Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Week van eenzame opsluiting begint

    KAMPEN - Examenkandidaten op de Pieter Zandt in Kampen hebben over de verzorging niet te klagen. Ze krijgen drinken, maar ook lolly’s en kauwgom. En ABN AMRO schenkt zelfs vlaggetjes met ”geslaagd” erop. Is het daar niet te vroeg voor? „Je kunt altijd één a weghalen.”

    Henrike en Hilde deden woensdagmorgen havo-aardrijkskunde. Voor de onderwerpen -natuur, milieu, politiek en ruimte- hebben de dames geen goed woord over. „Echt, echt supersaai.” Ze krijgen tegengas van Karin, waarna het trio eensgezind concludeert: „Aardrijkskunde was niet bizar moeilijk.”

    Examen beeldende vorming.

    Examen beeldende vorming.

    Wat de onderwerpen betreft, maakt ook hun docent J. C. Zijderveld een kritische kanttekening. „Er waren vragen over de Europese Unie, maar niet over de actuele discussie of Turkije mag toetreden. Daarentegen ging wel heel opgave twee over gemeentelijke herindeling. Volgens mij is dat onderwerp over zijn hoogtepunt heen.”

    Toch vond Zijderveld het een goed examen. „Een mooie mix van kennis, vaardigheden en inzicht. Dat is wel eens anders geweest.” De leerlingen mogen niet klagen over dit examen, meent de Pieter Zandtleraar. „Aardrijkskunde was vorig jaar een stuk moeilijker. Toen regende het klachten. Misschien dat er daarom nu extra zorgvuldig naar de vragen is gekeken.”

    Zijderveld spoedt zich naar huis, met het werk van 125 kandidaten in een plastic tas. „Ik ga nakijken. Twintig minuten per leerling. Er ligt een week van eenzame opsluiting voor me.”

    Lieneke en Karen komen om halftwaalf moe de examenzaal uit. De vwo-kandidaten hebben er 2,5 uur Frans op zitten. „’t Viel tegen. Je moest vaak doordenken en zelf conclusies trekken. Terwijl ons is geleerd vooral goed te lezen.” De onderwerpen vonden de dames wel interessant: „De teksten gingen over piercings, toerisme, examenvrees en natuurlijk internet. Een stokpaardje.”

    Woensdagmiddag gingen havisten en vmbo’ers op voor wiskunde, de vwo’ers voor biologie.

    Elke examenperiode zijn er onverwachte situaties. Zo moest op de Pieter Zandt woensdagmorgen het examen Frans worden voorgelezen aan een blind meisje, omdat de bijgeleverde software niet op haar laptop paste. En een Urker jongen dacht dat hij pas ’s middags hoefde te komen. Een vervelende vergissing. Hij moet zijn examen van woensdagochtend inhalen tijdens de herkansingsronde.

    ------------------------------------------------------------

    „Een eitje”, zeiden de leerlingen tegen hem. Jan Heerens, docent op de Pieter Zandt, kan het zich voorstellen. Het vmbo-examen beeldende vorming woensdag viel mee. „Van de 40 kandidaten waren er 22 na een uur klaar.”

    Toen hij het hoorde van die 22 kandidaten, dacht Heerens: „Of het examen was zo moeilijk dat de leerlingen er geen gat in zagen, of het was inderdaad een eitje. Er had best iets meer gevraagd kunnen worden, vind ik. Het examen bestond uit 35 vragen. Wie ze binnen het uur maakt, is nog geen twee minuten per vraag bezig geweest. Dat is niet veel.”

    HEERENS ...beetje voorspelbaar...

    HEERENS ...beetje voorspelbaar...

    Dat zijn leerlingen het makkelijk vonden, komt misschien ook wel door de schoolexamens, suggereert Heerens. „Die heb ik dit jaar extra moeilijk gemaakt. Dan valt het eindexamen mee.” Juich echter niet te vroeg, waarschuwt de Pieter Zandtleraar. „Bij makkelijke examens wordt de normering soms aangescherpt.”

    Het examen van woensdag was de overkoepelende theorietoets voor alle kandidaten met tekenen, handvaardigheid of textiele werkvormen in hun pakket. Traditiegetrouw gaat het om het duurste examen, vanwege de fullcolourillustraties op A3-formaat. Dit keer onder andere een groot schilderij van Lucas Cranach uit 1546. Het verbeeldt de wens van oude mensen om er weer jong uit te zien. Een tijdloos thema. Ondanks de vele naakte lichamen vindt Heerens de afbeelding niet aanstootgevend. „Men keek in die tijd nu eenmaal anders tegen bloot aan dan nu. Het is een kies schilderij.”

    Naast het thema ”verjonging” kwam het onderwerp ”water, Neeltje Jans en Deltawerken” aan de orde. Heerens constateert tevreden dat beide in de les behandeld zijn. „Dat is geen toeval. De onderwerpen stonden genoemd op een website van digischool. Dan ben je gewaarschuwd. Het examen had voor de leerlingen een grote mate van herkenbaarheid. Daardoor was het soms ook een beetje voorspelbaar. Zo had het beeldmateriaal van mij gevarieerder gemogen.”

    Lees meer artikelen in het dossier Examens 2007

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.