Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Gehakketak verstoort de stilte

     

    ROTTERDAM - Overal bordjes: Stilte examen. Toch is het bij lokaal 354 op het Rotterdamse Wartburg College, locatie Revius, af en toe rumoerig. Maar het kan erger. Op andere scholen klagen examenkandidaten over vrouwelijke surveillanten op hakken. Dat is pas echt irritant.

    Nederland windt zich op over de nieuwe spelling, Duitsland ook. De ”neue Rechtschreibung” roept bij onze oosterburen „massive Kritik” op. Tekst 3 van het vwo-examen Duits van gistermorgen was eraan gewijd. Maar gelukkig: ”Bordo bleibt Bordeaux”. Er verandert dus niet zo veel.

    Docent D. Geuze noemt het een stevig examen. „Weinig verhalende, veel pseudowetenschappelijke teksten. Nogal wat leeswerk dus.” Zijn leerlingen ervaren het aan den lijve. Ze zitten allemaal de volle 2,5 uur uit.

    Het examen zet in met een herkenbaar onderwerp: hooikoorts. Het artikel beschrijft een Chinese aanpak die ”Balance im Pollenflug” garandeert. Geuze: „Geen mens weet hoe het werkt, maar het werkt.”

    Tekst 7, ”Affengeil hat ausgefetzt”, legt uit waarom ouderen beter niet kunnen proberen de taal van jongeren te spreken: ze gaan binnen de kortste keren op hun gezicht. En dan dat woord ”Affengeil”. Volgens Geuze een mooi voorbeeld van turbotaal: „Vertaal het maar met: buitengewoon leuk. Een variatie op Super!”

    De havisten deden dinsdagmorgen muziek, de vmbo’ers aardrijkskunde. Beide vakken werden op de Revius niet afgenomen. Dinsdagmiddag gingen de vmbo’ers aan de slag met economie. Een deel van het examen werd op de computer gemaakt.

    Zinvol? Leraar G. D. de Heer: „De toegevoegde waarde zit vooral in drie filmpjes en een spreadsheet in Excell.” Nadelen zijn er ook, bekent hij. „Computers kunnen uitvallen. Dan is het zaak dat de leerling rustig blijft. En de leraar ook.” De kandidaten zijn om een praktische reden niet erg enthousiast over het computerexamen. „Door het toetsenbord heb je weinig schrijfruimte.”

    Rosemarijn de Vin vond economie makkelijker dan verwacht. „Ik heb er een beetje aan geleerd. Begrippen en definities moet je gewoon uit je hoofd weten.” Rosemarijn is klaar met haar examens. „Ik ga vakantie vieren. Nou ja, ook wel werken natuurlijk.” Jacco Houtman draalt voor de deur van het examenlokaal. Z’n „broertje” zit nog binnen. Broertje? „Ja, hij is elf minuten jonger.”

    Vwo’ers deden dinsdagmiddag scheikunde, havisten Engels. Voor Engels stond 2,5 uur. Robert den Braber was na 40 minuten klaar, Marinus Meinster na een uur. De jongens verontschuldigen zich: „We zijn de besten van de klas met Engels.” Van vrouwelijke surveillanten op hoge hakken hadden zij geen last. Leerlingen op andere scholen wel. Ze ergerden zich aan het gehakketak en belden de klachtenlijn van het LAKS. De oplossing is simpel: trek platte schoenen aan.

    Lees meer in het dossier Examens 2007

    Er zijn nog geen reacties geplaatst.