrijkskunde zaten er een hoop dingen in die je kunt gebruiken.”

Drie boeken namen de leerlingen door. Alle drie de thema’s kwamen volop in het examen aan de orde, zegt Elco: „Actieve aarde, vervoer en ruimtelijke inrichting, en politiek en ruimte.”

Actieve aarde vond de Ichthusleerling het lastigste onderwerp. „Allerlei gesteenten, met het bijbehorende tijdperk, en hoeveel miljoen jaren geleden dat is.” Of hij dat gelooft? „Nee, maar bij aardrijkskunde moet je dat nou eenmaal leren.”

Elco is bijna drie kwartier voor de eindstreep klaar. De andere zeventien leerlingen zwoegen tot het laatst door.

Zwoegen deden ook de brandweerlieden die pal naast een examenzaal op een andere school een oefening hielden. „De school had van tevoren bij de brandweer aangegeven dat er examens waren. Ook tijdens de examens heeft de school aan de brandweer gevraagd te stoppen. Toch hebben ze de brandoefening voortgezet”, luidde een van de klachten die donderdag bij het LAKS binnenkwamen.

Zie ook:
Dossier Examens 2007
Venijn zat in de staart

Er zijn nog geen reacties geplaatst.