Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „Maak het beest in je los”

     

    APELDOORN - „Zou je drie nummers kunnen noemen waarin seks voor het huwelijk níét wordt bezongen?” vraagt de interviewer aan zomaar een paar Amerikaanse tieners. Eén voor één verschijnen ze op het scherm. „Drie nummers? Nee, ik kan er geen bedenken.” „Nee, ik denk niet dat zo’n nummer bestaat.” „Nee, zo’n nummer bestaat niet.”

    Bezoekers tijdens de thema-avond over popmuziek.

    Bezoekers tijdens de thema-avond over popmuziek.


    ”Popmuziek!!! Duivels?” „Maak van dat vraagteken maar rustig een uitroepteken”, zei Koos de Jong, zelf ex-dj, maandagavond op een jongerenbijeenkomst rond dit thema in Apeldoorn. Ruim 800 jongeren en een enkele volwassene waren op de bijeenkomst, georganiseerd door de stichting ”Jij daar!”, afgekomen. Op Hemelvaartsdag belegde de stichting eenzelfde avond, in Doorn, en ook die werd door zo’n duizend man bezocht. Gastheer was dr. H. van den Belt, hervormd predikant te Nijkerk.

    Popmuziek - het is overal, stelt De Jong. „Popmuziek is alomtegenwoordig geworden. Een stelling waarover je eens moet nadenken. God alleen is toch alomtegenwoordig; de duivel toch niet? Nee, maar hij heeft, in dit laatste der dagen, een medium gevonden waardoor hij zijn macht steeds verder kan uitbreiden: de popmuziek.”

    Popmuziek, je hoort het overal. Bij de tandarts, de C1000, in het winkelcentrum, op school, op je werk. En in de kerk? De Jong: „Het Reformatorisch Dagblad hield enkele jaren geleden een onderzoek. Wat bleek: 30 procent van de jongeren tot 12 jaar luisterde popmuziek. Maar, inmiddels is dat al veel meer. Vorige week sprak ik op een reformatorische school in Dordrecht. Zestig procent van de kinderen luisterde popmuziek. En ik stond er werkelijk verbaasd van wat ze allemaal over de artiesten wisten te vertellen.”

    Is dat nu echt zo erg? „Wat we vanavond gaan doen”, zegt de ex-dj, „is jullie gewoon eens laten zien wie er achter de popmuziek zit. En dan zeg ik er nadrukkelijk bij dat het niet om de artiesten op zich gaat. Laten we voor hen bidden. Het gaat hier niet om een strijd tegen vlees en bloed. Het gaat hier om de vraag: Is er een brein in het spel? Zit er iemand achter de popmuziek?”

    De inhoud van de popmuziek omschreef Aleister Crowley, „het andere monster van Loch Ness”, al aan het begin van de twintigste eeuw - als een profeet: ”Do What Thou Wilt”, Doe wat jij wilt. „En dat is precies wat popartiesten sinds de jaren vijftig, zestig, verkondigen”, aldus De Jong. „Doe wat jij wilt, op het gebied van seks, drugs, kleding, religie. Maak het beest in je los.”

    De avond trok 800 bezoekers.

    De avond trok 800 bezoekers.


    Beďnvloedt popmuziek mensen? Voor De Jong is het antwoord volstrekt helder. „Ja. Want dat is wat je als muzikant wilt, wat ik als dj ook wilde. Je wílt mensen beďnvloeden. Juist deze week is daar bij Oprah Winfrey nog het een en ander over gezegd: wat artiesten doen met mensen.”

    Op de grote schermen verschijnen beelden van The Beatles, van Elvis Presley. Wat de laatste betreft: de wereld, ook de televisiewereld, reageerde geschokt toen hij voor het eerst heupwiegend op het podium verscheen. Dit kon echt niet! De Jong: „Dat is veertig jaar geleden! Sinds die tijd zijn alle taboes doorbroken. Ga maar eens een poosje MTV kijken bij de buren - want ik hoop dat je dat zelf niet doet. Je zou bijna wensen dat je alleen het heupwiegen van Elvis Presley nog zag.”

    Seks, overspel, geweld, haat, moord, zelfmoord: dat is de boodschap van de popwereld anno 2007, juist ook aan jonge mensen. Want, zoals een artiest het eens zei: „Je moet ze grijpen als ze jong zijn.”

    Nieuwe beelden verschijnen, van AC/DC, Bon Jovi, Queen, Rammstein, Eminem. De Jong zoomt in op de laatste. „Stel nu voor: hier op school in Apeldoorn komt een docent, en die zegt op een dag: Ik wil dat jullie exact gaan doen wat ik zeg. Ik wil dat je wiet gaat roken, ik wil dat je niet meer naar school gaat, ik wil dat je alcohol gaat drinken. Wat moet er met zo’n leraar gebeuren?”

    „Opzouten”, roept iemand vanuit de zaal. „Maar”, zegt De Jong, „waarom mag zanger Eminem dit dan wel ongehinderd vertellen, ook aan reformatorische jongeren, op je mp3-speler? En nogmaals: het gaat me nu niet om de zanger zelf, hij heeft een verschrikkelijke jeugd gehad. Bid voor hem.”

    Je moet ze pakken als ze jong zijn. Dus dat doen de Backstreet Boys. De clip toont een artiest die zich richt op alle „mooie, lieve, sexy meisjes in mijn huis” - de meesten onder de zestien. „Ik heb je vanavond nodig. Ik heb je nu nodig.”

    Beelden van de Engelse meidengroep Spice Girls. Een groot probleem, zwangerschappen op jonge leeftijd? „Dat is toch niet zo erg?” zegt een van de meiden. „Wees verstandig, doe een condoom om.”

    De Jong: „Een paar maanden geleden kreeg ik een mail van een man uit Rijssen. Hij had zijn dochtertje van tien een singletje van K3 gegeven. Heel onschuldig, dacht hij. Maar een poosje later liep ze in huis te zingen: „Ik wil jou, jij wil mij, ik weet een plekje waar ze ons niet vinden, jij mag me verslinden.”

    Satan wil kinderen, wil jongeren, óók reformatorische jongeren, hebben, en houden, en hij bedient zich daarbij van popmuzikanten. De Jong besluit zijn presentatie met beelden van de -aanvankelijk zo preutse- zangeres Britney Spears, die nu vertelt dat ze de antichrist is. „Ik ben niet zo onschuldig”, laat ze op het scherm weten.

    Dan verschijnt Madonna, nog altijd immens populair. Voor het oog van een uitzinnig publiek laat ze zich zakken in de -helse- vlammen. Ze citeert de woorden uit Openbaring 22: „Maar buiten zullen zijn de honden, en de tovenaars, en de hoereerders, en de doodslagers, en de afgodendienaars, en een iegelijk die de leugen liefheeft en doet.” De scčne eindigt met een oorverdovende klap: „Wat ga jij doen?”

    Het is Madonna’s laatste vraag, zegt De Jong. „Een vraag die zo verkeerd nog niet is. Wat ga jij doen? Jongelui, met Jozua roep ik jullie toe: „Kiest u heden -heden!- wie gij dienen zult.”

    Lees meer in het dossier Popmuziek.

    Reacties (28)

    MaaikeV
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:81

    Welke film bedoel je precies?

    Af en toe wordt er in het gastenboek een berichtje geplaatst wanneer er weer een avond is, en anders zal je moeten wachten tot Hemelvaart.

    Je kan ook de organisatie een mail sturen, via het kopje 'contact'.

    appieputjesschepper
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:6

    natuurlijk is er verkeerde popmuziek. maar ook popmuziek die niet verkeerd is. pffff

    blond007
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:2

    Ik reageer niet alleen met oog op dit artikel maar ook op de artikelen die tot nu toe in het RD zijn geplaatst over popmuziek. Ik heb de hele  'discussie' doorgelezen. Ik vind het bijzonder scheef dat er wordt gezegd, ik weet dat het duivels is, maar toch luister ik het omdat ik vind dat het mooie muziek is.. Ik raad je dan aan, ga gospelmuziek luisteren! Ik vind het te betreuren dat gospelmuziek, en dan met name de muziek van Michael W. Smith wordt afgekraakt. Ik vind het vreemd dat er kortaf wordt gezegd dat Michaels muziek fout is, zonder ook maar een blik te werpen naar de repertoire van de zanger. Er wordt gezegd dat het persoonsverering is, terwijl Michael zelf dat helemaal niet wil!

    Ik luister zelf verschillende soorten gospel, variërend van hiphop tot metal. Het is voor jezelf om te bepalen of het "pakpapier", met welke muziek.., het gebracht wordt. Het "cadeau", de tekst, die moet je onderzoeken.. Het is puur een kwestie van smaak of je muziek mooi vindt of niet.. Al kijk je naar de tekst, is deze muziek zeker te luisteren, in tegenstelling van menig popartiest in de seculiere scene, waar enkelen van jullie ongetwijfeld naar luisteren. Ik zeg niet dat er iets is met kerkmuziek. Ik vind dat we het over dit niet eens hoeven te zijn, zolang we één zijn in Hem!

    jdv
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    ik vint pop niet bij de kerk passen 

     je moet het dan maar eens gaan vergelijken

    dat past egt niet

    jdv

    thebutler
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:2

    D

    jdv
    bezorger schreef op woensdag 12 december 2007 - 11:10

    ik vint pop niet bij de kerk passen 

     je moet het dan maar eens gaan vergelijken

    dat past egt niet

    jdv


    De muziek die vandaag de dag in kerken acceptabel wordt gevonden, orgel muziek, was vroeger ook popmuziek. Orgels werden in het uitgaansleven gespeeld en er werden o.a. whiskey liederen mee gebracht.

    Veel kerkmensen waren zeer geschockeerd dat het orgel de kerk in kwam.

    Nu is het voor veel mensen in de kerken de enige acceptabele muziek.

    Ik krijg het idee dat cultuur sowieso een afgod is geworden, ook voor kerkelijke mensen.

    Als het zo belangrijk is welke muziek je wel of net in de kerk mag gebruiken dan heb je voor mijn gevoel je ogen niet meer op Jezus gericht maar op cultuur. En het mag dan een religieuze cultuur zijn, dat maakt het niet minder tot een afgod.

    yutiop
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:61

     

    anoniem2
    correspondent schreef op vrijdag 20 juli 2007 - 21:37

    anoniem5
    bezorger schreef op dinsdag 17 juli 2007 - 19:41

    tis misgien wel waar maar moet je dan kerkmuziek gaan luistere???

    Daar is zoveel aan ckrs???

    Sorry, maar ik blijf popmuziek luistere.

     

    enne, als jij nix aan vindt aan kerkmuziek, wat zegt het geloof jou dan nog? popmuziek is duivel en je zult tog een keuze moeten maken... je kunt g1 twee heren dienen...
     


     

    ik vind ( en dat mag ik vinde duz geen commentaar!!)

    dat je zelf moet weten wat je draait!! ik heb ook een mp3 veel met pop!! en ik vind er niks mis mee!!

    en mijn pa heeft ook een ipod vol!!

    en kerk muziek is vergeleken met pop ook saai heb nog nooit en psalm met een electrische giaar gehoord!!!

    yutiop
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:61

     

    soow_in_luff
    correspondent schreef op dinsdag 18 september 2007 - 17:18

    ik ben het helemaal met anoniem2 eens. ik zal niet zeggen dat ik nooit popmuziek luister maar ik vind kerkmuziek ook mooii. ik heb ooit een stuk van een dvd over popmuziek gezien en sindsdien let ik er echt op wat ik op mn mp3 speler zet. in die dvd stonden zulke verschrikkelijke dingen. een jongen had iemand vermoord omdat hij een liedje had gehoord en daar stond in dat je iemand moest doden.. tis toch niet normaal?????

    Xxx


    je hebt altijd uitersten!!

    niet iedereen die pop luistert vermoord iemand!!!

    ook refo's luisteren dat hoor!!

    janneke
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:10

     

    anoniem5
    bezorger schreef op dinsdag 17 juli 2007 - 19:41

    tis misgien wel waar maar moet je dan kerkmuziek gaan luistere???

    Daar is zoveel aan ckrs???

    Sorry, maar ik blijf popmuziek luistere.

     


    kerk muziek kan zeker mooi zijn, en als je de psalmen leest zit er meer troost en blijheid en vreugde in dan alle popmuziek bij elkaar, lees de psalmen maar eens door ik hoop dat je er wat aan zult hebben.

    janneke
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:10

     

    yutiop
    stagiair schreef op donderdag 17 september 2009 - 09:12

     

    anoniem2
    correspondent schreef op vrijdag 20 juli 2007 - 21:37

    anoniem5
    bezorger schreef op dinsdag 17 juli 2007 - 19:41

    tis misgien wel waar maar moet je dan kerkmuziek gaan luistere???

    Daar is zoveel aan ckrs???

    Sorry, maar ik blijf popmuziek luistere.

     

    enne, als jij nix aan vindt aan kerkmuziek, wat zegt het geloof jou dan nog? popmuziek is duivel en je zult tog een keuze moeten maken... je kunt g1 twee heren dienen...
     


     

    ik vind ( en dat mag ik vinde duz geen commentaar!!)

    dat je zelf moet weten wat je draait!! ik heb ook een mp3 veel met pop!! en ik vind er niks mis mee!!

    en mijn pa heeft ook een ipod vol!!

    en kerk muziek is vergeleken met pop ook saai heb nog nooit en psalm met een electrische giaar gehoord!!!


    ik wil je toch cometaar geven. dus als je pa het doet mag jij het ook? een soort van alles wat vader doet is goed grappig dat je nog zo denkt veel jongeren denken namelijk niet meer zo. Kerk muziek is echt niet saai, ik raad je aan om samen met je vader eens seriues de psalmen door te lezen. De inhoud van de psalmen zijn zo mooi en zo troostvol en God vererend dat is echt wonderlijk. buig je samen met je vader maar eens over de psalmen en verdiep je er maar eens in, echt doen hoor!

    wwwloveyou4evernladdertje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:117

     

    rooieria
    redacteur schreef op zaterdag 11 augustus 2007 - 21:36

    anoniem2
    bezorger schreef op vrijdag 20 juli 2007 - 21:37

    anoniem5
    bezorger schreef op dinsdag 17 juli 2007 - 19:41

    tis misgien wel waar maar moet je dan kerkmuziek gaan luistere???

    Daar is zoveel aan ckrs???

    Sorry, maar ik blijf popmuziek luistere.

     

    enne, als jij nix aan vindt aan kerkmuziek, wat zegt het geloof jou dan nog? popmuziek is duivel en je zult tog een keuze moeten maken... je kunt g1 twee heren dienen...
     
    nouja popmuziek is egt nie direct duivels ofzo or
     


    nee...het is echt heel christelijk!

    wwwloveyou4evernladdertje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:117

     

    jdv
    bezorger schreef op woensdag 12 december 2007 - 11:10

    ik vint pop niet bij de kerk passen 

     je moet het dan maar eens gaan vergelijken

    dat past egt niet

    jdv


    by the way...het gaat niet om de kerk maar om het geloof!

    wwwloveyou4evernladdertje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:117

     

    yutiop
    stagiair schreef op donderdag 17 september 2009 - 09:12

     

    anoniem2
    correspondent schreef op vrijdag 20 juli 2007 - 21:37

    anoniem5
    bezorger schreef op dinsdag 17 juli 2007 - 19:41

    tis misgien wel waar maar moet je dan kerkmuziek gaan luistere???

    Daar is zoveel aan ckrs???

    Sorry, maar ik blijf popmuziek luistere.

     

    enne, als jij nix aan vindt aan kerkmuziek, wat zegt het geloof jou dan nog? popmuziek is duivel en je zult tog een keuze moeten maken... je kunt g1 twee heren dienen...
     


     

    ik vind ( en dat mag ik vinde duz geen commentaar!!)

    dat je zelf moet weten wat je draait!! ik heb ook een mp3 veel met pop!! en ik vind er niks mis mee!!

    en mijn pa heeft ook een ipod vol!!

    en kerk muziek is vergeleken met pop ook saai heb nog nooit en psalm met een electrische giaar gehoord!!!

    ten eerste...alles wat je ouders doen is niet altijd goed en,
     

    ten tweede...het gaat niet alleen om de muziek maar ook om de tekst. Dan is de inhoud van kerkmuziek veel gaver dan pop! ( klinkt heel makkelijk, maar het is echt zo!! )

    wwwloveyou4evernladdertje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:117

     

    yutiop
    stagiair schreef op donderdag 17 september 2009 - 09:14

     

    soow_in_luff
    correspondent schreef op dinsdag 18 september 2007 - 17:18

    ik ben het helemaal met anoniem2 eens. ik zal niet zeggen dat ik nooit popmuziek luister maar ik vind kerkmuziek ook mooii. ik heb ooit een stuk van een dvd over popmuziek gezien en sindsdien let ik er echt op wat ik op mn mp3 speler zet. in die dvd stonden zulke verschrikkelijke dingen. een jongen had iemand vermoord omdat hij een liedje had gehoord en daar stond in dat je iemand moest doden.. tis toch niet normaal?????

    Xxx


    je hebt altijd uitersten!!

    niet iedereen die pop luistert vermoord iemand!!!

    ook refo's luisteren dat hoor!!

    alles wat refo's doen is niet goed!
     

    als heidenen pop mooi vinden, moeten wij het haten. wij kunnun namelijk niet iets mooi vinden wat de duivel ook mooi vindt.

    «  1  2